Det lille implantatet skal redde liv: Får du en flekk på huden, kan du ha kreft

- Dette har jeg liten tro på at skal bli nyttig hos pasienter, slår norsk overlege fast.

SENSOR: Den brune flekken på huden indikerer at du bør gå til legen for en sjekk. Foto: ETH Zürich
SENSOR: Den brune flekken på huden indikerer at du bør gå til legen for en sjekk. Foto: ETH Zürich Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En «føflekk» vil dukke opp på huden din som varsel hvis du får kreft. Det høres nesten for banebrytende ut til å være sant. Men nå har sveitsiske forskere ved universitetet ETH Zürich utviklet et unikt implantat som de mener kan redde liv ved å gjøre nettopp dette.

Implantatet er designet for å oppdage de fire mest vanlige typene av kreft - prostata-, lunge-, tykktarm- og brystkreft - på et veldig tidlig stadium, skriver The Telegraph.

Kan redde liv

Prognosene for å overleve og bli frisk er langt større, dersom kreften oppdages på et tidlig stadium. Ifølge professor Martin Fussenegger ved universitetet er sjansen for å overleve brystkreft 98 prosent dersom det oppdages tidlig. Dette klarer implantatet å gjøre, ved at et sensorsystem merker når kalsiumnivået i blodet stiger - et tegn på at en svulst har oppstått.

Varslingssystemet består av et nettverk av genetiske sensorer som plasseres i menneskekroppen og kobles til implantatet, som igjen plasseres under huden. Systemet overvåker så kalsiumnivået i blodet konstant.

Straks nivået stiger over en bestemt verdi over en viss tidsperiode, sørger systemet for en endring i hudens pigmenter der sensoren er plassert. Dette fører til at hudfargen ved sensoren endres og blir mørk. Reaksjonen vil føre til at det ser ut som man nærmest har fått en føflekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer