- Det må være bittert for ham at han ikke fikk tatt noen av oss

Marte Michelet var en del av Breiviks drapsplan. Hun håper det irriterer ham at han verken fikk tatt henne eller mannen Ali Esbati, som overlevde Utøya.

HELDIGE: Allerede i det første avhøret av Breivik, det som skjedde på Utøya, nevnte han Marte Michelet. Michelet var ikke klar over dette før Dagbladet informerte henne om det under intervjuet. Hun og mannen Ali Esbati, som var på Utøya 22. juli, sier at de føler seg heldige som kom fra terroren uten fysiske skader. Her sammen med datteren, Leila.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HELDIGE: Allerede i det første avhøret av Breivik, det som skjedde på Utøya, nevnte han Marte Michelet. Michelet var ikke klar over dette før Dagbladet informerte henne om det under intervjuet. Hun og mannen Ali Esbati, som var på Utøya 22. juli, sier at de føler seg heldige som kom fra terroren uten fysiske skader. Her sammen med datteren, Leila. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Allerede i det første avhøret til Anders Behring Breivik - det som ble gjennomført på Utøya i 20.00-tida kvelden 22. juli - nevnte han Marte Michelet.    «Vet dere hvem som var her i forigårs? Det var Marte Michelet. Dette er ikke uskyldige mennesker», sa Breivik.     Da Michelet på formiddagen den 23. juli i fjor ble oppringt av PST og evakuert fra sin leilighet i Oslo, fikk hun beskjed om at hennes navn hadde kommet opp, men hun ante ikke da at Breivik hadde vært så spesifikk.    - Jeg trodde kanskje jeg var ett av mange navn han ramset opp, sier hun til Dagbladet. 

-Sjokkreaksjon I november i fjor kom det derfor som et sjokk på Michelet at Breivik i avhør med politiet har gitt utrykk for svært groteske planer vedrørende henne.    - Hans plan var å likvidere meg, Jonas Gahr Støre eller Gro Harlem Brundtland. Da jeg fikk vite dette fikk jeg en veldig sjokkreaksjon. Det var både overraskende og opprørende at jeg var fokus i hans drapsplan, sier Michelet.    - Hva tenker du om ham?    - På en måte forstår jeg hvorfor Breivik har vært så opptatt av meg. Jeg har skrevet mye om kontrajihadistene og muslimhat, og har vært en eksponent for et positivt syn på det flerkulturelle samfunnet. Personlig tenker jeg lite på Breivik, jeg er mer opptatt av dem som deler hans verdensbilde. Han er ufarliggjort, mens de fortsatt utgjør en samfunnstrussel. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer