- IKKE GREID Å REISE OSS: Frp har fått mindre handlingsrom i politikken, mener Frp og legger store deler av skylda på den politiske debatten etter 22. juli. Vi har ennå ikke greid å reise oss, sier nestleder Per Sandberg. Nå vil han ha en regjeringsplattform klar våren 2013 for at Frp skal få sette sitt preg på et ikke-sosialistisk alternativ. Foto: Benjamin Ward
- IKKE GREID Å REISE OSS: Frp har fått mindre handlingsrom i politikken, mener Frp og legger store deler av skylda på den politiske debatten etter 22. juli. Vi har ennå ikke greid å reise oss, sier nestleder Per Sandberg. Nå vil han ha en regjeringsplattform klar våren 2013 for at Frp skal få sette sitt preg på et ikke-sosialistisk alternativ. Foto: Benjamin WardVis mer

«Det må ligge på bordet en felles plattform i januar eller februar 2013»

Frp-nestleder Per Sandberg vil ha reelle forhandlinger om en borgerlig regjeringsplattform allerede høsten 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet) En åpenhjertig Per Sandberg mener Frp's folkevalgte og tillitsvalgte nå føler seg utrygge, og at de ikke lenger tør kritisere sine politiske motstandere som før. Etter flere dårlig håndterte saker og etter terrorangrepene 22.juli, sier nestlederen rett ut at «her har vi ikke greid å reise oss ennå».

Nå krever nestlederen at det allerede i tidlig 2013 foreligger en borgerlig regjeringsplattform.

- Jeg mener det må ligge på bordet en felles plattform i januar eller februar 2013, sier Frp-nestlederen til Dagbladet.

Ifølge Sandberg betyr det reelle politiske forhandlinger om plattform høsten og vinteren 2012.

SV-fella
Årsaken er enkel. Frp vil unngå å havne i SV-fella. Som regjeringsparti måtte SV svelge unna noen politiske kameler. Med historisk tilbakegang som regjeringsparti klager SV-leder Kristin Halvorsen nå på at SV gjør Ap mer tiltrekkende for hennes velgere.

- Det er derfor vi skal bli enige om en plattform før vi i Frp blir enige om vi skal gå til valg på en regjeringen sammen med de borgerlige partiene. Du kan godt si det er en forsikring mot å havne i den samme fella som SV, sier han.

- Vi må få sette vårt preg på plattformen. En ikke-sosialistisk regjering som ikke har med Frp blir ikke noe nytt. For å utgjøre en forskjell må Frp bli med, sier Sandberg.

Tungt i Frp
Frp sliter etter det dårlige valgresultatet. Både blant folkevalgte og tillitsvalgte er mange bekymret for at Frp har blitt for likt Høyre. Dermed går velgerne til Erna Solberg, og ikke Siv Jensen.

- Ja, jeg hører det hver eneste dag, det der. Det er mange som har den bekymringen, sier nestlederen.

Selv mener han det er Høyre og Ap som har blitt mer lik Frp på blant annet innvandringspolitikken og på helse. Det har gitt Frp mindre handlingsrom, mener Sandberg.

- Det viktigste er at våre tillitsvalgte og folkevalgte må få fornyet trua på hva de driver med. For vi kan ikke gi opp nå. Dette har vi holdt på med så lenge. Derfor må vi bli enda tydeligere og fjerne frykten. Vi må være vaktbikkja og ta tak i saker som er nærmest folk, sier Sandberg.

Maria Amelie-saken
Sandberg har en lengre analyse på hvorfor det går så dårlig for Frp nå, og drar igjennom det han mener er flere avgjørende øyeblikk for at Frp ikke har lyktes.

- Da finanskrisa kom ble mange bekymret. Dermed stemte folk på de partiene som de oppfattet som trygge valg; nemlig Ap og Høyre. Det preget oss gjennom hele 2009 og 2010. Så kommer vil til 2011 og Maria Amelie-saken, da begynner det å bli utydelig fra Frp.

- Det blir lagt en strategi fra Frp og Per Willy Amundsen som gir inntrykk av at vi kan la Amelie få bli. De som stemmer på oss blir i tvil om vi er like tøffe i innvandringspolitikken, forteller Sandberg.

- Elendig håndtering
Deretter kommer Jonas Gahr Støres integreringsutvalg og ny Ap-politikk.

- Ap kjører en knallhard kamp på innvandring og integrering. Her begynner vi igjen å tvile på om vi er så tøffe som vi er. Dette følger oss videre inn i mai og til Birkedal-saken. Den blir taklet på en elendig måte, som partilederen har erkjent. Igjen blir folk usikre på om vi er i stand til å ta ansvar.

Og så brakk partilederen ryggen på fisketur.

- Så får vi Siv sin skade. Vi må være det eneste partiet i verden som ikke greier å få sympati for noe slikt. Jeg tror vi hadde sympati i 15 minutter. I stedet blir det en debatt om Siv er ferdig og at Carl (i Hagen) skal tilbake på banen i full offentlighet, sier Sandberg som selv var fungerende leder.

Han innrømmer at han ikke greide å holde styr på troppene.

- Alt dette skaper igjen utrygghet og usikkerhet om Frp er godt nok rustet, sier nestlederen.

- Stygg kobling
Ny finansuro og terrorangrepene 22. juli gjør det ikke noe bedre for Frp, mener Sandberg. Særlig er det NRK og andre mediers fokus på at terroristen Anders Behring Breivik hadde vært medlem av partiet Frp-er, som har skadet partiet, mener han.

- Det var rett og slett en stygg kobling. Det preger organisasjonen at partiet vårt blir knyttet opp til en tulling som ham. Dessverre har det bidratt til å skape en frykt hos våre folkevalgte og tillitsvalgte. En frykt for å fornærme og såre. En frykt for å kritisere og stille noen til ansvar. Og her har vi ikke greid å reise oss ennå, sier han:

- Men det er jo det som er Frp's oppgave: Å være vaktbikkje, og være utfordrer til det bestående. Når vi ikke greier å ha den rollen, så greier vi ikke å holde på oppslutningen, sier han og legger til:

- Selv ble jeg helt sjakk matt etter 22. juli. Jeg greide ikke å foreta meg noen ting, jeg.


VIL FORHANDLE: Allerede i 2012 vil Frp-nestleder Per Sandberg at de borgerlige partiene skal starte forhandlingene om en felles regjeringsplattform om de kommer til makta i 2013. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VIL FORHANDLE: Allerede i 2012 vil Frp-nestleder Per Sandberg at de borgerlige partiene skal starte forhandlingene om en felles regjeringsplattform om de kommer til makta i 2013. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer