Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det må gå an å vente til rettssaken er ferdig før Ap forlanger at han må ta sin hatt og gå

Vågå Sp mener Ap-ledelsen burde latt være å ta stilling til Øygards verv midt under rettsprosessen.

- UPASSENDE: Statsminister Jens Stoltenberg mener Rune Øygard ikke kan fortsette som ordfører. Det mener Vågå Sp, og kommunestyrerepresentant Anders Gustav Bjørnsen moderpartiet kunne spart seg for. Han mener Stoltenberg kunne ventet til rettssaken er ferdig. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / John T. Pedersen / Dagbladet
- UPASSENDE: Statsminister Jens Stoltenberg mener Rune Øygard ikke kan fortsette som ordfører. Det mener Vågå Sp, og kommunestyrerepresentant Anders Gustav Bjørnsen moderpartiet kunne spart seg for. Han mener Stoltenberg kunne ventet til rettssaken er ferdig. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Rune Øygards Skype-chat med den fornærmede jenta (16) ble lagt fram for retten fredag, har flere politikere tatt sterk avstand, og ment at denne type prat ikke er forenelig med det folkevalgte ordfører-vervet

Både Ap sentralt - med partisekretær Raymond Johansen og statsminister Jens Stoltenberg i spissen - ga fredag og i dag direkte føringer til Vågå Ap. 

De mener i likhet med det største opposisjonspartiet i Vågå, Bygdelista, at ordføreren burde trekke seg, og at lokalpolitikerne burde uttrykke mistillit til den permitterte og full-lønnede ordføreren. 

- Overflødig fra moderpartiet Med sine tre mandater i kommunestyret, mener Vågå Sp nå at Ap sentralt har forhastet seg med sine uttalelser. De har i likhet med Vågå SV, som har én plass i kommunestyret, valgt å ikke ta stilling til om ordføreren burde gå eller ikke.

Det har heller ikke Vågå Ap, som vil diskutere dette på et lukket ekstraordinært møte i kveld klokka 18.

- I våre øyne er det ikke passende å gjøre en vurdering mens rettssaken pågår. Det sier seg sjøl at det som kom fram på fredag i liten grad er forenelig med ordførervervet, og at det er vanskelig å se for seg at han kan komme tilbake i posisjon, men å avgjøre dette nå er likevel å foregripe begivenhetenes gang, sier kommunestyrerepresentant Anders Gustav Bjørnsen til Dagbladet. 

- UFORENELIG:  Leder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, sier til Dagbladet at spørsmålet om Øygard har tillit som ordfører ikke har noe å gjøre med rettssaken eller skyldsspørsmålet. 

- Vi sier ingenting om skyldsspørsmålet i rettssaken. Tillit har å gjøre med ordførervervet, og grunnen til at vi reagerte var at hans tillit er så svekket at det er uforenelig med den tilliten en ordfører må ha. Foto: Arbeiderpartiet
- UFORENELIG: Leder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, sier til Dagbladet at spørsmålet om Øygard har tillit som ordfører ikke har noe å gjøre med rettssaken eller skyldsspørsmålet. - Vi sier ingenting om skyldsspørsmålet i rettssaken. Tillit har å gjøre med ordførervervet, og grunnen til at vi reagerte var at hans tillit er så svekket at det er uforenelig med den tilliten en ordfører må ha. Foto: Arbeiderpartiet Vis mer

Bjørnsen mener at Øygards oppførsel overfor jenta er så upassende at det er nærmest overflødig for et norsk parti å ta avstand offentlig. 

- Jeg synes det tar seg dårlig ut å først ha brukt Vågå Arbeiderparti som et eksempel på hvor flinke Ap er på lokalplanet, og «Øygarden» som «posterboy» for så ikke engang kunne avvente den endelige bevisførselen i rettssaken før de sier at han må gå, sier Bjørnsen. 

- Belastning for Ap Sp-politikeren sier at Øygard har blitt en omdømmebelastning for Arbeiderpartiet - et parti han mener burde håndtert saken annerledes. 

- Jeg synes ikke veldig synd på ham, men jeg er enig Øygard da han uttrykte at det var rart at moderpartiet ikke konsulterte ham før de gikk ut i media. 

Overfor NRK sa Øygards advokat Mette Yvonne Larsen i går at Øygard ikke vil trekke seg fra sitt verv. 

Bjørnsen mener Øygard muligens ikke er i stand til å sette seg ned og beslutte å trekke seg fra ordførervervet midt under en rettssak. 

BURDE TREKKE SEG:  I dag startet dag fem i rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdalen tingrett. Både statsministeren, Oppland Arbeiderparti og det største opposisjonspartiet i Vågå, Bygdelista, mener at Øygard burde trekke seg fra sine verv. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BURDE TREKKE SEG: I dag startet dag fem i rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard i Sør-Gudbrandsdalen tingrett. Både statsministeren, Oppland Arbeiderparti og det største opposisjonspartiet i Vågå, Bygdelista, mener at Øygard burde trekke seg fra sine verv. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det må gå an å vente til rettssaken er ferdig før man forlanger at han må ta sin hatt og gå. Det passer seg best å ta en vurdering når man får det fulle bildet av bevisførselen for retten, og helst også dommen, sier Bjørnsen, og fortsetter:

- Han er uansett i permisjon uten offisielle plikter. 

- Brudd på tillit Leder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng, sier til Dagbladet at spørsmålet om Øygard har tillit som ordfører ikke har noe å gjøre med rettssaken eller skyldsspørsmålet. 

- Vi sier ingenting om skyldsspørsmålet i rettssaken. Tillit har å gjøre med ordførervervet, og grunnen til at vi reagerte var at hans tillit er så svekket at det er uforenelig med den tilliten en ordfører må ha. 

Stenseng mener det var riktig av Arbeiderpartiet å uttrykke et tydelig standspunkt i saken tidlig. 

- Spørsmålet om tillit er noe av det viktigste for en politiker og en folkevalgt. Vi må ha tillit blant de som har valgt oss, og derfor må partiet ta stilling til om det tilliten fortsatt er tilstede. Det er viktig for oss å si ifra når tillitsforholdet er brutt, slik det ble på fredag, sier hun.

- Tar seg dårlig ut Øygard har sjøl hevdet at han og den mindreårige jenta har hatt et far-datter-forhold, samtidig som han har beklaget Skype-chatten

Dagbladets kommentator skrev at Øygards forkaring var så tynn at den ikke en gang hadde egenvekt

- UPASSENDE:  Kommunestyrerepresentant Anders Gustav Bjørnsen (Sp) mener det er upassende at Arbeiderpartiet sentralt har tatt en så tydelig standspunkt i saken så tidlig. - Det sier seg sjøl at det som kom fram på fredag i liten grad er forenelig med ordførervervet, og at det er vanskelig å se for seg at han kan komme tilbake i posisjon, men å avgjøre dette nå er likevel å foregripe begivenhetenes gang, sier han til Dagbladet. Foto: Vågå kommune / Roar Strand
- UPASSENDE: Kommunestyrerepresentant Anders Gustav Bjørnsen (Sp) mener det er upassende at Arbeiderpartiet sentralt har tatt en så tydelig standspunkt i saken så tidlig. - Det sier seg sjøl at det som kom fram på fredag i liten grad er forenelig med ordførervervet, og at det er vanskelig å se for seg at han kan komme tilbake i posisjon, men å avgjøre dette nå er likevel å foregripe begivenhetenes gang, sier han til Dagbladet. Foto: Vågå kommune / Roar Strand Vis mer

Ordføreren har blant annet skrevet:

• Vi prater seinere. Liker ikke å prate når stefar eller mora di er der, de kan ta til å lure på oss.
• Jeg sitter her naken, jeg.
• Elsker deg og bare deg. 

Lønnet permisjon Etter at ordføreren ble anmeldt i september i fjor ble han sykemeldt, før han så fikk innvilget permisjon med full lønn av et enstemmig kommunestyre i mai i år.

Vedtaket gjelder til rettssaken mot Øygard er over.  

- Vi skulle helst sett at kommunen ikke lønner to Vågå-ordførere samtidig, men det er ikke noe poeng å sette himmel og jord i bevegelse for at han ikke skal få lønn de siste ukene nå. 

Bjørnsen avkrefter at det vil bli innkalt til et ekstra kommunestyremøte med ordføreren som tema.

SJEF I 16 ÅR: Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst. Like etterpå ble det kjent at han var anmeldt for overgrep mot barn under 14 år. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SJEF I 16 ÅR: Rune Øygard ble gjenvalgt som ordfører i Vågå i fjor høst. Like etterpå ble det kjent at han var anmeldt for overgrep mot barn under 14 år. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Det vil  meg bekjent ikke bli noe ekstra kommunestyremøte med dette som tema. 

Mulig nyvalg Øygard kan ikke tvinges til å gi slipp på ordfører-vervet, som han har hatt sammenhengende de siste 16 årene. Det er ikke mulig for et parti eller et kommunestyre å sjøl velge å skifte ordfører midt i en valgperiode, ifølge kommuneloven paragraf 9. 

Øygard kan imidlertid velge å søke kommunestyret og fritak for et kortere tidsrom eller for resten av perioden. 

«Trer ordføreren eller fylkesordføreren midlertidig ut av sitt verv, rykker varaordføreren opp som ordfører eller fylkesordfører, og det velges midlertidig ny varaordfører», heter det i loven. 

- Samtidig er det naturlig at kommunen, både politisk og adminstrativt, begynner å vurdere hvodan man skal forholde seg til en eventuell situasjon der Øygarden ikke er villig til å trekke seg.

Men dersom Øygard endelig trer ut av sitt verv, må et nytt ordførervalg arrangeres. 

AVVENTER:  Vågå Ap vil diskutere Øygards rolle i partiet på et lukket ekstraordinært møte i kveld klokka 18. Live Landøgard (44) er leder i Vågå Arbeiderparti. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
AVVENTER: Vågå Ap vil diskutere Øygards rolle i partiet på et lukket ekstraordinært møte i kveld klokka 18. Live Landøgard (44) er leder i Vågå Arbeiderparti. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med Ap sentralt, som henviser til leder i Oppland Arbeiderparti, Kjersti Stenseng. 

KLART AP-FLERTALL:  : I Vågå kommunestyre har Ap 13 mandater mens Bygdelista har fire, SP har tre og SV én. Bildet viser kommunehuset i Vågå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KLART AP-FLERTALL: : I Vågå kommunestyre har Ap 13 mandater mens Bygdelista har fire, SP har tre og SV én. Bildet viser kommunehuset i Vågå. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer