- Det må jo klikke helt fullstendig for en slik person

Hvorfor dreper en far sine egne barn?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil tenke meg at en far som dreper ser på det han har gjort som et forsøk på å redde dem. I hans tankesett er det da rasjonelt å ta liv for å slippe skammen, sier psykolog Terje Galtung til Dagbladet.

Han har vært medlem av barnefordelings-prosessutvalget og har lang erfaring med skilsmissearbeid og barnevern. Galtung understreker at det ofte er fryktelig kompliserte årsaker til at en far tar livet av sin kone og barn, uansett kulturell bakgrunn.

- Det må jo klikke helt fullstendig for en slik person. Når far tar livet av mor og eventuelt barna har det skjedd noe i forkant som er så skammelig at han ikke kan fortsette. Kanskje hun ville skilles? sier Galtung.

Galtung er også opptatt av at en far med utenlandsk opprinnelse kan begå drap fordi han ikke kan bære skammen en mulig separasjon med sine nærmeste innebærer.

Skam og ære

- I våre begreper er skam og ære ord som kanskje ikke gir så mye mening. Vi synes kanskje ikke at det med ære kan være viktigere enn livet selv. Men da må vi forstå skam som at livet ikke lenger har noen mening. Det kan være en forklaring når far tar liv av sin barn, kone og seg selv, sier han.

- Hva kommer det av at far i flere tilfeller ikke tar sitt eget liv etterpå?

- For noen blir det til syvende og sist for vanskelig å ta sitt eget liv, sier Galtung.

TUNG JOBB: Kriminalteknikere undersøkte åstedet for trippeldrapet på Grefsen i går. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
TUNG JOBB: Kriminalteknikere undersøkte åstedet for trippeldrapet på Grefsen i går. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Ofte mye vold

Ragnar Kværness, psykolog hos Alternativ til Vold, mener også det ofte er snakk om at kvinnen vil forlate mannen.

- Det er ganske typisk for disse sakene at drap kommer etter en lang rekke tilfeller med vold i familien. Ofte får vi høre hvor overrasket naboer og andre blir, men de er som regel ikke kjent med volden i familien, sier han til Dagbladet.

Kværness mener fedre som dreper kan ha den oppfatning at han har rett til å eie familien.

- Drapet blir et ekstremt uttrykk for at de er en del av ham selv. Mannen føler seg hjelpeløs og finner ikke noen annen utvei. Det er veldig vanskelig å forstå, og nesten helt umulig å gi en enkel forklaring på hvorfor. Men det viser seg at de som utøver vold, ofte selv har blitt utsatt for vold som barn. Drapet blir ofte en ekstrem demonstrasjon av hjelpeløshet.

- Det må jo klikke helt fullstendig for en slik person