LIVSKVALITET VIKTIGST:  Maj-Britt Hovland Grevstad har vært sjuk og hatt ulike nevrologiske symptomer de siste 14 årene. Hun har fått diagnosen Fibromyalgi og utredes for ME i det offentlig helsevesenet, men i år viste tester i regi av Norsk borreliosesenter at hun hadde borrelia. De siste månedene har hun blitt behandlet med antibiotika, og for færste gang på to år kan hun gå tur i nærområdet i Bergen med hunden Ozzy.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
LIVSKVALITET VIKTIGST: Maj-Britt Hovland Grevstad har vært sjuk og hatt ulike nevrologiske symptomer de siste 14 årene. Hun har fått diagnosen Fibromyalgi og utredes for ME i det offentlig helsevesenet, men i år viste tester i regi av Norsk borreliosesenter at hun hadde borrelia. De siste månedene har hun blitt behandlet med antibiotika, og for færste gang på to år kan hun gå tur i nærområdet i Bergen med hunden Ozzy. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

- Det ligger alvorlige syke mennesker rundt om i de norske hjem som ikke får hjelp

Maj-Britt Hovland Grevstad (34) var sjuk i 14 år før hun fikk påvist flåttsykdommmen Borrelia. Hun vil heller ha antibiotika enn å ligge levende død i senga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Maj-Britt Hovland Grevstad (34) fra Bergen mener hun har fått ødelagt 14 år av sitt liv fordi hun fikk sykdommen borreliose etter flåttbitt. 

Hun gikk fra å løpe seks kilometer om dagen som 19 år gammel hundefører i Forsvaret i 1999, til å være ute av stand til å studere eller jobbe. 

-Jeg ble til dels sengeliggende, og ble møtt av leger som sa «opp med humøret, tenk positivt». Jeg begynte på lærerhøgskolen året etter, og har også studert ved universitetet, men måtte slutte der også. Jeg fikk problemer med korttidshukommelsen og skjønte ikke hvorfor jeg var så utmattet, sier hun. 

Det er antatt at halvparten av borrelia-pasienter får et ringformet utslett. Andre vanlige symptomer er leddbetennelse, lammelse av ansiktsnerven, energitap og lette tilfeller av hjernehinnebetennelse.

- Flått er på framgang i hele Europa, og det er klart at risikoen for å bli syk øker, sier Folkehelseinstituttet.

Lagt inn på akutten I 2005 testet Hovland Grevstad negativt på ELISA-testen, som tas for å påvise borrelia. Fordi testen ikke er 100 prosent sikker, er det antatt at det finnes store mørketall. Samme år får bergenseren diagnosen fibromyalgi, og fire år seinere ble hun lagt inn på akutten med nevrologiske symptomer. 

- Jeg følte jeg holdt på å dø sakte. Legene snakket om å begynne med næring via sonde. Dette var kjempetøft for mine pårørende da jeg skrek av smerte og de ikke kunne gjøre noe. Jeg fikk fikk også krampeanfall om natta, og måtte i perioder ligge uten lys og lyd på soverommet. 

De neste to årene ble hun behandlet med en nevropatisk medisin for sterke smerter som også brukes mot epilepsi. Dette for å kunne å klare å leve med smertene. 

I fjor startet legene å utrede henne for ME, noe som innebærer å måtte svare på spørsmål som «snakker radioen til deg?». 

Hun mener det er frustrerende å være kasteball i systemet, og samtidig bli møtt med skepsis. 

Går tur igjen Sjøl mener Hovland Grevstad at alle symptomene hun har hatt er på grunn av borrelia, som hun fikk påvist hos Norsk Borreliosesenter, og lege Ralf Luneng som bekrefter hennes sykdomshistorie, i Oslo i år. Før hun oppsøkte klinikken hadde hun ingen mistanker om at hun hadde blitt bitt av flått eller utviklet borreliose.

De siste fire månedene har hun gått på antibiotikabehandling, og for første gang på to år kan hun gå tur med hundene sine. 

ØKT LIVSKVALITET:  Maj-Britt Hovland har fått diagnosen fibromyalgi og utredes for ME, men fikk i år påvist Borreliose fra flått. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
ØKT LIVSKVALITET: Maj-Britt Hovland har fått diagnosen fibromyalgi og utredes for ME, men fikk i år påvist Borreliose fra flått. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Anfallene har også blitt borte. 

- Jeg sliter fremdeles med korttidshukommelsen, som var veldig problematisk før da jeg skrev lister over gjøremål for å få hverdagen til å gå rundt. Det er pinlig å glemme ting. 

Nå kjemper hun for «en av de sykeste pasientgruppene i Norge», blant annet ved å opplyse andre om sykdommen gjennom sin egen blogg. Borreliose forveksles ofte med sykdommer som ME, Fibromyalgi, MS, ALS eller «noe psykisk», mener hun. 

- Det virker som om leger generelt ikke lytter til symptomer og det kliniske bildet. ELISA-testen slo ikke ut på meg, og jeg håper nå at flere blir nysgjerrige og vil forske på dette for å utvikle bedre tester, sier hun, og fortsetter:

-Det ligger alvorlige syke mennesker rundt om i de norske hjem som ikke får hjelp. De har invalidiserende smerter som lenker dem til sengen. De er ofte for syke til å klare å komme seg til legen.

Overraskende tall En ny, svensk undersøkelse gjort ved Astrid Lindgrens barnesjukehus i Huddinge nær Stockholm viste at hvert fjerde barn på akutten med diffuse nevrologiske symptomer sommeren 2009 hadde flåttsykdom. 

Hele 17 prosent av barna hadde Lyme borreliose og åtte prosent hadde det dødelige viruset skogflåttencefalitt (TBE), som fører til hjernebetennelse og gir influensalignende symptomer, som kraftig hodepine, svimmelhet, og høy feber.

Barn reagerer annerledes enn voksne på de flåttbårne sykdommene. En oppfølgingstudie gjort av de 124 barna viste at barna med borrelia raskt ble friskere, mens barn med TBE følte seg dårlige ett år etter at de fikk diagnosen.