Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det ligger en person i nødluka

Tre norske dykkere har forsøkt å åpne den ytre døra til en av nødlukene på «Kursk». Nordmennene vil undersøke om det finnes overlevende om bord i ubåten, og mener at det kan ligge en person i en nødluke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norske dykkerne som forsøker å åpne redningsluken på ubåten «Kursk», tror at det kan befinne seg en person inne i ubåtens evakueringsluke.

Dykkerne har klart å åpne den ytterste ventilen, men ikke selve lokket til evakueringsslusen. Under forsøkene på å åpne luken, har ikke dykkerne sett luftbobler, og det betyr at rommet innenfor er fylt av vann.

Det melder reporteren fra det statlige russiske TV-selskapet RTR. Han rapporterer fra det russiske redningsskipet «Pjotr Velikij» på havaristedet.

Dette styrker en tidligere teori om at en eller flere av mannskapet på egen hånd kan ha forsøkt å komme seg ut av ubåten og opp til overflaten. Dermed kan de også ha forverret situasjonen for resten av besetningen.

De tre norske dykkerne åpnet den ytre døra til en av nødlukene på «Kursk» for å finne en måler som forteller hvor høyt trykket er inne i ubåten.

Ifølge RTR skal nordmennene ha rapportert om at en person skal befinne seg i nødluka, men det er uklart om vedkommende er i live. Den russiske redningsledelsen har ikke bekreftet opplysningene.

De tre norske dykkerne har siden 12.30-tida svømt rundt «Kursk» for å granske den havarerte atomubåten. Dykkerne har undersøkt mulighetene for å ta seg inn i ubåten ved hjelp av den britiske miniubåten LR5.

- Det er foreløpig ikke tatt noen avgjørelse om man skal gå inn i vraket. Det er russerne som bestemmer om det skal gjøres, sier kaptein Erlend Rånes ved Forsvarskommando Nord-Norge til Dagbladet.no.

Dykkerne undersøkte i første omgang utsiden av «Kursk», blant annet for å finne ut om det er vann mellom ytterskroget og innerskroget. De er utstyrt med kameraer som overfører bilder til redningsledelsen på overflaten.

Totalt er 12 dykkere nå i aksjon. Tre av dem er til en hver tid helt nede ved ubåtvraket, mens de ni andre er i trykkammer slik at de er klar til innsats. Fire av dykkerne er norske.

En fjernstyrt undervannsfarkost ble klokka 08.10 sendt ned til havbunnen for å undersøke forholdene der «Kursk» ligger.

Like før klokka 11 ble de fire dykkerteamene sendt ned mot den havarerte atomubåten i en dykkerklokke. Før dykkerklokka ble senket ned, har dykkerne på overflaten tilpasset seg det trykket som vil vente dem når de går ut av dykkerklokka på 108 meters dyp.

Den britiske miniubåten LR5 har ennå ikke vært i vannet, og vil ikke bli brukt før dykkerne har undersøkt «Kursk» og området rundt den.

- Forholdene nede på bunnen er relativt gode. Det er 10-15 meter sikt, og OK strømforhold, sier Erlend Rånes.

NORSK HJELP: De norske dykkerne er nede ved «Kursk». Fra venstre Rune Spjelkavik, Johan E Bjørneset, Pål S Dinessen og Jon Are Hvalbye.
SKIPET: Dykkernes base er på skipet «Seaway Eagle».
ARMEN: Bildet viser armen som holder en av tre ROVere ombord på «Seaway Eagle», og er tatt under et testdykk ca kl 22.00 lørdag.
NØDLUKA: I denne nødluka mener de norske dykkerne at det befinner seg en person.