Det løse isfjellet kan ha skjult 120 000 år gamle hemmeligheter

Et enormt isfjell løsnet i sommer fra den antarktiske halvøy. Nå har fjellet drevet langt nok unna til at forskere kan undersøke områder som har vært dekket av is i 120 000 år.

TYDELIG FORSKJELL: Bildet til venstre er tatt i august i år, mens bildet til høyre er tatt i slutten av september. Bildene viser med tydelighet at det løse isfjellet driver bort fra kysten, og med det er områder som antas å ha vært dekket av is i 120 000 år nå mulig å undersøke. AFP PHOTO / NTB Scanpix
TYDELIG FORSKJELL: Bildet til venstre er tatt i august i år, mens bildet til høyre er tatt i slutten av september. Bildene viser med tydelighet at det løse isfjellet driver bort fra kysten, og med det er områder som antas å ha vært dekket av is i 120 000 år nå mulig å undersøke. AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I sommer løsnet et enormt isfjell fra den antarktiske halvøy. Nå viser satellittbilder fra NASA at isfjellet driver lengre vekk fra kysten. Den 5800 kvadratkilometer store isklumpen veier utrolige tusen milliarder tonn, og flyter nå rundt Weddellhavet i Sørishavet. Til sammenlikning er Akershus fylke knappe 4900 kvadratkilometer stort.

Som en konsekvens av isfjellets utbrytning fra isbremmen Larsen C, kalt opp etter den norske oppdageren Carl Anton Larsen, har det nå åpenbart seg et enormt havområde som har vært dekket av is i 120 000 år.

- Fantastisk

Forsker ved den britiske forskningsorganisasjonen British Antarctic Survey, Susan Grant, sier til Live Science at de nå har en fantastisk mulighet:

- Dette er et fantastisk, ukjent område for forskning, sier hun, og fortsetter: - Vi vet veldig lite om hva som lever i slike områder.

Grant sier at områdets økosystem sannsynlig vil forandre seg raskt nå som isen er borte og sola slipper til. Hun sier også at det ikke finnes bevis for at dette er direkte knyttet til klimaforandringer, men at hun og kolleger forventer at slike ting vil skje oftere i framtida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer