Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det må være bittert for ham at han ikke fikk tatt noen av oss

Marte Michelet var en del av Breiviks drapsplan. Hun håper det irriterer ham at han verken fikk tatt henne eller mannen Ali Esbati, som overlevde Utøya.

HELDIGE: Allerede i det første avhøret av Breivik, det som skjedde på Utøya, nevnte han Marte Michelet. Michelet var ikke klar over dette før Dagbladet informerte henne om det under intervjuet. Hun og mannen Ali Esbati, som var på Utøya 22. juli, sier at de føler seg heldige som kom fra terroren uten fysiske skader. Her sammen med datteren, Leila.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HELDIGE: Allerede i det første avhøret av Breivik, det som skjedde på Utøya, nevnte han Marte Michelet. Michelet var ikke klar over dette før Dagbladet informerte henne om det under intervjuet. Hun og mannen Ali Esbati, som var på Utøya 22. juli, sier at de føler seg heldige som kom fra terroren uten fysiske skader. Her sammen med datteren, Leila. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede i det første avhøret til Anders Behring Breivik - det som ble gjennomført på Utøya i 20.00-tida kvelden 22. juli - nevnte han Marte Michelet. 
 
«Vet dere hvem som var her i forigårs? Det var Marte Michelet. Dette er ikke uskyldige mennesker», sa Breivik.  
 
Da Michelet på formiddagen den 23. juli i fjor ble oppringt av PST og evakuert fra sin leilighet i Oslo, fikk hun beskjed om at hennes navn hadde kommet opp, men hun ante ikke da at Breivik hadde vært så spesifikk. 
 
- Jeg trodde kanskje jeg var ett av mange navn han ramset opp, sier hun til Dagbladet. 

-Sjokkreaksjon I november i fjor kom det derfor som et sjokk på Michelet at Breivik i avhør med politiet har gitt utrykk for svært groteske planer vedrørende henne. 
 
- Hans plan var å likvidere meg, Jonas Gahr Støre eller Gro Harlem Brundtland. Da jeg fikk vite dette fikk jeg en veldig sjokkreaksjon. Det var både overraskende og opprørende at jeg var fokus i hans drapsplan, sier Michelet. 
 
- Hva tenker du om ham? 
 
- På en måte forstår jeg hvorfor Breivik har vært så opptatt av meg. Jeg har skrevet mye om kontrajihadistene og muslimhat, og har vært en eksponent for et positivt syn på det flerkulturelle samfunnet. Personlig tenker jeg lite på Breivik, jeg er mer opptatt av dem som deler hans verdensbilde. Han er ufarliggjort, mens de fortsatt utgjør en samfunnstrussel. 

Breivik har fortalt at han planla å utføre Utøya-massakren onsdag 20. juli i fjor, blant annet fordi Michelet var der da. En endring i planenen hans førte til at han utsatte terroren to dager, til fredag 22. juli.  
 
- Bittert for ham Det Breivik ikke visste var at Michelets mann, Ali Esbati, var på Utøya denne dagen. Under dramatiske omstendigheter overlevde han massakren.  
 
- Når jeg sitter her med Ali i nærheten av meg, tenker jeg det er skjebnens ironi at Breivik var så nære ved å drepe ham. Én times tid senere sitter han i avhør snakker om meg. Det må være veldig bittert for ham at han ikke fikk tatt noen av oss. Jeg håper det irriterer ham, sier Michelet. 
 
Samtidig, sier hun, sitter hun igjen med en følelse av å ha hatt veldig flaks. 
 
- Det grenser til det surrealistiske. Vi var begge på Utøya, begge en hårsbredd fra å bli rammet. Det er nesten ikke til å tro, sier hun. 
 
Også Ali Esbati sier at han føler seg heldig. 
 
- Jeg vet jeg har hatt flaks. Jeg har ikke mareritt og jeg er ikke fysisk skadd, men jeg er ikke upåvirket. Jeg kan fort bli sliten og trøtt. Men vi er ikke ofre. Det er den sterkeste følelsen vi sitter igjen med, utdyper han. 
 
Følger ikke rettssaken - Og vi ønsker ikke å ta fokus vekk fra de som faktisk var offer. Jeg blir langt mer opprørt over at han har skutt barna til andre, enn i opphenget han har hatt på meg, tilføyer Michelet.  
 
I fjor høst ble de to selv foreldre til ei jente. Lille Leila fyller snart et halvt år.   
 
- Det blir sikkert merkelig for henne å vokse opp og vite at hennes foreldres eksistens var så nær en oppløsning, men vi vil ikke gjøre det til en del av hennes identitet, sier Esbati. 
 
Når rettssaken starter den 16. april, er familien reist utenlands. Michelet kommer ikke til å være til stede i retten. Mannen Esbati skal derimot følge noe av den.

Pekt ut på forhånd Anders Behring Breivik var ikke klar over at Marte Michelets mann var på Utøya den 22. juli, sier en av hans forsvarere, Tord Jordet til Dagbladet.

- Men han har i ettertid lest dette i en avis. Han har sagt at han hadde regnet med at han kunne være der i og med at Marte Michelet var der, men han hadde ikke noe kjennskap til at han skulle dit, sier Jordet.

I motsetning til Michelet var ikke Ali Esbati et på forhånd utpekt mål for Breivik.

MARKANT DEBATTANT: - På en måte forstår jeg hvorfor Breivik har vært så opptatt av meg. Jeg har skrevet mye om kontrajihadistene og muslimhat, og har vært en eksponent for et positivt syn på det flerkulturelle samfunnet, sier Marte Michelet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MARKANT DEBATTANT: - På en måte forstår jeg hvorfor Breivik har vært så opptatt av meg. Jeg har skrevet mye om kontrajihadistene og muslimhat, og har vært en eksponent for et positivt syn på det flerkulturelle samfunnet, sier Marte Michelet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!