- Det må ha vært krefter bak ham

Onkelen forteller hvordan familien reagerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet.no): BBC melder i ettermiddag at britisk politi jakter på en femte gjerningsmann etter terrorbombene i London torsdag. TV-kanalen siterer en uidentifisert kilde som forteller at det pågår en jakt etter en femte gjerningsmann.

Han antas å være hjernen bak aksjonen, som sendte fire unge selvmordsbombere i døden.

Politiet vil ikke kommentere påstanden overfor nyhetsbyrået AP.


Den franske innenriksministeren Nicolas Sarkozy sa i dag at en eller flere av de fire britiske selvmordsbomberne skal ha blitt arrestert i 2004. De skal ha blitt løslatt fordi politiet håpet å finne et større terrornettverk.

Dette ble imøtegått av den britiske innenriksministeren Charles Clarke på et krisemøte i EU i dag.

- Dette er fullstendig usant. Jeg er helt lamslått over at han kommer med en slik påstand, sa Clarke til Sky Television.

Bashir Ahmed (65) fortalte i dag pressen hvordan familien mottok sjokknyheten om at Shehzad Tanweer (22) ikke bare var død i London-terroren - han var en av selvmordsbomberne.

- Familien ble knust av nyheten. Vi kan ikke akseptere at han kan ha vært i stand til noe sånt, sier Ahmed, og forteller at nevøen nettopp studerte religion i Pakistan i to måneder.

RYSTET: Bashir Ahmed som er terrormistenkte Shahzad Tanweers onkel snakket i dag med pressen. Foto: SCANPIX/AP
RYSTET: Bashir Ahmed som er terrormistenkte Shahzad Tanweers onkel snakket i dag med pressen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Det var ikke ham. Det må ha vært krefter bak ham, fastslår onkelen, som knakk sammen da politiet fortalte ham hva de hadde funnet.

- Vi har mistet alt vi hadde, var hans første reaksjon.

Ahmed så nevøen sin siste gang dagen før terrorangrepet.

Slik var terroristenes siste timer

Tidlig på morgenkvisten torsdag satte tre unge menn seg på toget fra Leeds til Luton, 5 mil nord for London. Der ble de møtt av en fjerdemann som kom kjørende i en leiebil som han parkerte utenfor stasjonen.

Sammen tok de pendlertoget inn til hovedstaden. Avgangstid var klokka 07.40 lokal tid (08.40 norsk tid). Med seg hadde de militæraktige ryggsekker fylt med i underkant av fem kilo høyeksplosiver. Klokka 08.30 sto de fire mennene foran et av overvåkingskameraene på King\'s Cross stasjon - rundt 20 minutter før den første eksplosjonen. Bildene viser at de ler og har en uanstrengt tone før de går hver til sitt.

- De småpratet. Man kunne tro de skulle på vandrerferie, sier en sikkerhetskilde som har sett tapen til nyhetsbyrået PA.

- Ble meget religiøs

BOMBEROBOT:  En politimann med en bomberobot under aksjonen i Leeds i går. Politiet sprengte seg inn i en av de mistenktes hus. Foto: SCANPIX/REUTERS
BOMBEROBOT: En politimann med en bomberobot under aksjonen i Leeds i går. Politiet sprengte seg inn i en av de mistenktes hus. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Politiet identifiserte i dag sistemann i firerbanden, men har foreløpig ikke gått ut med navnet. Samtlige er ifølge avisa The Times britiske statsborgere av pakistansk herkomst. Mohammed Sidique Khan (30), som er gift og har en åtte måneder gammel baby, skal ha plantet bomba på Edgware Road.

Hasib Hussain (19), som knyttes til bussbomba på Tavistock Square, skal ha hatt "en vill ungdom", men blitt meget religiøs for halvannet år siden.

Shehzad Tanweer (22) fra Leeds skal være Aldgate-bomberen. Han bodde sammen med foreldrene og tre søsken, og beskrives som en «god muslim». Faren driver en fish&chips sjappe i hjembyen.

Fjerdemann på Piccadilly-banen skal være fra Luton der leiebilen ble forlatt. Han ble identifisert sist, og er den eneste som etterforskerne ikke har funnet spor etter på åstedet. Det kan skyldes at Piccadilly-linja var den mest ødelagte.

