- Det kunne vært nordmenn

Krigspsykiatriske eksperter mener norske soldater kunne gjort det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det vi ser i Irak er et allment gruppefenomen som det er forsket mye på. Det er i prinsippet ikke noe annerledes enn norske soldater som skyter på hunder, sier oberstløytnant Pål Herlofsen til Dagbladet.no.

Herlofsen er blant Norges framste eksperter på krigspsykiatri og stridspsykiatri, og har arbeidet med temaet siden 1983.

- Problemet er at mange nå framstiller dette som handlinger utført av en horde dumme amerikanere, og at det ikke kunne ha skjedd med for eksempel norske soldater. Selvfølgelig kan dette skje også med dem. Det finnes ingen biologiske forskjeller mellom norske og amerikanske soldater, og i et avgrenset samfunn - slike soldater i konfliktsoner lever i, primitiviseres atferden. Det er et velkjent fenomen, sier Herlofsen.

Naken og bundet

Forsvaret opplevde en lignende skandale i 2000, da norske KFOR-soldater pågrep 19-åringen Arben Elshani.

Etter en hardhendt arrestasjon ble han avkledd, fikk tape over øynene, ble revet opp på piggtråd og lenket til et gjerde.

Dagbladets avsløring skapte sjokkbølger. Den norske fenriken som hadde ansvaret for arrestasjonen fikk refs og 4000 kroner i bot.

- Det er det samme fenomenet her som i Irak. Gruppeeffekten virker inn, hvor man mister forankringen og evnen til å regulere atferden, sier Herlofsen til Dagbladet.no

Kjelleren åpnes

- I et avgrenset samfunn med manglende årvåkenhet og kunnskap, utvikles slike kulturer. George Orwell beskrev det i boka «Animal Farm» (Kamerat Napoleon) - Alle dyr er like, men noen dyr er mer like enn andre, forklarer han.

- I slike situasjoner trenger vi noen som passer på at vår kjellerlem ikke åpnes. Når ledelsen blir borte eller utydelig, mister mange evnen til å regulere atferden. Jeg spør meg i hvilken grad disse overgrepene i Irak var kjent. Hvem tillot dem? Eller var det et rent gruppefenomen uten ledelse? Det siste er kanskje mest bekymringsfult, sier Herlofsen til Dagbladet.no.

Skandale i Somalia

I 1993 lekket grusomme overgrepsbilder ut fra borgerkrigsherjede Somalia. Denne gangen stod kanadiske, italienske, og belgiske FN-soldater bak forferdelige torturhandlinger mot sivile kvinner og menn. Skandalen ble en enorm belastning for FN, og bidro til at FN-operasjonen endte med total fiasko.

- I disse «lovløse» miljøene er risikoen for overgrep stor. Et eksempel på det samme er hvordan «tyskertøsene» ble behandlet i 1945. Befolkningen ønsket hevn, og var overbevist om at rettsapparatet ikke ville tilfredsstille behovet. Dermed tok man loven i egne hender, sier overlege Lars Weisæth ved Kontor for psykiatri i Forsvarets Sanitet.

- Det samme kjenner vi i fra FN-systemet, hvor muligheten til å straffeforfølge er svært begrenset. Som regel kan FN-soldater bare avvæpne en mistenkt før de må la ham gå. Det kan være frustrerende i forhold til rettsfølelsen, og kan utløse at slike overgrep utføres, sier han til Dagbladet.no

Akilles vrede

Weisæth forklarer at kanadiske soldater i Somalia forventet takknemlighet da de rykket inn for å skape fred i det herjede landet.

- De ble møtt med steinkasting og spytt. Soldater opplever en helt spesiell påkjenning - og opererer som regel i samfunn med begrenset eller intet rettssystem.

Når fienden slåss til siste kule, for så å overgi seg, er det ikke sikkert soldatene føler at fienden har rett til det. Det er en utrolig farlig situasjon. I geriljakrigføring - slik man opplever i Irak, blir kanskje kamerater drept på en måte man opplever som skitten og urett. Da er det lett å la raseriet ta overhånd. Og i et lukket rom - slik som i dette fengselet - kan dette få de konsekvensene vi ser i dag, sier Weisæth.

Han sier gruppepresset er vanskelig å stå i mot. Man må nærmest forvente at slike overgrep oppstår.

- Fenomenet ble beskrevet allerede 800 år før Kristus av Homer i historien om Akilles og Troja. Vi kaller det «Akilles vrede» - sinnet og skyldfølelsen Akilles lot gå utover fienden da bestevennen Patroklos ble drept i hans plass. Dette fenomenet er like levende i dag - og illustreres gjennom bildene vi ser i fra Irak, sier han til Dagbladet.no.

ROMA 1994: Den italienske soldaten Valerio Ercole sitter foran fotografene under en pressekonferanse i Roma. Han er en av mange italienske soldater som ble etterforsket for overgrep og tortur under FN-oppdraget i Somalia. Magasinet Panorama trykket en rekke forferdelige bilder - blant annet av ei somalisk jente som utsettes for sadistiske seksuelle overgrep i en italiensk kontrollpost.
KOSOVO 2004: Avsløringen om norske soldater som drev inhuman hundejakt i Kosovo skapte furore i vinter. På bildet kontrollskytes en hund på reglementær måte.
TROJA F.K: Akilles vrede gikk ut over fienden - og de som kunne være fiender. Fenomenet ble beskrevet av den greske forfatteren Homer ca. 800 år før Kristus. Nå er storfilmen Troja aktuell med Brad Pitt i hovedrollen som rasende Akilles.
KOSOVO 2000: Norske KFOR-soldater har kledd av og hengt opp 19-åringen Arben Elshani. Dagbladets avsløring - og bildene av overgrepet - skapte sjokkbølger i Norge. En fenrik ble refset og fikk 4000 kroner i bot.
SOMALIA 1993 Den kanadiske overkorporalen Clayton Matchee har et blodig grep om Shidane Arone i den kanadiske FN-leiren i Somalia. Kanadas verste militære skandale ble avdekket, hvor flere høyere offiserer hadde løyet og prøvd å dekke over drapet på den sivile somalieren, samt flere stygge overgrep blant soldatene.
KAN SKJE: Oberstløytnant Pål Herlofsen advarer mot å tro at overgrep, som de amerikanske soldater har begått i Irak, ikke kan skje med norske soldater.<
Frankrike 1944: En fransk kvinne, beskyldt for å være kollaboratør (tyskertøs), har fått håret klippet av og jod helt over hodet. Hun føres gjennom gatene i Rennes før hun blir overlevert franske myndigheter av folkemengden.
HEVNTRANG: Lars Weisæth ved Kontor for psykiatri i Forsvarets Sanitet sammenligner overgrepene i Irak med behandlingen av tyskertøser og skandalene i Somalia.
Belgia 1944: En belgisk patriot maler et hakekors på det barberte hodet til en såkalt tyskertøs. Kvinnens hår ble klippet av foran en stor menneskemengde på torget i Lanaken.