Det lysner i nord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årskonferansen som Næringslivets hovedorganisasjon i går arrangerte i SAS-hotellet ved Holbergs plass i Oslo utartet til et slags vekkelsesmøte. Scenariet som NHO hadde bestilt fra Econ, der alle nordinger rir inn i midnattssola på hver sin gullkalv av fisk og gass om noen få år, satte stemningen tidlig. Dagen kulminerte med at statsminister Jens Stoltenberg som bare delvis fulgte manuskriptet hans medarbeidere hadde finformulert, avsluttet konferansen med å takke NHO for bevisstgjøringen omkring det hav av muligheter som finnes i nordområdene.

I seks punkter begeistret statsministeren det som kan krype og stå av næringslivstopper med lyse visjoner. Først var det fisken. Så var det energi. Der mintes Stoltenberg at da han var energiminister, måtte han lage «barentspakker» for å få oljeselskapene til å bore. Nå vil heldigvis nesten alle. Og ifølge Stoltenberg er det boring som gjelder. Miljømessig forsvarlig, selvsagt. Seismikk er bra, men ikke nok. Selv ser ikke statsministeren forskjell på seismikk fra under havbunnen og ultralydbilder av egne unger. Deretter var det en aktiv næringspolitikk. Så urfolk. Og bekjempelse av levekårsforskjeller. Kunnskapssatsingen Barents 2020 var strategipunkt nummer seks til avslutning og stor applaus. Det hele ble framført på en roterende scene som kan ha stimulert til noe eufori.

Men på et substansielt punkt der statsministeren måtte forholde seg til realiteter og ikke visjoner, benyttet han anledningen til å advare mot forventninger om snarlig avklaring i forhandlingene med Russland om delelinjen i Barentshavet. Til tross for tidligere optimistiske prognoser fra utenriksminister Jonas Gahr Støre, er det ennå ikke skjedd noe gjennombrudd i disse forhandlingene.

NHO traff innertier med tema og timing for årets konferanse. Elektron, lakseforbud og Putins stengte gasskraner har skrudd interessen for nordområdene opp mange grader. Men virkeligheten befinner seg utenfor Skandinaviasalen. Den kan bli hard for dem som tror på alt som ble sagt på denne konferansen. Mulighetene er der, og det er på høy tid de blir tatt vare på, men helst med større likevekt og balanse enn tilfellet var hos NHO i går.