- De tre er fra Leeds-området i Nord-England, og hjemmene deres var blant de vi ransaket tirsdag. I samme aksjon arresterte vi en mann, sier polititalsmann Peter Clark.

Ransaket seks boliger

Dette skal være en slektning til en av de mistenkte bombemennene. Politiet jobber utfra teorien om at en ukjent hovedmenn har stått bak gjerningsmennene. De tror heller ikke de unge mennene laget bombene selv, og jakter også på denne bombemannen. To militante islamske grupper har tatt på seg ansvaret, og skrekkscenariet er at de var del av en større terrorcelle som planlegger flere angrep.

- Vi anser en ny terroraksjon som sannsynlig, og frykter at en ny selvmordsgruppe allerede står klar, sier Londons politimester Ian Blair.

- Det må ha vært krefter bak ham

En anonym høyt plassert sikkerhetsekspert sier til nyhetsbyrået PA at operasjonen krevde en meget kompetent bakmann:

- Det kan ha vært en fra al-Qaida som ble sendt hit for å ta seg av forberedelsene, men som forlot landet dagen før angrepet.

I går tidlig aksjonerte store politistyrker mot fem boliger i Leeds, 27 mil nord for London. Klokka 11.30 lokal tid foretok militæreksperter en kontrollert eksplosjon for å komme seg inn i et annet Leeds-hus der ingen var hjemme. De jaktet på eksplosiver og datautstyr. I et av husene der bombene trolig ble laget, fant politiet betydelige mengder eksplosiver. Alle de seks hjemmene tilhører britisk-pakistanere.

Politiet raskt på sporet

Politiet stengte i går av togstasjonen i Luton for å undersøke den etterlatte leiebilen, og utførte i den forbindelse rundt ti kontrollerte eksplosjoner. Ifølge BBC ble det funnet eksplosiver i bilen, men en politikilde nøyer seg med å kalle det «en mistenkelig substans som kan være farlig». Bilen ble fraktet vekk fra stedet i grålysningen onsdag.

Etter at de fire unge mennene forlot stedet foran overvåkningskameraet, fant de hvert sitt transportmiddel som forlot King\'s Cross. I fire eksplosjoner i tre t-baner og en buss omkom tilsammen 52 personer og rundt 700 ble skadd. Hovedteorien til politiet er at alle fire døde i terroraksjonen.


- Etterforskningen fokuserte tidlig på disse fire unge mennene. Nå prøver vi å finne ut hva de gjorde i tida før torsdagens angrep, og særlig om alle døde, sier polititalsmann Clark.

Fant id-kortene 

Det første viktige sporet kom torsdag klokka 22.20 da moren til Hasib Hussain meldte ham savnet. Han hadde fortalt at han skulle til London med tre kompiser, og siden hadde hun ikke hørt noe.

En hektisk gjennomgang av opptak fra de 6000 t-bane- og 1800 tog-kameraene bar frukter klokka 20 mandag. Da fant politiet endelig guttegjengen på King\'s Cross. Etterforskerne trodde først de tre eksplosjonene skjedde i løpet av 26 minutter, men da de fastslo at tidsrommet kun var et minutt, lettet det videojobben betraktelig.

Politiet fant førerkortet og bankkortet til Hussein på dobbeltdekkeren der 13 døde. De oppdaget også personlige dokumenter tilhørende Shehzad Tanweer og Mohammed Sidique Khan ved seter på Aldgate- og Edgware-linjene

Vantro venner

En kamerat av Shahzad Tanweer nekter å tro at 22-åringen sto bak terroren.

- Det er umulig. Det lå ikke i hans natur å gjøre slik, og han ville fordømt sånt, sier Mohammad Answar (19) til nyhetsbyrået AP.

De spilte cricket sammen forrige uke. Kompisen Azzy Mohammed (21) karakteriserer ham som "en kjekk kar".

Kom fra en god familie

En nabo forteller tv-kanalen ITN at Tanweer var et par måneder i Afghanistan før han oppholdt seg fire måneder i Lahore i Pakistan nylig. Minst en til hadde nettopp returnert fra Pakistan, og etterretninga forsøker nå å finne ut hvem de møtte under besøket. Ingen av selvmordsbomberne var i registrene til britisk etterretning, men en skal være en kjenning av en person som politiet har hatt i søkelyset, melder The Times.

I dagens avis har The Sun en omfattende sak på Shahzad Tanweer som har en grad i idrettsfag. Kvelden før angrepet spilte 22-åringen - med kallenavnet "Khaka" - fotball med vennene sine i Leeds, før han tok farvel med familien. De fikk vite at han skulle besøke venner i hovedstaden. Leiebilen sto i hans navn.

Tanweers familie hadde et godt navn i det multikulturelle samfunnet, og "Khaka" jobbet til daglig i farens fish and chips-butikk. Avisa skriver at familien eide to Mercedeser, og at den 49-årige faren var en hardtarbeidende muslim som tilpasset seg det britiske samfunnet. 22-åringen var en hengiven muslim som oppsøkte moskeen opptil fem ganger om dagen, ifølge CNN. Han bodde med foreldrene, broren (17) og to søstre.

Bussbomba er en gåte

Trolig var det Hasib Hussain (19) som Richard Jones (61) irriterte seg over på dobbeldekkeren like før eksplosjonen.

- Denne ungdommen fiklet til stadighet i baggen sin eller hva det nå var han hadde med seg. Som om han skulle plukke druer av en klase - begge hendene var nedi. Dette gjentok han hvert minutt eller halvminutt. Han var tydelig irritert, og jeg la merke til ham fordi han irriterte meg også, forteller Jones til nyhetsbyrået AP.

Han beskriver den irriterende unge mannen som rundt 1,80 høy, olivenfarget hud, glattbarbert og med lysebrune klær. Politiet vet ikke hvorfor Hussain sprengte bomba på bussen i motsetning til kameratene. En teori er at han ikke hadde rukket å komme seg på en t-bane før systemet ble stengt etter de første eksplosjonene. En annen er at bomba var ment for Northern-linja som var stengt den dagen på grunn av et defekt tog. En tredje at han tok en t-bane, men skiftet transport.

Kvinne ba på sine knær

30-bussen havnet i trafikkaos etter å ha blitt omdirigert, og halvannen kilometer fra King\'s Cross orket ikke 61-åringen og et titall andre passasjerer mer.

- Vi slo i bakdøra og ba sjåføren åpne. Like etter at vi hadde kommet ut, hørte jeg et uutholdelig skrik - det var helt infernalsk - og så kom en kraftig eksplosjon, forteller Jones.

En kvinne stanset ham på gata og spurte om han akkurat hadde forlatt den smadrede bussen.

- Da jeg svarte ja, gikk hun på ned på knær foran meg og ba. Selv følte jeg et enormt adrenalin-rush, men jeg rasjonaliserte det raskt vekk. Det var som å ha tatt steget ned fra fortauet og nesten blitt overkjørt av en bil, for så å gå tilbake på fortauet. Livet går videre, sier han.

<B>SELVMORDSBOMBERE: Funn tyder på at de fire andregenerasjons innvandrerne utførte Vest-Europas første selvmordsangrep.
<B>LETER ETTER SPOR: Polititalsmann Peter Clark forteller at de nå vil kartlegge bevegelsene til de fire bombemennene i dagene før angrepet. Politiet tror det fins en hovedmann bak terroren og at han er på frifot.
<B>FLYKTER: Passasjerer er på vei fra et av togene som eksploderte ved King\'s Cross. Etterforskerne har ikke funnet tidsutløsere, og tror derfor bombene ble detonert for hånd.
<B>AKSJONERTE I THORNHILL: Politiet sperret av et helt nabolag i Thornhill i Leeds-området nord i England i går. Aksjonen var det første store gjennombruddet i etterforsknngen etter terrorangrepet på London.
<B>FARLIG INNHOLD: Etter at politiet brukte 14 timer på bilen som terroristene forlot på Luton-stasjonen, ble den i dag tidlig fraktet vekk. Politiet foretok rundt ti kontrollerte eksplosjoner i forbindelse med leiebilen, og fant noe som trolig var eksplosiver i den. En annen bil ble også tatt hånd om ved stasjonen og fraktet vekk.
<B>MENINGSLØSE DRAP: Ei jente sitter utenfor kirka ved Tavistock Square der 13 omkom i busseksplosjonen. Nå venter britene på svar - hvorfor måtte 52 mennesker dø?
<B>HER LEVDE TERRORISTENE: Politiet omringer et hus i Leeds under gårsdagens aksjon. De fant det som trolig var bombefabrikken.