- Det lå et opprydningsarbeid foran henne

Bondevik respekterer Hagas avgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjell Magne Bondevik har forståelse for Åslaug Hagas valg om å trekke seg.


- Jeg har stor respekt for Åslaugs valg om å trekke seg. I en slik situasjon må hun prioritere helsa si. Hun sier selv at den ikke var forenelig med å fortsette i rollen som partileder og statsråd, sier Bondevik til Dagbladet.no 

Opprydningsarbeid

Bondevik sykemeldte seg høsten 1998 i tre og en halv uke, da han satt som statsminister i sentrumsregjeringen. Han valgte da å være åpen med sykemeldingen og diagnosen «depressiv reaksjon».

Den tidligere statsministeren ser likhetstrekk mellom Hagas og hans egen situasjon, i og med at de begge var utsatt for en sterk psykisk påkjenning. Bondevik presiserer allikevel at bakgrunnen for sykemeldingen var veldig forskjellig, og forsåvidt også utfallet:  

- Jeg kom tilbake, Åslaug valgte å trekke seg.

Bondevik vil ikke spekulere i om de negative presseoppslagene den siste tiden var medvirkende faktorer til Hagas beslutning om å trekke seg fra politikken.

Men medgir at alle medieoppmerksomheten kan ha virket inn på beslutningen.

KJENNER SEG IGJEN:
Bondevik er den første til å innrømme presset på politikerne. CORNELIUS POPPE/ SCANPIX
KJENNER SEG IGJEN: Bondevik er den første til å innrømme presset på politikerne. CORNELIUS POPPE/ SCANPIX Vis mer

- Det lå et opprydningsarbeid foran henne som sikkert hadde vært krevende.

Rømte fra pressen
Kjell Magne Bondevik opplevde stor medieoppmerksomhet etter sin sykemelding. Han reiste til slutt med kona Bjørg til en hytte på Hallingdal, for å komme unna oppstyret rundt egen person.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gradvis våget jeg å lytte på noen nyhetssendinger, selv om «Dagsnytt-trudelutten» ga meg vonde følelser, skrev Bondevik i boka «Et liv i spenning» fra 2001.

I ettertid har han ikke noe utsette på pressens framferd i ukene etter sykemeldingen:

- Jeg opplevde journalistene den gang som stort sett redelige, selv om de var på jakt etter «breaking news». Med et par unntak, sier Bondevik uten å kommentere ytterligere.

Selv om Haga er en erfaren politiker, mener Bondevik at et sterkt mediefokus er tøft:

- Tabloidene har slått mot henne med overskrifter hver dag. Dette er en stor påkjenning for Haga og hennes nærmeste familie. Det er en belastning bare de som har stått midt oppe i det forstår.

- Det lå et opprydningsarbeid foran henne