Det lukter svidd...

Statsminister Jens Stoltenberg slokker branner så godt han kan, etter at utenriksminister Thorbjørn Jagland har satt full fyr i EU-motstanderne både i og utenfor Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagland hisser til ny EU-kamp - Dagbladet 21.01.01

Men temperaturen er stigende, og nei-siden mobiliserer.

I går startet statsministeren slokkingsarbeidene i spontanspørretimen i stortingssalen og fortsatte seinere på en egen pressekonferanse på Statsministerens kontor. Men det hjalp lite. Til og med nei-dronninga sjøl, Anne Enger Lahnstein, er nå skremt opp av Ap-ledelsens EU-iver:

- Jens Stoltenberg trår vannet så godt han kan. Det er overhodet ingen tvil om at Arbeiderpartiet, gjennom Thorbjørn Jagland, har kommet med helt nye signaler. Ifølge utenriksministeren vil regjeringen allerede neste år begynne arbeidet med et ny medlemskapsprosess, fastslo Anne Enger Lahnstein overfor Dagbladet etter stortingsdebatten i går.

Ønsker handlefrihet

Sammen med Kjell Magne Bondevik, Johan J. Jakobsen, Kristin Halvorsen, Carl I. Hagen og Einar Steensnæs deltok hun i korstoget mot Ap i går.

Jens Stoltenberg forsvarte seg intenst og hevdet gang på gang at han og Jagland er helt enige, og at de begge ønsker handlefrihet.

- Det å være skråsikker på at vi skal søke om EU-medlemskap i neste periode, er like galt som å være skråsikker på at vi uansett ikke skal søke medlemskap i neste stortingsperiode. Vi vil ha handlefrihet til gjøre begge deler. Men samtidig sier vi at det er to forutsetninger som må ligge til grunn. For det første må det ha skjedd en varig endring i opinionens holdning til norsk medlemskap, og for det andre må utvidelsesprosessen i EU ha startet, sa Jens Stoltenberg.

Det var Johan J. Jakobsen som var nærest ved å målbinde statsministeren. Han innledet sitt spørsmål i spørretimen i går ved å konstatere:

- Spørsmålet om Ap-regjeringen ønsker å sette i gang en ny EU-prosess, er i grunnen avklart allerede. Derfor trenger jeg ikke spørre noe mer om det. I denne saken, med all respekt for statsminister og nestleder i Arbeiderpartiet, må vi legge mest vekt på hva partilederen Thorbjørn Jagland sier. Jagland har vært helt klar, og derfor er saken avklart.

Kjempet hardt

Dette fikk Jens Stoltenberg til å replisere at det er Senterpartiet som vil ha ny EU-debatt fordi partiet er på desperat jakt etter en god valgkampsak.

En offensiv Stoltenberg kjempet hardt. Men det hjalp lite. Foruten Ap's egne politikere var det få, om noen, i stortingssalen som i går lot seg overbevise om at Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland er hjertens enige i både tempo og intensitet i EU-spørsmålet.