Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det lukter sex

Hva gleder en kvinne mest på kvinnedagen? Skal man tro russisk reklame er det vaskemaskin eller ny komfyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Selv om reklamekampanjene for kjøkkenutstyr foran kvinnedagen forteller mye om kjønnsroller i Russland så lyver reklamen. For kvinnedagen på russisk oser av sex og lukter søtt av blomster. Onsdag morgen vil blomsterbutikken på hjørnet bugne av friske blomster. Mot midnatt vil den være ribbet, og utslitte blomsterpiker vil feie opp bladene som har falt til gulvet i kampens hete, etter at tusenvis av menn har vært innom og kjøpt blomster til koner, elskerinner, mammaer, svigermødre, sekretærer og kvinnelige kolleger - og la oss ikke glemme tantene. For det ville fornærme dem. Og stakkars den mann som ikke har minst en kvinne å gi blomster til, eller den kvinne som ikke får noen. De er dagens absolutte tapere.

KVINNEDAGEN i Russland og det tidligere Sovjetunionen tas på fullt alvor. I disse trakter er dagen til og med offisiell fridag. Men 8. mars har et annet innhold enn hos oss. Her reises en bauta over kvinnen som kjønn. Kvinner feires som mor og som kjønnsobjekt, hun forgudes som kjønn. Slik sett oser 8. mars av sex, selv om det ikke er noen som maser om å ligge øverst, i hvert fall ikke i det offentlige rom.

DET HAR IKKE alltid vært slik. Sovjetunionens første familieminister - hun var riktignok sosialminister, men likevel - var en revolusjonær feminist. Aleksandra Kollontaj slåss for kvinners sexuelle frigjøring, og gjorde seg udødelig med å hevde at et samleie var som å drikke et glass vann, det var fysiologisk nødvendig, men ellers en helt usentimental affære. Det var blant annet denne militante holdningen som gjorde at 8. mars ble offentlig høytidsdag i det tidligere Sovjetunionen. Men revolusjonen spiste også sine kvinner, og i sovjet-tida ble dagen brukt til å feire kvinner som mødre og lojal arbeider i den strabasiøse kampen for å bygge sosialismen. Det er restene av dette vi ser når menn på onsdag reiser seg og holder skåltaler for det som engang het det smukke kjønn i Norge.

MEN VIRKELIGHETEN likner ikke veldig mye på talene. La oss heller se på tallene. Kvinner tjener i gjennomsnitt 36 prosent mindre enn menn i Russland. De utgjør så mye som 53 prosent av befolkningen fordi menn dør enda oftere av fyll om meningsløse ulykker enn kvinner. Levealderen er 62 år. Det er ingen kvinner i den russiske regjeringen. Og det er vanlig at kvinner gjør alt husarbeidet. Så her er mye å ta tak i for et samfunn som ikke har tatt moderniteten inn over seg.LA OSS DERFOR - på russisk og avvæpnende vis - avslutte denne artikkelen med en vits. Den handler om mannen som 8. mars gjorde alt for sin kone. Det vil si at han gjorde alt det han ellers ikke gjorde, han laget frokost, vasket leiligheten, inviterte venner til selskap, og han lagde maten. Da gjestene var gått sto han mismodig og utslitt ved oppvaskbenken og tenkte på hva natten med en uthvilt kvinne ville kreve.-Og etter alt dette skal jeg til og med bli pult, tenkte mannen, som var kvinne for en dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!