Det mafiøse IRA

Et dødelig fylleslagsmål i Belfast lille nyttårsaften har fått katolikker til å vende seg mot IRA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): «IRA var villig til å skyte dem som var direkte innblandet i drapet på Robert McCartney.»

Gufset i denne korte setningen skyldes ikke minst at den er IRAs egen. Den står i IRAs egen redegjørelse for organisasjonens befatning med hendelsene etter drapet på den 33 år gamle populære, katolske truckføreren i Market Street utenfor puben Magennis i Belfast lille nyttårsaften i fjor.

Fylleslagsmålet som ble et drap, har skapt en alvorlig krise for IRA. Det er katolikkene i Short Strand, en katolsk bydel i Belfast der det bor 3000 mennesker, som har ledet opprøret mot IRA og deres metoder. I spissen står Robert McCartneys fem søstre: Donna, Claire, Gemma, Catherine og Paula. Nå er de invitert til lunsj i Det hvite hus i Washington i anledning St. Patricks Day, mens Sinn Feins leder Gerry Adams og Martin McGuinness, som er Sinn Feins forhandler i fredsprosessen, ikke er invitert i år.

Det rammer både Sinn Fein og IRA, som driver omfattende pengeinnsamling i USA.

Det var McCartney-søstrene som fikk tilbudet om hevn i et møte med representanter for IRA. «Representantene for IRA gjorde rede for hvor behandlingen av den interne disiplinærsaken sto, og erklærte i klare vendinger at IRA var villig til å skyte dem som var direkte innblandet i drapet på Robert McCartney.» Videre i redegjørelsen står det at søstrene takket nei til tilbudet om «fysisk handling», og erklærte at de ønsket de skyldige stilt for retten.

Det mafiøse tilbudet om å henrette folk har sjokkert IRAs støttespillere og gitt motstanderne ny ammunisjon.

Andre deler i redegjørelsen virker også avslørende. Disse forteller at det utviklet seg et slagsmål på Magennis pub. Robert McCartney, Brendan Devine og to til ble forfulgt ut i Market Street. Der ble de angrepet av fire menn. En av disse hentet en kniv i kjøkkenet inne på puben. En annen brukte kniven på McCartney. En tredje sparket ham.

En fjerde slo Brendan Devine og en person til med et stålrør. Han som skaffet kniven, fjernet den fra åstedet, og ødela den. Samme mann fjernet båndet fra opptaksmaskinen koplet til overvåkingskameraet, og truet vitnene i puben. Han brente opp klær etter angrepet. To var medlemmer av IRA, to var det ikke.

Alle opplysningene er hentet direkte fra IRAs egen redegjørelse. Det var dette McCartney-søstrene ikke ville finne seg i. De mobiliserte lokalsamfunnet mot IRAs dekkoperasjon. Opprøret skapte uro rundt Sinn Fein, som er IRAs partipolitiske organisasjon som stiller opp til valget som trolig kommer i mai.

Sinn Fein-leder Gerry Adams møtte McCartney-søstrene og oppfordret deretter «de skyldige» til å søke advokathjelp og stå fram. Valget av ord var bevisst, siden Sinn Fein ikke anerkjenner det nordirske politi- og domstolvesenet. Men kritikken og protestene fortsatte, og søstrene ble invitert til Sinn Feins partilandsmøte. Der satt de på første benk uten å applaudere for verken Adams eller McGuinness, som begge forsøkte å komme dem i møte.

Protestene stilnet heller ikke etter at IRA for første gang offentlig ekskluderte tre av sine såkalte «frivillige». Først i går meldte en mann seg til politiet sammen med advokat og ble fengslet, mistenkt for drapet.

Opprøret etter drapet kommer på toppen av krisa etter at kontant-tellesentralen i Northern Bank i Belfast ble ranet for 318 millioner kroner rett før jul i fjor. Nord-Irlands politisjef har uttalt at etterforskningen viser at IRA står bak. Beslag av store pengesummer som siden er gjort blant annet i Cork i Irland, styrker påstanden. Gerry Adams og Sinn Fein har ikke klart å ryste disse anklagene av seg, og den irske fredsprosessen ligger brakk.

Kritikken mot IRA og Sinn Fein er så omfattende og hard at den rabiate pastoren Ian Paisley framstår som en klok og moderat mann. Han og hans talsmenn har fått vann på mølla i sin fordømmelse av IRA, Sinn Fein, Gerry Adams og alt de står for.

Våpenhvilen i Irland er ti år gammel. Langfredagsavtalen, som president Bill Clinton var med på å forhandle fram, ble inngått i 1998. Den prosessen stanset enda en gang rett før bankranet. Nå ligger den bokstavelig talt død.