- Det luktet død. Og da mener jeg ikke «bare» kloakk

Kattebestand helt ute av kontroll i bolighus i Skien. Nå er 40 fanget og avlivet.

SYK, OPPKLORET OG AVMAGRET: En av de 40 kattene i bolighuset i Skien. Foto: Redd Dyra.
SYK, OPPKLORET OG AVMAGRET: En av de 40 kattene i bolighuset i Skien. Foto: Redd Dyra. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet rykket ut til det to etasjers bolighuset etter en bekymringsmelding. Ingen var hjemme og døra måtte brytes opp.

Der ble politiet og seinere Mattilsynet møtt av en intens stank og forskremte katter overalt.

Mattilsynet iverksatte tvangsavlivning av dyrevernmessige årsaker, og engasjerte dyrevernorganisasjonen Redd Dyra til å fange kattene og viderebringe dem til veterinær for avlivning.

Aksjonen mot det ukontrollerte katteholdet i huset i et tettbefolket boligområde rett ved Skien sentrum startet for to uker siden og ble først avsluttet onsdag.

Den siste av de 40 kattene ble funnet søndag, og Redd Dyra er nå ganske sikre på at huset er tomt.

Det var Telemarksavisa som først omtalte saken.

- Helt jævlig

- Det var helt jævlig. Det luktet død, og da mener jeg ikke «bare» kloakk. I løpet av sommeren har jeg vært med å fange og avlive over 100 katter i Vestfold og Telemark, sier Helene Tollefsrud i Redd Dyra til Dagbladet.

FELLER: De fleste kattene gikk inn i slike bur med mat. Foto: Redd Dyra.
FELLER: De fleste kattene gikk inn i slike bur med mat. Foto: Redd Dyra. Vis mer

Det er hun som har overvåket huset helt siden organisasjonen ble engasjert av Mattilsynet og til aksjonen ble avsluttet.

- Ved første besøk kunne jeg bare være inne noen minutter til vi fikk åpnet noen vinduer. Det var syke, dehydrerte og skadde katter alle mulige steder i de to etasjene og i kjelleren.

- Det var kattunger ned i tre ukers alder og de mest skadde hadde kloret seg til blods, sannsynligvis på grunn av kløe fra midd.

Dagbladet har pr. telefon og sms tilbudt paret å få komme med sine synspunkter på katteavlivningen, uten å få respons verken i går kveld eller i dag.

Vurderer forbud

Dyrevern- og helsemyndighetene i Skien har blitt varslet av naboer om forholdene i og rundt huset gjennom flere år.

- For en tid siden ga vi beboerne pålegg om å redusere katteholdet betydelig. Det er tydelig ikke blitt fulgt. Når vi nå ble tilkalt av politiet var det tydelig at situasjonen var ute av kontroll, og avlivning var det eneste forsvarlige av dyrevernmessige grunner. Og der har vi fått hjelp av Redd Dyra. Om de helsemessige forholdene forøvrig, må vi vise til kommunelegen i Skien, sier avdelingssjef i Mattilsynet, Jan Egil Aaronsen, til Dagbladet.

Mattilsynet skal nå vurderere om katteeierne skal ilegges forbud mot å ha dyr.

Ville ikke være hjemme

Leder for Redd Dyra, Karin Nilsen, sier til Dagbladet at hun var i kontakt med paret som har adresse i huset for de startet innfangingen av katter på oppdrag fra Mattilsynet.

- De sa at de ikke ville være der mens det skjedde. De fortalte også at de hadde engasjert en person til å komme med mat og vann når de selv ikke var hjemme. Det er nok ikke lett å forestille seg hvor mye mat som trengs til så mange katter. I praksis blir det de største og friskeste som forsyner seg først, sier Nilsen.

Flere frivillige har vært med på å lokke kattene inn i burfeller med mat.

- De har gjemt seg på de utroligste steder i huset. Vi lånte infrarødt kamera fra brannvesenet, gjennomlyste alle kriker og kroker og trodde vi hadde funnet alle. Men jamen kom det fram noen etter det også, sier Karin Nilsen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer