Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det må bli et problem for en Høyre-minister å måtte gå til krig om handlingsregelen hver dag

Sanner (H) garanterer for at handlingsredgelen ligger fast, Johnsen (Ap) tror det blir vanskelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og Jan Thore Sanner (H) diskuterte hvordan oljepenger skal brukes i Dagbladets valgbod i dag. Sanner startet debatten med å si at Høyre ikke vil vike på handlingsregelen, selv om de kan komme til å gå inn i regjering med Frp.

Frp ønsker å bruke mer av oljepengene enn handlingsregelen i dag tilsier.

- Vanskelig Finansministeren tror at dette vil bli vanskelig.

- Det må bli et problem for en Høyre-minister å måtte gå til krig om handlingsregelen hver dag, sier Johnsen.

Handlingsregelen, som ble innført av Stoltenberg-regjeringen i 2001, sier at Statens pensjonsfond, som også kalles oljefondet, kan bli påført et årlig underskudd på fire prosent.

Frp svarte på Sanners utspill på NRK i morges. Frp-leder Siv Jensen svarte ifølge NTB at det skal forhandles om alle politikkområder etter valget, også om den økonomiske politikken.

- Ikke smart Hun fastslår at det «er rett og slett ikke smart» å låse seg til en regel som sier at en regjering ikke kan bruke mer enn fire prosent av oljefondet.

- Høyre og Fremskrittspartiet kommer raskt til å bli enige om å føre en ansvarlig økonomisk politikk, men vi håper å få med oss Høyre på å investere offensivt. I så fall kommer ikke handlingsregelen til å ligge fast, sa Frp-lederen.

Sanner mener at de borgerlige partiene vil komme til enighet om politikk. Han beskylder de rødgrønne for å bryte handlingsregelen under sine åtte år.

- Handlingsregelen handler ikke bare om hvor mye penger som skal brukes, men også hvordan de skal brukes, det er en del som de rødgrønne har brutt, sier Sanner. Han mener at det viktigste er hvordan pengene brukes, ikke hvor mye.

Finansminister Han anklager de rødgrønne for å ha vært for passive i den økonomiske politikken, slik at verdiskapningen er blitt for lav. Dette avviser finansministeren.

 

- Vi har kommet igjennom finanskrisa nettopp fordi at vi har spart opp reserver, sier Johnsen, som understreker at de rødgrønne ikke har glemt at handlingsregelen har to sider.

- Hvem blir Norges neste finansminister? Jan Tore Sanner, Siv Jensen eller Sigbjørn Johnsen?

- Det får vi komme tilbake til etter valget, sier Sanner.

- Jobben er ikke ledig, fastslår Johnsen.
Ifølge VG ønsker Krf seg finansministerposten for å unngå å bli slukt av et dominierende Høyre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling