GLAD HJEMKOMST:  Gert Danielsen strålte av glede da han igjen kunne sette beina på norsk jord. I går møtte han pressen på Gardermoen og fortalte om sin gisselopplevelse i Jemen.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
GLAD HJEMKOMST: Gert Danielsen strålte av glede da han igjen kunne sette beina på norsk jord. I går møtte han pressen på Gardermoen og fortalte om sin gisselopplevelse i Jemen. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Det må ikke være tvil om hvem som forhandler

Martine-stiftelsen får kritikk for å ha blandet seg inn i bortføringssaken i Jemen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter at den 34-årige Gert Danielsen ble tatt til gissel i Jemen, fikk han overlevert en telefon der en person ba om å få snakke med ham.

Etter hva Dagbladet forstår, var det en av Martine-stiftelsens gode støttespillere, asylsøkeren Ahmed Aldiani, som var på tråden.

- Jeg ikke vet hvem det var, men det var helt i starten. Da fikk jeg en telefon gitt til meg, og i min egen interesse snakket jeg med dem. Jeg prøvde å gjøre det kort, sier Danielsen til Dagbladet.

Uryddig oppførsel Under en pressekonferanse på Gardermoen i går, bekreftet Gert Danielsen at han har hørt at Martine-stiftelsen har vært involvert i saken hans, men han vet ikke noe mer om saken.

Men Dagbladet har fått opplyst at Martine-stiftelsen har hatt kontakt med både gissel, gisseltakere og forhandlingsleder under den dramatiske gisselaksjonen i Jemen. Det har bekymret både UD og FN.

«Svært uryddig», sier diplomatiske kilder til Dagbladet. Gisseltakerne kunne tro de hadde fått en ny kanal for forhandlinger.

- Ikke ønskelig - Det fantes bare ett forhandlingsspor. Jemens myndigheter forhandlet i samråd med FN og norske myndigheter. På generelt grunnlag vil jeg si at det ikke er ønskelig at andre enn de som fører de offisielle forhandlingene tar kontakt med gisseltakere eller folk som står dem nært. Det må ikke være tvil om hvem som forhandler. Gisseltakerne må ikke få noe de kan oppfatte som et tilbud om en alternativ forhandlingskanal, sier Frode Overland Andersen, underdirektør i UD.

- Vi har først og fremst vært et kontakt- og bindeledd til UD, fordi Norge ikke har diplomater i Jemen, sier styreleder Marcus Rolandsen i Martine-stiftelsen til Dagbladet.

Alvorlig Martine-stiftelsens innsats i Jemen var ikke samordnet med Utenriksdepartementet.

«Helt skånselsløst» forsøkte stiftelsen å utnytte en vanskelig situasjon til å skaffe seg oppmerksomhet, mens norske myndigheter arbeidet i det skjulte sammen med myndighetene i Jemen og FN for å redde gisselet, heter det. «Velment, kanskje, men farlig», framholder Dagbladets kilder.

Også FN-sambandet i Norge advarer sterkt mot «privatpraktiserende» diplomati.

- Hvis andre aktører gjør noe, bør det være fordi de er blitt bedt av UD eller FN om å bidra. Hvis ikke, bør de holde seg unna, sier Kari Solholm, generalsekretær i FN-sambandet.

Fredag sendte Odd Petter Magnussen og Martine-stiftelsen ut en skriftlig uttalelse, der de langt på vei tok æren for løslatelsen.

«Det er godt at det nettverk Martine-stiftelsen har funnet det nødvendig å utvikle i Jemen har kunnet bistå UD, og dermed de pårørende, med etterrettelige info i kidnappingssaken», het det i en uttalelse fra Odd Petter Magnussen i Martine-stiftelsen til Dagbladet fredag.

Forarget Uttalelsen forarget Dagbladets kilder i UD. Magnussen er far til Martine Vik Magnussen, som ble drept i London i mars 2008. Stiftelsen har siden jobbet for å få Farouk Abdulhak, som er mistenkt for mordet, utlevert fra Jemen.

- Frykter du ikke at dere har opptrådt uryddig?

- Nei, jeg føler ikke det. Vi har ikke blandet oss inn i forhandlingen, vi har bare lagt fram opplysninger, sier Marcus Rolandsen.
Ahmed Aldiani har tidligere vært engasjert som frilanser for Dagbladet (red.anm.).

SKREV UTTALELSE:  Odd Petter Magnussen og Martine-Stiftelsen. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKREV UTTALELSE: Odd Petter Magnussen og Martine-Stiftelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer