KAN BLI ENDRET: Hvis det ikke er i tråd med EMK, så vil dette forslaget bli endret, sier statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp) om den nye asylavtalen. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KAN BLI ENDRET: Hvis det ikke er i tråd med EMK, så vil dette forslaget bli endret, sier statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp) om den nye asylavtalen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Det ligger en usikkerhet om at dette kan være i grenseland

Asylavtalen kan bli endret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere organisasjoner har reagert på den nye asylavtalen, som regjeringspartiene Høyre og Frp, og støttepartiene KrF og Venstre, ble enige om i går.

Frp har erklært avtalen som en seier for partiet og en betydelig innstramming i innvandringspolitikken.

Men for at endringen med familiegjenforening skal innføres, må det klargjøres at den ikke strider med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Justisdepartementet innrømmer overfor Dagbladet at avtalen kan ligge i grenseland.

- Vi har i alle fall tatt en vurdering, så skal ikke jeg utdype mer enn det. Nå skal dette ut på høring, også har vi også skrevet det i avtalen, at endringer forutsetter at den blir i tråd med internasjonale forpliktelser. I det ligger det jo en usikkerhet om at dette kan være i grenselandet, og derfor har vi jo tatt inn dette forbeholdet. Hvis det ikke er i tråd med EMK, så vil dette forslaget bli endret, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til Dagbladet. 

- Det jeg har sett av de ekspertene som har uttalt seg, så har man lagt til grunn at det ikke finnes en unntaksregel. Men det gjør det og skal alltid gjøre, sier han.

- Ytterst spesielt Olav Ingebjørn Moe, fylkesleder KrF Østfold, sier det er ytterst spesielt hvis en sånn sjekk ikke er gjort på forhånd.

- Det setter hele avtalen i et nytt lys. Jeg tror vi må gå i ventemodus og se hvordan Frp vil forholde seg til konklusjonen, dersom den blir annerledes enn det som er i avtalen.

BLE ENIGE: Etter lange runder ble Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Erna Solberg, Anders Anundsen og Siv Jensen i går enige om en asylavtale. Men det er fortsatt usikkerhetsmomenter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BLE ENIGE: Etter lange runder ble Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Erna Solberg, Anders Anundsen og Siv Jensen i går enige om en asylavtale. Men det er fortsatt usikkerhetsmomenter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Ting ligger litt i vakum til den EMK-vurderingen er tatt. Det er ytterst spesielt hvis en sånn sjekk av ikke er gjort på forhånd.

En av Norges fremste jusprofessorer, Mads Andenæs, er usikker på om avtalen holder vann.

- Det er ikke klart for meg at dette går klar av EMK artikkel 8, som slår fast retten til et familieliv, sier Andenæs, som er professor ved Institutt for privatrett ved UiO.

«Betydelige innstramminger» Frp's innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, sier i dag til NTB at «mot å vurdere sakene til et ubetydelig antall asylsøkere på nytt, har vi fått gjennomslag for betydelige innstramminger». Siv Jensen og justisminister Anundsen kaller dette en betydelig seier for partiet.

Per Sandberg sier til Adresseavisen at han er overrasket over hvor langt KrF og Venstre var villige til å gå for asylbarna.

Men det er et men.

- Det gjenstår å se om dette går gjennom. For hvis det ikke går, så blir det ikke innført. Flyktninger har ifølge internasjonale forpliktelser rett til et familieliv. Og da må vi se om det lar seg gjøre å innføre dette, sier KrFs innvandringspolitiske talsperson Geir Toskedal til Dagbladet.

Hvis du er flyktning og har fått oppholdstillatelse, har barna eller ektefellen din i dag ett år på seg for å søke om familiegjenforening. KrF og Venstre har nå måttet gå med på å halvere det til seks måneder.