Det ligger an til historisk værrekord, men i vest truer regnet

Slik blir helgeværet.

TØRT: Dersom det ikke kommer mer enn 2,9 milimeter nedbør i hovedstaden før lørdag blir til søndag, vil oktober måned bli den tørreste av sitt slag siden de startet å måle på Blindern i 1937. Statsmeteorolog John Smits advarer riktignok mot et lavtrykk som kommer inn fra vest. Foto: Yr.no
TØRT: Dersom det ikke kommer mer enn 2,9 milimeter nedbør i hovedstaden før lørdag blir til søndag, vil oktober måned bli den tørreste av sitt slag siden de startet å måle på Blindern i 1937. Statsmeteorolog John Smits advarer riktignok mot et lavtrykk som kommer inn fra vest. Foto: Yr.noVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når vi nå går inn mot helga og oktober 2015 er i ferd med å bli historie, blir det noen dager med neglebiting for de som er glad i værrekorder på østlandet.

Dersom det ikke faller mer enn 2,9 milimeter nedbør på Blindern før lørdag blir til søndag, blir det nemlig den tørreste oktobermåneden siden målingene startet i hovedstaden i 1937.

- Moro med rekorder Statsmeteorolog John Smits sier til Dagbladet at det blir noen spennende dager, men at dersom det skulle bli rekord blir det med hårfin margin.

- Det ligger et høytrykk øst for oss med sentrum litt øst for de baltiske statene, og det ser ut som om det ikke har tenkt å gi seg riktig ennå. Samtidig ligger det et lavtrykk sør for Island som sender både skyer og nedbør i vår retning, men er vi litt heldige skal høytrykket klare å stå imot. Det er alltid moro med rekorder, sier han.

Det kan bli andre året på rad at oktober blir en rekordmåned i hovedstaden, men i fjor var det i motsatt ende av skalaen da det var den våteste utgaven av oktober siden målingene startet.

Smits understreker at denne typen svingninger ikke er uvanlige.

- Naturens luner er litt rare sånn. Det er tilfeldighetenes spill. Fra en måned til en annen kan det snu fra det ene ytterpunktet til det andre. Det er store variasjoner på kort tid. Skal man slå fast at det er et mønster må man se på perioder over 30 eller 50 år, sier han.

Storm i nord Selv om det ligger an til å bli en tørr helg i de østlige delene av landet, er det ikke tilfellet vår hele Norge. Nordpå kan det bli ganske værhardt med tilløp til storm på søndagskvelden.

- Det dårligste været får vi nok i Nordland og Troms. Fredagen blir ikke så verst med fralandsvind en del steder, men lørdag kommer nedbøren og vinden. Søndag kan bli en tøff værmessig dag, sier Smits.

Han forteller også at vinteren neppe har kommet for å bli riktig ennå - selv ikke i landets nordligste fylker.

MULIG REKORD: Statsmeteorolog John Smits sier til Dagbladet at det blir noen spennende dager, men at dersom det skulle bli rekord blir det med hårfin margin. Foto: NTB Scanpix
MULIG REKORD: Statsmeteorolog John Smits sier til Dagbladet at det blir noen spennende dager, men at dersom det skulle bli rekord blir det med hårfin margin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vinteren de har hatt blir nok litt forbigående med mildere vind sørfra. Nedbøren kan kanskje begynne som snø, men går nok over til regn etterhvert.

Snø i høyfjellet Smits forteller videre at lavtrykket som truer med å spolere den tørre rekorden til Blindern vil gjøre seg gjeldende på vestlandet, men at det heller ikke her kommer til å regne i bøtter og spann.

- Det blir nok mer nedbør i vest enn i øst, men heller ikke her kommer regnværet til å være sammenhengende. I Trøndelag blir det heller ikke så galt på fredag, mens det også her kan komme litt nedbør lørdag og søndag.

Hva vinteren angår vil nok denne la vente på seg ennå en stund.

- Sørpå vil nedbøren stort sett komme som regn, og vi må nok opp i høyfjellet for å finne snø. Over 1000 meter er det nok stort sett snø som kommer.