PÅ PLASS: Statsminister Erna Solberg ankom i dag katastroferammede Lærdalsøyri. Foto: Frank Karlsen
PÅ PLASS: Statsminister Erna Solberg ankom i dag katastroferammede Lærdalsøyri. Foto: Frank KarlsenVis mer

- Det må ha vært en katastrofalt sterk brann

Erna Solberg traff berørte i Lærdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg ankom i dag katastroferammede Lærdalsøyri, hvor 23 hus i helga har brent ned til grunnen.

Det var en tydelig berørt statsminister som kom ut fra Lærdal sjukehus. Erna Solberg hadde besøkt flere av de berørte etter brannen.

- Nå er det mange som her som er slitne og trenger hjelp fra andre, sa Solberg til Dagbladet.

Solberg sier til Dagbladet at det fortsatt er kritisk for mange av beboerne i Lærdal, da strømmen er borte og det er kaldt i området. I tida framover må det nå avgjøres hva som skal bygges opp igjen.

- Kommunen må få tid til å se hva som må bygges opp. Alle må være med og bidra. Kriseberedskapen her har vært god, sier Erna Solberg.

- Brann er forferdelig Statsministeren sier også at boligbranner er triste, fordi de gjør mye mer skade enn bare å brenne bort hus og hjem.

- Brann er forferdelig, ikke bare fordi de forårsaker skade men også fordi de fjerner minner.

Statsministeren ble også spurt om viktigheten av lokalsykehusene. Lærdal sjukehus har flere ganger vært truet av nedleggelse.

- Vi skal ha lokalsykehus over hele Norge. Her ser vi at sykehuset også har vært viktig som knutepunkt. De har blant annet stilt med nødaggregat, sier Solberg. 

Vil hjelpe Sammen med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen skal hun i dag reise rundt og se på de rammede områdene, og snakke med både ofre, helter og politikere.

- Bildene som ble vist forteller oss at det må ha vært en katastrofalt sterk brann, sier statsministeren.

Hun lover at regjeringen skal bidra.

MØTER RAMMEDE: Justisminister Anders Anundsen er også til stede i Lærdal. 
Foto: Frank Karlsen
MØTER RAMMEDE: Justisminister Anders Anundsen er også til stede i Lærdal. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Det er tradisjon i Norge for at staten stiller opp med midler til infrastruktur for kriserammede kommuner.

Først på programmet står et besøk ved Lærdal sykehus, hvor noen av de skadde fortsatt er innlagt. Der skal de to ha møte med kriseledelsen i kommunen. Statsministeren skal deretter besøke en samling for skoleelever og barnehagebarn sammen med ordfører Jan Geir Solheim, før hun drar på befaring på branntomtene og møter folk som er evakuert.

Fortsatt en gåte Etterforskere fra Kripos som allerede er på plass i Lærdalsøyri, og venter nå bare på forsterkninger før etterforskningen av katastrofebrannen er i full gang.

Politiet opplyser i en pressemelding i morges at alle som ennå ikke har fått adgang til sine evakuerte hjem, skal få komme inn og hente nødvendige ting i kveld - med følge av politi.

Det er ennå for tidlig å si når alle kan flytte hjem.

Den første Kripos-mannskapene kom til Lærdal søndag kveld og flere var ventet dit i løpet av mandagen, opplyser politiet i Sogn og Fjordane til NTB mandag morgen. Det lokale politiet har bedt om både tekniske og taktisk etterforskningsbistand fra Kripos.

- Nå er det oppstart av etterforskningen som står øverst på dagsordenen, sier operasjonsleder Inge Værøy idet lokalsamfunnet i Lærdalsøyri tar fatt på den første uka etter brannen som i helga la store deler av det i ruiner.

VIL HJELPE: Statsminister Erna Solberg sier staten vil bidra. Foto: Frank Karlsen
VIL HJELPE: Statsminister Erna Solberg sier staten vil bidra. Foto: Frank Karlsen Vis mer