<strong>SENSOR:</strong> Den brune flekken på huden indikerer at du bør gå til legen for en sjekk. Foto: ETH Zürich
SENSOR: Den brune flekken på huden indikerer at du bør gå til legen for en sjekk. Foto: ETH Zürich Vis mer

Det lille implantatet skal redde liv: Får du en flekk på huden, kan du ha kreft

- Dette har jeg liten tro på at skal bli nyttig hos pasienter, slår norsk overlege fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En «føflekk» vil dukke opp på huden din som varsel hvis du får kreft. Det høres nesten for banebrytende ut til å være sant. Men nå har sveitsiske forskere ved universitetet ETH Zürich utviklet et unikt implantat som de mener kan redde liv ved å gjøre nettopp dette.

Implantatet er designet for å oppdage de fire mest vanlige typene av kreft - prostata-, lunge-, tykktarm- og brystkreft - på et veldig tidlig stadium, skriver The Telegraph.

Kan redde liv

Prognosene for å overleve og bli frisk er langt større, dersom kreften oppdages på et tidlig stadium. Ifølge professor Martin Fussenegger ved universitetet er sjansen for å overleve brystkreft 98 prosent dersom det oppdages tidlig. Dette klarer implantatet å gjøre, ved at et sensorsystem merker når kalsiumnivået i blodet stiger - et tegn på at en svulst har oppstått.

Varslingssystemet består av et nettverk av genetiske sensorer som plasseres i menneskekroppen og kobles til implantatet, som igjen plasseres under huden. Systemet overvåker så kalsiumnivået i blodet konstant.

Straks nivået stiger over en bestemt verdi over en viss tidsperiode, sørger systemet for en endring i hudens pigmenter der sensoren er plassert. Dette fører til at hudfargen ved sensoren endres og blir mørk. Reaksjonen vil føre til at det ser ut som man nærmest har fått en føflekk.

- Hvis man opplever dette, bør den som har implantatet straks oppsøke lege for en ytterligere sjekk, forklarer Fussenegger, og legger til at ved brystkreft overlever bare én av fire kvinner, dersom diagnosen stilles på et seint stadium.

Selvovervåkning

Professoren understreker imidlertid at dette ikke betyr at den som bærer implantatet er dødssyk, dersom det kommer et varsel. Det betyr ganske enkelt at man har fått en endring som bør undersøkes nærmere, for å sikre at det ikke er kreft.

- Dette varslingssystemet er i tillegg utviklet for at folk skal kunne overvåke seg selv, noe som gjør det veldig kostnadseffektivt, mener Fussenegger.

Foreløpig er oppfinnelsen bare en prototype. Tester på mus og grisehud har imidlertid vist svært gode resultater, ifølge universitetet.

- Ingen god markør

Overlege ved kreftavdelinga på Haukeland universitetssykehus i Bergen, Oddbjørn Straume, sier på sin side at han har liten tro på suksess for oppfinnelsen.

- Dette har jeg liten tro på at skal bli nyttig hos pasienter. Det er tidlig forskning og det er en lang vei før dette eventuelt blir tilgjengelig til bruk på mennesker. Hovedproblemet er at de bruker serum calcium (kalsiumkonsentrasjon journ.anm.) som markør. Dette er ingen god biomarkør på tidlig kreftutvikling, slår Straume fast.

Ifølge overlegen må kreftsykdommen ha kommet ganske langt før nivået av serum calcium stiger.

- Det finnes også mange andre grunner enn kreft til høyt kalsiumnivå. Dessuten kan man måle serum calcium med en enkel blodprøve, sier Straume.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer