FÅR MOTSTAND: Helseminister Bent Høie får mye motstand i reservasjonsrettssaken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FÅR MOTSTAND: Helseminister Bent Høie får mye motstand i reservasjonsrettssaken. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Det må være en dårlig norskevits

Svensk kommentator om regjeringens kamp for reservasjonsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken om den betente reservasjonsretten har ikke bare ført til et enormt folkelig engasjement i Norge.

«Dårlig norskevits» Nå reagerer også svenskene på saken en kommentator kaller «makaber».

- Jeg tenker at det må være en dårlig norskevits, skriver kommentatoren Malin Roos i Expressen.

- Men at en minister i vårt vestre naboland snakker om at leger skal kunne nekte å fortelle hvilken graviditetsuke en kvinne er i for å hindre abort, er makabert, mener hun.

Expressen-kommentatoren mener at det er oppsiktsvekkende bare det at man nå diskuterer det, men bemerker samtidig at truslene mot abort feier over Sverige. Roos går videre inn på hvordan Sverigedemokraterna (SD) og SD-leder Jimmie Åkesson ønsker å innskrenke abortretten i Sverige.

- Enhver begrensning når det gjelder muligheter for å gjøre abort eller få tak i prevensjon er et hån mot likestillingen, skriver Roos.

- Det er faen ikke Jimmie Åkessons kropp. Det er kvinnens.

Avbrøt selv svangerskap Selv har Roos avbrutt sitt svangerskap en gang, skriver hun.

- Det var nødvendig fordi barnet i magen var så syk at det aldri hadde overlevd en fødsel. Det var min grunn, men ingen kvinne i den situasjonen skal behøve å oppgi noen grunn i det hele tatt.

REAGERER: Expressens kommentator Malin Roos reagerer på reservasjonsrettsaken. Foto: Expressen
REAGERER: Expressens kommentator Malin Roos reagerer på reservasjonsrettsaken. Foto: Expressen Vis mer

- De bør definitivt ikke bli møtt av en lege som skambelegger og avviser henne, skriver Roos.

Her hjemme i Norge gikk helseminister Bent Høie ut og varslet at forskriftsteksten vil endres etter massiv kritikk.

Kritikken kom etter at det ble kjent at leger ifølge lovforslaget om reservasjonsmulighet (s. 19) ikke bare kan nekte å henvise til abort, men også nekte å si hvor langt en gravid kvinne er på vei og nekte svare på hva samfunnet kan tilby av bistand, dersom pasienten vurderer abort.

- Uklart Helseministeren sa at dette aldri har vært regjeringens intensjon, og varsler at han vil endre forskriftsteksten.

- Regjeringen har aldri ment at leger som reserverer seg mot henvisning, skal kunne avslå å hjelpe eller prate med gravide kvinner som selv ber om råd, veiledning og informasjon. Leger som reserverer seg er ikke nødvendigvis de rette til å gjøre dette for kvinner som vurderer eller planlegger svangerskapsavbrudd, men vi ønsker ikke at de skal kunne avvise kvinner som spør om enkeltelementer som  svangerskapets lengde, praktisk bistand, og så videre. Om dette fremstår uklart i høringen, vil dette være en del av vurderingen når det endelige forslaget fremmes for Stortinget, sier Bent Høie til Dagbladet.