«Det lille helvetet»

GAZA (Dagbladet): 1,2 millioner palestinere er stuet sammen på området, såvidt større enn Hamar kommune. Godt over 50 prosent av befolkningen er uten arbeid, og 600.000 mennesker går snart tom for mat. Det er ikke uten grunn at israelere kaller Gaza for «det lille helvetet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gaza-stripen er et av verdens mest overbefolkede områder. Hele 75 prosent av palestinerne er flyktninger, og bor tett i tett i trange flyktningeleirene. Befolkningen har hatt det vanskelig i mange år, men etter at intifadaen startet for over 19 måneder har situasjonen blitt så dårlig at hjelpeorganisasjoner fortviler.

- Israelerne nekter oss å få inn store mengder med mat inn i Gaza. Derfor er de 600.000 flyktningene, som er helt avhengige av å få mat fra oss, snart helt tomme for føde. Det faktum at folk knapt har mat gir vel et lite bilde av hvor vanskelig folk har det nå, forteller presseoffiser Isa Qarra i UNWRA.

FN-organisasjonen står for mesteparten av utdeling av mat til de mange flyktningene. På grensovergangen Karni har UNWRA 336 containere fulle av ris, mel, sardinbokser og olje. Problemet er at israelerne nekter å la maten komme inn i det stengte området.

Sultne barn

48-årige Hamdi Saleh Awad (48) er flyktning i Gaza. Før intifadaen startet, jobbet han som maskinreperatør i Israel. I dag får ikke Hamdi og de mange palestinerne som jobbet i Israel lov til å reise ut av Gaza.

- Vi lever i et fengsel. I et helvete. Jeg har 12 barn som ber om mat, men jeg har ikke noe å gi dem. Hva sier du til dine små barn når de spør om noe å spise? Er jeg virkelig nødt til å gjøre noe kriminelt for at mine barn ikke skal dø av sult, spør Hamdi.

Dagbladet møter Hamdi utenfor et veldedighetskontor i Gaza. På veggen henger det lister med mange navn. De heldige som står på denne listen, får utbetalt rundt 1000 norske kroner i hjelp.

- Jeg sjekker om jeg står her flere ganger i uka. Men det er bare noen få mennesker som får hjelp. Sjøl fikk jeg utbetalt penger for åtte måneder siden. De pengene er borte, og nå lurer jeg på hvordan vi skal klare å overleve, sier Hamdi.

Hans øyne er svarte av sorg. Ryggen er bøyd.

- Det eneste jeg ønsker, er å arbeide. Det er trist å sitte hjemme uten å ha noe å gjøre. Likevel takker jeg Gud for at jeg er i live, sier Hamdi.

Daglige begravelser

Død og begravelser er hverdagen for folket i Gaza. Ifølge Shifa-sykehuset, er det i gjennomsnitt minst en person som dør hver dag. Mange av disse ble drept i kamper mot israelerne.

- Vi palestinere er laget av kjøtt og blod som resten av verden, men det virker ikke som at verden ser på oss som mennesker. Jeg har akkurat mistet min sønn Ahmad. Han var bare 19 år, men ble martyr på grunn av israelerne, sier Samira Ahmad Saleh.

I Samiras hjem er rundt 50 kvinner samlet for å minne den unge gutten. Alle kvinnene står rundt Dagbladets utsendte og forsøker å fortelle sine historier. Alle vil fortelle om sin døde sønn, sin døde bror eller ektemann. Flere av dem gråter mens de snakker.

- Vi sitter innestengt på vår egen jord mens vi ser våre barn bli drept. Likevel sier Bush og Sharon at vi er terrorister. Hvordan kan det være riktig? Vi gjør ikke annet enn å bo på landet som våre familier har levd på i all tid. Det virker som at Sharon og Bush står over loven, roper en av kvinnene desperat. Hun gråter høyt. Ber til Gud og setter seg ned på bakken. Med ryggen lent inntil veggen ser hun tomt ut i rommet før hun begynner å gråte igjen.

