- LØNNER SEG Å BRYTE LOVEN: - I dag tjener altfor mange nordmenn  gode penger på å bruke renholdsfirmaer som bryter loven, sier Tore Skjelstadaune, som er leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
- LØNNER SEG Å BRYTE LOVEN: - I dag tjener altfor mange nordmenn gode penger på å bruke renholdsfirmaer som bryter loven, sier Tore Skjelstadaune, som er leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADETVis mer

- Det må svi mer for sjefene å bruke underbetalte renholdere

LO-forbund vil bøtelegge eiere som bruker underbetalte renholdere slik at det «svir i lommeboka».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet): - I dag tjener altfor mange nordmenn gode penger på å bruke renholdsfirmaer som bryter loven, sier Tore Skjelstadaune, som er leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte.

Fredag skrev Dagbladet om trebarnsmoren Zaida Erazo Menezes (38), som vasket svart mens hun vasket kjendisrestauranten til Petter Stordalen og kjendiskokken Ole Johnny Eikefjord.

Annen Etage, som ligger i eksklusive Hotel Continental i Oslo, har de siste åra gitt vaskeoppdraget til Extra Rent Limited, som er et såkalt Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF). Den spanske statsborgeren Zaida Erazo Menezes (38) startet å vaske for Extra Rent mai 2012. I løpet av de to åra hun vasket ved restauranten fikk hun ikke arbeidskontrakt, lønnsslipp eller lovpålagt minstelønn. Zaida fikk helt ned i 87 kroner i timen.

- Må svi mer - Risikoen for å bli tatt hvis du bruker underbetalte renholdere er minimal. Hvis vi skal få bukt med dette må vi straffe der det svir mest, nemlig på lommeboka, sier Skjelstadaune, som mener bøtene bør stå i stil med underbetalingen. 

- Hvis du for eksempel har betalt 50 000 mindre enn hva du burde, så burde boten være dobbelt så stor. På den måten ville det ikke lønne seg å bruke underbetalte ansatte, sier Skjelstadaune. Han mener eieren til det firmaet som bestiller tjenesten må straffes.

- Det er de som tjener penger på dette, og det er de som derfor bør kjenne at det svir, sier Skjeldstaune.

Zaida måtte gå til sak mot renholdsselskapet for å få lønna hun hadde krav på, og i mars i år slo Oslo tingrett fast at eier og daglig leder Ruth Veloso måtte etterbetale lønn og feriepenger til Zaida - totalt 52 800 kroner.

Dagbladet tok kontakt med Eikefjord og Petter Stordalen april 2015, over ett år etter at Zaida fikk sparken. Måneden etterpå valgte Stordalen og Annen Etage å betale pengene arbeidsgiveren Extra Rent Limited skyldte Zaida, siden «det ble klart at renholdsfirmaet ikke tok sitt lovpålagte ansvar».

Plikt og ansvar Alle bedrifter som bestiller renholdstjenester er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene til de som vasker for bedriften, den såkalte «påseplikten».

Selv om Zaida var ansatt i Extra Rent Limited hadde Annen Etage og eieren lovpålagt plikt til å sjekke hennes lønns- og arbeidsvilkår. Det gjorde Annen Etage ikke.

- Stordalen og Annen Etage burde forstått at det var noe galt langt tidligere. Zaida jobbet svart for restauranten i hele to år, og da holder det ikke å hjemme seg bak at man ikke visste. Jeg tror ofte folk ikke vil vite. De tjener jo godt på de billige tjenestene, sier Skjelstadaune.

STYRELEDER OG EIER: Milliardær Petter Stordalen er medeier og styreleder i restauranten Eik Annen Etage AS i eksklusive Hotel Continental i Oslo, hvor Zaida vasket. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
STYRELEDER OG EIER: Milliardær Petter Stordalen er medeier og styreleder i restauranten Eik Annen Etage AS i eksklusive Hotel Continental i Oslo, hvor Zaida vasket. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Extra Rent Limited mener de forsøkte å hjelpe Zaida.

- Selskapet skaffet henne jobben som en vennetjeneste. Alle andre ansatte hadde ordnede forhold, men dessverre forsøkte renholdsselskapet å hjelpe henne ved å skaffe denne jobben. Det burde aldri skjedd, sa Arne Kongsrud, som representerer reholdselskapet, til Dagbladet sist fredag.

KJENDISRESTAURANT: Annen Etage er eid av milliardær Petter Stordalen og kjendiskokken Ole Jonny Eikefjord, og har hatt noen Norges og verdens mest kjente mennesker som gjester, blant annet hadde superprodusentene Stargate Nobel-nachspiel i lokalene i 2006 og Justin Bieber besøkte stedet i 2012. Han ble servert ishavsrøye, norske jordbær og hamburger i restauranten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
KJENDISRESTAURANT: Annen Etage er eid av milliardær Petter Stordalen og kjendiskokken Ole Jonny Eikefjord, og har hatt noen Norges og verdens mest kjente mennesker som gjester, blant annet hadde superprodusentene Stargate Nobel-nachspiel i lokalene i 2006 og Justin Bieber besøkte stedet i 2012. Han ble servert ishavsrøye, norske jordbær og hamburger i restauranten. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer