«Det ligger lik i gatene. Innbyggerne har aldri vært mer desperate»

Den syriske regjeringshæren har nå overtatt kontrollen over opprørsbydelen Baba Amr i Homs.

KLARTE IKKE LENGER FORSVARE SEG: Opposisjonshæren i Syria, Den frie syriske hæren, sier i en uttalelse i dag at de har valgt  en såkalt taktisk retrett fra opprørsområdet Baba Amr i Homs fordi de ikke hadde nok våpen til å forsvare sivilbefolkningen. Regjeringshæren til president Bashar al-Assad skal nå være i byen og sier de har full kontroll. Her er et bilde som er tatt fra en av de mange YouTube-videone som folk har lagt ut fra Baba Amr. Bildet skal være fra to dager siden, da syriske sikkerhetsstyrker bombet Baba Amr. Foto: Afp/YOUTUBE/Scanpix
KLARTE IKKE LENGER FORSVARE SEG: Opposisjonshæren i Syria, Den frie syriske hæren, sier i en uttalelse i dag at de har valgt en såkalt taktisk retrett fra opprørsområdet Baba Amr i Homs fordi de ikke hadde nok våpen til å forsvare sivilbefolkningen. Regjeringshæren til president Bashar al-Assad skal nå være i byen og sier de har full kontroll. Her er et bilde som er tatt fra en av de mange YouTube-videone som folk har lagt ut fra Baba Amr. Bildet skal være fra to dager siden, da syriske sikkerhetsstyrker bombet Baba Amr. Foto: Afp/YOUTUBE/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den syriske hæren til Bashar al-Assad og hans regime rullet i dag inn for full styrke i opprørshovedstaden Homs' mest rammede nabolag, Baba Amr. Menneskerettighetsorganisasjonen Avaaz har nå klart å komme i kontakt med kilder inne i Baba Amr.

En kilde i Den frie syriske hæren sier nå at «hundrevis av lik» og mange skadde ligger innesperret i hus som har blitt ødelagt i kampene, melder Avaaz i en pressemelding. Der sier også borgerjournalisten «Abu Abdo» følgende:

- Hvis det internasjonale samfunnet ikke kan beskytte oss nå, ber vi dem sende inn kister for å begrave våre barn.

Fortvilte innbyggere Kildene til Avaaz sier videre at en rekke kvinner og barn forsøkte å flykte Baba Amr-nabolaget i går kveld, men at mange av dem ble drept på grunn av kraftig bombing.

Kilden sier videre at Baba Amr nå gjennomlever et «blodbad». Avaaz har snakket med sine kilder på telefon. De understreker at de ikke sjøl kan sjekke informasjonen, men at kildene er troverdige.

Alice Jay, sjef i Avaaz, sier:

«Regjeringsstyrkene har inntatt Baba Amr. Det ligger lik i gatene. Innbyggerne har aldri vært mer desperate enn nå: Det finnes ikke noen mat eller medisin og sivilbefolkningen må smelte snø for å få vann. Det er en skam at det internasjonale samfunnet ikke har klart å forindre denne katastrofen. De lovet å komme med mat. Hvor er lastebilene?»

Har kontroll Den syriske regjeringen sa i dag at deres styrker kontrollerer Baba Amr-bydelen i Syrias opprørshovedstad Homs, etter at den har vært kontrollert av opposisjonelle i nær en måned, melder nå en rekke medier, som Le Monde, AFP og The Guardian.

- Den syriske hæren kontrollerer nå hele Baba Amr-bydelen. De siste opprørslommene har falt, sier en offisiell talsmann til det franske nyhetsbyrået AFP, ifølge The Guardians liveoppdateringsside.

Må ha hjelp Aktivister sier at soldatene fra Den frie syriske hæren trakk seg ut av Baba Amr av taktiske årsaker. I en uttalelse ber de nå Den internasjonale Røde Kors-komiteen om å bringe humanitær hjelp til de rudnt 4000 sivile syrerne som fremdeles er i området.

Den syriske opposisjonsbevegelsen Syrian National Council (SNC) sier at de nå har etablert et «militært byrå» for å organisere og samle sine militære styrker for å få en slutt på Bashar al-Assad og hans regime. Sjefen for Den frie syriske hæren, Riyad al-Assad, bekrefter nå at regjeringens styrker allerede er inne i Baba Amr.

BBCs Syria-kjenner, Jim Muir, sier at dagens tilbaketrekking bærer preg av å være avtalt mellom de to sidene: Assad-regimet og opposisjonen. Dette er blitt gjort for å hindre ytterligere blodbad, og har også skjedd i andre syriske byer, ifølge Muir i BBC.

Ikke nok våpen Den frie syriske hæren har ifølge BBC offentliggjort en uttalelse der de sier at deres bevæpnede menn ikke hadde nok våpen for å kunne forsvare Baba Amrs sivile befolkning.

Den frie syriske hæren ber nå Røde Kors om å dra inn i Baba Amr umiddelbart for å hjelpe de sivile syrerne som fremdeles er i området. De advarer også regjeringsstyrkene og ber dem om å skåne befolkningen.

Opprørshæren har kontrollert Homs i nær én måned. I denne perioden har Assads regjeringshær bombet byen, og bydelen Baba Amr, nær kontinuerlig. Flere hundre mennesker har mistet livet som følge av dette, ifølge aktivister. 

Britiske diplomater ut av Syria Storbritannia offentliggjorde i dag at de trekker sine diplomater ut av Syria på grunn av sikkerhetsgrunner.

- Vi vurderer at sikkerhetssituasjonen forverres og at den nå utgjør en fare for vårt ambassadepersonale, og har derfor valgt å trekke våre folk ut. Vår ambassador og de andre diplomatene forlot Syria den 29. februar og vil snart ankomme Storbritannia, sier den britiske utenriksministeren Wiliam Hague.

Norge velger foreløpig å holde sin ambassade i Damaskus åpen, får Dagbladet opplyst fra UD-hold tidligere i dag.

Sveits har nå valgt å formelt stenge sin ambassade i Damaskus, etter at de for tre uker siden valgte å stenge ambassaden midlertidig, melder The Daily Star.

GRUSOMME UKER:  Den spanske journalisten Javier Espinoza er nå smuglet ut av byen Homs og befinner seg i Libanon. Her er et bilde han har lagt ut på sin twitter-profil - og bedt om å bli spredd, for at verden skal få se hva som skjer i Homs: «Tusenvis av sivile er fanget i Bab al Amr #Homs. Den syriske hæren forsøker et siste støt for å avslutte kampen der #Syria», tvitret han i dag. Foto: Javier Ezpinoza/El Mundo
GRUSOMME UKER: Den spanske journalisten Javier Espinoza er nå smuglet ut av byen Homs og befinner seg i Libanon. Her er et bilde han har lagt ut på sin twitter-profil - og bedt om å bli spredd, for at verden skal få se hva som skjer i Homs: «Tusenvis av sivile er fanget i Bab al Amr #Homs. Den syriske hæren forsøker et siste støt for å avslutte kampen der #Syria», tvitret han i dag. Foto: Javier Ezpinoza/El Mundo Vis mer