Underernært

Norske Nora Ingdal har bodd i Gaza i fire år mens hun jobbet som stedelig representant for Norsk Folkehjelp. I løpet av denne perioden har hun sett og opplevd at befolkningens levevilkår stadig blir verre på alle fronter: Barn lider etter å levd i krig i hele sitt liv. Stadig flere blir arbeidsløse. Folk har problemer med å få nok mat til hele familien.

- Etter å ha vært hjemme en måned i Norge, møtte jeg igjen nabokona. Da hadde hun ikke noe mat. Ikke en gang mel. Bare i løpet av den måneden jeg hadde vært borte, så jeg store endringer på barna hennes. De var underernært, og den yngste gutten var veldig slapp. Han er to og et halvt år, men så ut som han var ett, sier Ingdal.

Mangelen på mat fører så til feilernæring - og sykdommer.

- Som de aller fleste i Gaza har ikke familien noen oppsparte midler igjen, sier Ingdal.

Giftes bort

I gjennomsnitt har familiene i Gaza rundt sju barn hver. Når de aller fleste fedrene er arbeidsløse, er det vanskelig å ha nok mat til alle. Derfor har stadig flere begynt å gifte bort døtrene sine tidligere enn før, viser tall fra kvinneorganisasjoner i Gaza.

- En familie jeg vet om har sju eller åtte barn. Deres 18-årige datter skulle egentlig ha begynt på universitetet, men nå forsøker familien istedet å gifte henne bort, sier Ingdal.

Familiefaren jobbet tidligere i Israel, men er nå arbeidsløs etter at israelerne nekter palestinerne å dra inn i landet. Det medfører at familien ikke lenger har råd til å gi barna utdannelse.

- Familien er skikkelige folk som tidligere har gjort alt for å gi barna utdannelse. Nå har de ikke penger til mat, og ved å gifte bort datteren blir det en munn mindre å mette. Det betyr mye, sier Ingdal.

18-åringen fortviler, men må etter alle solemerker innfinne seg med å bli gift selv om hun egentlig ønsker å gå på universitetet. Hun er ikke alene. Blant de 1,2 millioner palestinerne i Gaza er livssituasjonen nå så elendig at det ikke er rart at israelerne snakker om «det lille helvetet» når de nevner Gaza. I hvert eneste overbefolkede hus i Gaza møter du matmangel, død og elendighet.

- Jødene gjør alt for å drepe oss. De ødelegger trærne, jorda og framtida vår. Snart må verden forstå at også vi har rett til å leve i fred og frihet, sier Samira Ahmad Saleh.

Ved siden av henne sitter datteren Islam Ismail Saleh (20). Den spinkle jenta ser apatisk ut i lufta. Hun registerer ikke hva som skjer rundt henne. Hun tenker bare på broren Ahmad som nå er død etter kamper mot israelske soldater.

HJELP OSS: Samira Ahmad Saleh har akkurat mistet den 19-årige sønnen Ahmad Ismail Saleh. Sammen med datteren Islam Ismail Saleh (20) sørger hun over sin døde sønn. - Nå må dere i Europa og resten av verden snart forstå hva som foregår her i Gaza. Vi trenger hjelp, sier Samira.
NOK EN BEGRAVELSE: Hver eneste dag er det begravelsesprosesjoner i Gaza. Denne dagen er det 19-årige Ahmad Ismail Saleh som gravlegges. Han døde etter skadene han fikk da han skulle sende en rakett mot grensa mellom Israel og Gaza.
HÅPER PÅ PENGER: Siden intifadaen startet for 19 måneder siden, får ingen av palestinerne i Gaza lov til å komme inn i Israel for å jobbe slik de gjorde før. En veldedighetsorganisasjon gir i ny og ne ut penger til mennene som nå er arbeidsløse. De som får utdelt et engangsbeløp på rundt tusen kroner blir oppført på lister som henges ut på veggene i Gaza.
UTEN PENGER: - Hva skal jeg si når mine barn spør meg om å få noe å spise når jeg ikke har noe å gi dem? Er jeg nødt til å bli kriminell for å mette barna mine? Vi lever i et fengsel. I et helvete, sier Hamdi Saleh Awad (48).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer