<strong>TYDELIG FORSKJELL:</strong> Bildet til venstre er tatt i august i år, mens bildet til høyre er tatt i slutten av september. Bildene viser med tydelighet at det løse isfjellet driver bort fra kysten, og med det er områder som antas å ha vært dekket av is i 120 000 år nå mulig å undersøke. AFP PHOTO / NTB Scanpix
TYDELIG FORSKJELL: Bildet til venstre er tatt i august i år, mens bildet til høyre er tatt i slutten av september. Bildene viser med tydelighet at det løse isfjellet driver bort fra kysten, og med det er områder som antas å ha vært dekket av is i 120 000 år nå mulig å undersøke. AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

Det løse isfjellet kan ha skjult 120 000 år gamle hemmeligheter

Et enormt isfjell løsnet i sommer fra den antarktiske halvøy. Nå har fjellet drevet langt nok unna til at forskere kan undersøke områder som har vært dekket av is i 120 000 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I sommer løsnet et enormt isfjell fra den antarktiske halvøy. Nå viser satellittbilder fra NASA at isfjellet driver lengre vekk fra kysten. Den 5800 kvadratkilometer store isklumpen veier utrolige tusen milliarder tonn, og flyter nå rundt Weddellhavet i Sørishavet. Til sammenlikning er Akershus fylke knappe 4900 kvadratkilometer stort.

LØSNET: Her kan du se video av hvordan isbremmen Larsen C ser ut på over og undersiden. Video: ESA / AP Vis mer Vis mer Vis mer

Som en konsekvens av isfjellets utbrytning fra isbremmen Larsen C, kalt opp etter den norske oppdageren Carl Anton Larsen, har det nå åpenbart seg et enormt havområde som har vært dekket av is i 120 000 år.

- Fantastisk

Forsker ved den britiske forskningsorganisasjonen British Antarctic Survey, Susan Grant, sier til Live Science at de nå har en fantastisk mulighet:

- Dette er et fantastisk, ukjent område for forskning, sier hun, og fortsetter: - Vi vet veldig lite om hva som lever i slike områder.

Grant sier at områdets økosystem sannsynlig vil forandre seg raskt nå som isen er borte og sola slipper til. Hun sier også at det ikke finnes bevis for at dette er direkte knyttet til klimaforandringer, men at hun og kolleger forventer at slike ting vil skje oftere i framtida.

- Eksempel på global oppvarming

Lars Henrik Smedsrud, professor ved geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen, har selv vært på Antarktis, og selv om han anerkjenner at det nye området nå byr på nye muligheter for forskningsfeltet, er han overbevist om at det hele er en konsekvens av global oppvarming.

<strong>NY KUNNSKAP:</strong> Professor Lars Henrik Smedsrud sier at isfjellet har brutt seg løs fra Larsen C på grunn av global oppvarming. Foto: Privat
NY KUNNSKAP: Professor Lars Henrik Smedsrud sier at isfjellet har brutt seg løs fra Larsen C på grunn av global oppvarming. Foto: Privat Vis mer

- Dette er et eksempel på global oppvarming, og en direkte følge av økende havområder, sier han til Dagbladet.

Likevel mener han at det som nå har skjedd gjør det enklere for forskere som skal til området:

- Når isen blir borte er det en sjanse for ny kunnskap, og det man finner vil jo gi et unikt blikk tilbake i fortida.

- Trenger beskyttelse

Området blir det første som berøres av en ny avtale mellom medlemslandene av Konvensjonen for bevaring av marine levende ressurser i Antarktis, eller «Krillkonvensjonen». Den nye avtalen innebærer at området skal beskyttes fra for eksempel fiskeri og turisme.

Keith Reid, forskningslederen ved «Krillkonvensjonen», sier i en pressemelding at området trenger beskyttelse.

- Store deler av havbunnen har vært dekket av is i 120 000 år, og det internasjonale forskningsmiljøet har nå fått en mulighet til å studere hvordan det marinbiologiske livet tilpasser seg en slik dramatisk forandring.

<strong>SPENT:</strong> Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, sier at man sannsynlig kan knytte isbrytingen til global oppvarming.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
SPENT: Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, sier at man sannsynlig kan knytte isbrytingen til global oppvarming. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

Han får støtte fra Tore Furevik, som er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning.

- Det er spesielt spennende å se biologien under isfjellet, og hvor lang tid det vil ta før denne forandrer seg etter en slik hendelse, sier han til Dagbladet.

Og som sin kollega ved Universitetet i Bergen, Lars Henrik Smedsrud, mener også Tore Furevik at global oppvarming er en årsak til utviklingen:

- Vi ser en stor økning i is som bryter seg løs, spesielt på Larsen. Med veldig stor sannsynlighet kan vi knytte det til global oppvarming, avslutter Furevik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer