BOLIGPRISENE: Sjeføkonom Erlend Lødemel tror ikke på krakk i boligmarkedet, med mindre det skjer noe ekstraordinært. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
BOLIGPRISENE: Sjeføkonom Erlend Lødemel tror ikke på krakk i boligmarkedet, med mindre det skjer noe ekstraordinært. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

- Det må et større sjokk til for å knekke boligprisene

Det er gode utsikter til høyere boligpriser fra neste år, tror sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Denne uken kom det nye urovekkende signaler fra boligmarkedet i Norge. Prisene fortsatte å falle i november og Nordea fulgte opp med at boligprisene kan falle med 15 - 20 prosent.

Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities ser litt annerledes på det. Han tror ikke utsiktene fremover er så verst, og at de positive driverne fortsatt er der.

Boligmarkedet stimuleres - Etterspørselen stimuleres av at rentene fortsatt er lave, befolkningsveksten er høy, og av at sentraliseringen fortsetter. På tilbudssiden er vi ikke i nærheten av de byggeboblene som Irland og Spania opplevde, skriver han i Finansavisen lørdag.

Han mener også at de fleste låner på edruelige vilkår og viser til at andelen avdragsfrie lån er fallende, og utgjør kun 11-12 prosent av totale lån.

Han tror heller ikke at det er usannsynlig at fallet i boligprisene vil lokke kjøpere på banen og få flere til å kjøpe før de selger, slik at lageret av usolgte boliger faller og prisene stabiliseres, skriver han i avisen.

Og hvis så ikke skjer tror Lødemel at Norges Bank trolig bidrar med å kutte i styringsrenten, som i dag ligger på 1,5 prosent.

Vil Norges Bank sitte og se på? - Sentralbanken ser helst at boligprisene ikke stiger så mye, men vil neppe sitte stille og se på at prisene faller og at arbeidsledigheten øker, sier han i Finansavisen.

Han viser også til at Norges Banks nye prognoser viser at lånerentene til husholdningene vil bli liggende uendret helt frem mot 2016, og at boligprisene vil stige med 0,8 prosent de kommende fire kvartalene.

Med det som bakteppe tror han ikke dette er starten på en kraftig nedtur.

Et større sjokk må til - Skal vi få et dramatisk boligprisfall, må nok et større sjokk ramme norsk økonomi, for eksempel et kraftig fall i oljeprisene som får oljeinvesteringene til å falle markant, sier sjeføkonom Erlend Lødemel i Finansavisen.

- Etter årets nedtur, som trolig ble trigget av strengere krav til bankene, og hvor boligprisene trolig har falt med 5 til 10 prosent innen våren, fremstår muligheten for prisoppgang neste år som god, avslutter han.

Flere nyheter Trygve Hegnar tror ikke på boligkrakk
Helt klart leietakers marked
Slik kan du treffe bunnen i boligmarkedet