- Det ligger en slange eller øgle her og blunker

Halvskremte gjester i Botanisk hage lurer på hva som skjer under pepperplantene på Tøyen.

 - DEN BLUNKER:  Den er gråbrun og har slangeaktog skinn, rapporterer søndagsgjester i Palmehuset på Tøyen i Oslo. MMS-FOTO: 2400-TIPSER.
- DEN BLUNKER: Den er gråbrun og har slangeaktog skinn, rapporterer søndagsgjester i Palmehuset på Tøyen i Oslo. MMS-FOTO: 2400-TIPSER.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lett opprømt innringer fra Palmehuset på Tøyen en solfylt søndag ettermiddag, i 30 behagelige plussgrader, med overraskelser under grønn vegetasjon i det hjørnet der pepperen gror:

- Oj, først trodde vi det var en slange. Jeg er ikke spesielt hysterisk, men heller ikke veldig komfortabel med slanger. Både datteren min og vennen og jeg skvatt til.

- Så traff vi en som jobber her som omviser om sommeren. Han trodde at noen hadde dumpet øglen sin. Den ligger under pepperbladene her og blunker, gråbrun i fargen og med slangeaktig skinn. Den er en halvmeter lang, hva er det som skjer, undrer byvandrer Kristin Svelle.

- Det aner meg Dagbladet treffer den danske sjefen for både pepperen og Palmehuset, seksjonssjef Axel Dalberg Poulsen i Botanisk hage.

- Hm, dette var interessant. Det stemmer at dette er en botanisk hage der det bare skal planter. Det aner meg hva damen kan ha sett. Jeg må sjekke og ringe tilbake.

Den danske botaniker ringer tilbake etter minutter.

- Det er nok en av gekkoene hun har sett i Palmehuset. Det stemmer at gekkoer er øgler.

Men etter at denne artikkelen fikk raske ben å gå på, ringer Kristina Bjureke, også hun fra Botanisk hage. Hun har en rettelse å komme med: Det er  ingen gekko, men en blåtungeskink.

- Det er utrolig mange som har ringt inn, selv av mine barns venner, som sitter og leser Dagbladet og ringer meg nå. Den siste som ringte nå, håper vi får beholde den slik at den får spist insektene i vektshuset, sier Bjureke.

- Men øgler i Palmehuset ?

- Jeg hørte om det første gang i vinter. Det var en av våre observante gartnere som først observerte et fremmedelement her. Og siden er det sett to gekkoer her. Jeg var en runde gjennom hele huset nå sist onsdag sammen med noen av våre ansatte. Men vi fant ingen gekko. De er flinke til å gjemme seg, sier Dalberg Poulsen.

Men altså: Ingen gekko, men en skink. Viser det seg.

- Er de farlige?

- Neida, de spiser bare edderkopper og innsekter. Det hadde faktisk vært utrolig fint om vi fikk lov til å beholde den. Det skal vi søke om i morgen, sier Bjureke.

- Sikkert ulovlige - Så dette er ikke et nytt pr-triks fra Naturhistorisk museum ?

- Nei, nei. Det er sikkert noen som har sluppet dem her fordi de ikke lenger vil ha dem hjemme. De er sikkert ulovlige å ta inn i Norge, og vi må nok overlevere dem til myndigheter som tar seg av slikt. Men våre ansatte har ikke klart å fange dem, enda så smarte de er.

Men den danske botanikk-entusiast og gekko-venn Axel Dalberg Poulsen HÅPER at han snart kan tilby dyr og planter i skjønn forening på Tøyen.

- Vi har faktisk planer om et større biologisk mangfold når de nye husene kommer. Vi krysser fingrene for Revidert nasjonalbudsjett.