Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det må bli slutt på at Høie fraskriver seg ansvar

SV-leder Lysbakken ber helseministeren svare på hvordan han skal sikre seg at alle får et reelt fastlegevalg.

FORLANGER SVAR FRA HELSEMINISTEREN: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
FORLANGER SVAR FRA HELSEMINISTEREN: SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV-leder Audun Lysbakken mener at saken til kvinnen som mener hun ikke har et reelt fastlegevalg, viser hvorfor reservasjonsadgang er problematisk.

- Denne saken belyser tydelig hva slags praksis som her skal legitimeres. Når Bent Høie vil innføre reservasjonsrett, setter han hensynet til legene foran pasientene. Resultatet blir at flere pasienter vil komme i samme situasjon som denne kvinnen. Når regjeringen sier at alle vil få sine rettigheter oppfylt, er det feil, sier SV-lederen.

Kvinnen forteller at hun trenger en fastlege på grunn av en kronisk sykdom. Hun må velge mellom en lege som ønsker å reservere seg mot henvisning til abort og en lege hun har dårlig kommunikasjon med. Ingen av dem er aktuelle for henne. Helseminister Bent Høies lovforslag sier at pasienter har rett til å skifte fastlege og rett til å reserverer seg mot reservasjonsleger på prinsipielt grunnlag. Høie sier at det ikke er adgang til å reservere seg i dag, og at kommunen må følge opp fastlegene og sikre gode løsninger lokalt. Pasienter som mener seg utsatt for urett, kan klage til fylkeslegen.

- Ansvarsfraskrivelse - Dette er en oppsiktsvekkende ansvarsfraskrivelse fra Bent Høie. Svaret er ikke å klage til fylkeslegen, klagens rette adresse er helseministeren. Helseministeren sier at han stoler på at kommunen løser det lokalt når han vet at de ikke gjør det. Det må bli slutt på å skyve ansvaret nedover. Rådmannens svar om at kvinnen må vente på en ny fastlege, viser hvor håpløs situasjonen er. Jeg skjønner at det blir vanskelig for rådmannen når regjeringen ikke forteller kommunen hva den skal gjøre. Høie må be kommunene kreve at legene innfrir og at de ikke kan være fastleger hvis ikke, sier han.

Lysbakken varsler at han vil sende skriftlig spørsmål til helseministeren i morgen og spørre hva han vil foreta seg for at ingen kvinner blir stående uten fastlege på grunn av reservasjon.

Vet ikke hva de vil gjøre Legen sier til Dagbladet at hun er imot abort og vil reservere seg formelt dersom det blir lovlig i framtida. Da vil hun undersøke og snakke med pasienten, men overlate henvisningen til en kollega. Legen kan ikke svare på hvordan legekontoret vil håndtere det dersom en kvinne kommer til henne i dag og ber om henvisning til abort.

- Jeg har stor respekt for de etiske dilemmaene, men pasienter må kunne være trygge på at legen deres ikke plutselig sier nei til å hjelpe. Pasientrettigheter er ikke en meny som legene kan velge å servere fra, sier Lysbakken.

Hele Norges coronakart