- Det kunne vært så mye verre

Fem døde etter broraset i Minneapolis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myndighetene fryktet det aller verste da broen over Mississippi i Minnepolis raste sammen midt i rushtiden torsdag. Broen var full av biler som raste rett ned i elva. Men nå viser det seg at dødstallet er lavere enn hva myndighetene fryktet. Til nå er det funnet fem omkomne etter ulykken. Tallet på savnede kan vært så lavt som åtte, skriver AP.

Dykkere leter fortsatt etter døde i Mississippi. I går måtte søket avbrytes, men i dag fortsetter arbeidet med å finne de som er savnet blant bilvrak og rester fra broen i muddervannet.

Gravid kvinne savnet

En gravid kvinne og hennes to år gamle datter er blant de åtte som er meldt savnet.


- Men det kan være flere. Det er umulig å vite hvor mange som havnet i elva, og det er ikke sikkert at de som ikke hadde familie i området har blitt meldt savnet ennå, sier talskvinne for politiet, Amelia Huffman, til AP.

I dag kommer president Bush til Minneapolis for å selv se ulykkesstedet.

Kritisk for flere av de skadde

100 personer ble skadd da broen raste. 28 er fortsatt på sykehus og tilstanden er kritisk for flere av dem.

RASTE I RUSHTIDEN: Broen raste mens trafikken sneglet seg over Mississippi torsdag ettermiddag. Foto: AP/Scanpix
RASTE I RUSHTIDEN: Broen raste mens trafikken sneglet seg over Mississippi torsdag ettermiddag. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Brannsjefen i Minneapolis mener det hele ligner et mirakel.

- Vi er overrasket over at vi ikke har flere personer med alvorlige skader og at ikke flere ble drept. Jeg mener dette ligner på et mirakel, sa brannsjef Jim Clack til AP.

Elva var roligere enn normalt

Han forklarer at det er flere grunner til at det ikke gikk verre da ulykken skjedde: Broen er konstruert slik at det blir mindre rester som faller fra broen enn normalt, at redningsmannskapene reagerte raskt og at køen i rushtrafikken førte til at færre biler endte i elva.

Dessuten har eksperter sagt at elva var grunnere og roligere enn den pleier å være, noe som kan ha gjort det enklere for folk å komme seg i land.


- Det er en grusom og tragisk hendelse. Men det kunne vært så mye verre, sier Kent Harries som er assisterende professor ved sivil- og miljøingeniørstudiet på Pittsburgh’s School of Engineering.

Vet ikke hva som skjedde

Foreløpig vet ikke myndighetene hvor mange biler som befant seg på broen da den raste sammen. Det er beregnet at det kan ha vært mellom 100 og 150 biler, men dette er ikke bekreftet.

Ingen vet ennå nøyaktig hva som skjedde da broen raste. Flere av kjørefeltene var stengt på grunn av reparasjoner.