Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det mest ekstreme partiprogrammet vi kan huske

Med Donald Trump som presidentkandidat tramper det republikanske partiet langt mot høyre.

MOT HØYRE: Landsmøtedelegat Susan Reneau fra Montana og resten av det republikanske partiet er blitt enige om et program som trekker partiet lenger mot høyre. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP 
MOT HØYRE: Landsmøtedelegat Susan Reneau fra Montana og resten av det republikanske partiet er blitt enige om et program som trekker partiet lenger mot høyre. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLEVELAND (Dagbladet): I skyggen av at Donald Trump formelt er blitt valg til republikanernes presidentkandidat har partiet også blitt enig om et nytt partiprogram.

SØNNEN I TÅRER: - Det var et av de mest surrealistiske øyeblikkene i livet mitt, sier en tårevåt Donald J. Trump Jr. etter å ha lest opp stemmene som formelt gjorde faren til Republikanernes presidentkandidat. Video: CNN Vis mer

Høyre om

Selv om programmet ikke anses å ha stor betydning for den praktiske politikken, viser det hvordan partiet tar nye steg mot det politiske høyre i mange brennbare spørsmål - deriblant:

 • Partiet avviser å gå med på den globale klimaavtalen fra Paris. De omtaler også kull som en «rein» energikilde.
 • Partiet støtter eksplisitt såkalt omvendingsterapi av homofile og lesbiske barn.
 • Partiet kommer med ny skarp motstand mot homoekteskap.
 • Programmet omtaler pornografi på internett som en «offentlig helsekrise».
 • I det forrige programmet fra 2012 tok partiet til orde for en tostatsløsning for Israel og Palestina. I år tar programmet til orde for «et udelt Jerusalem», og det inneholder ingen referanser til en tostatsløsning.
 • Republikanerne vil at delstatsforsamlinger skal tilby bibelstudier som et valgfag i offentlige videregående skoler.
 • Programmet ber folkevalgte om å bruke religion som en guide når de vedtar lover. «Menneskeskapte lover må være i samsvar med naturlige rettigheter gitt av Gud», heter det.
 • Også tidligere har partiet vært sterke motstandere av selvbestemt abort. Nå snakker de imidlertid ikke lenger om «aborterte fostere», men om «aborterte barn», og framstår på den måten enda krassere. Abort skal dessuten være forbudt også i situasjoner med voldtekt.
 • Programmet avviser blankt alt som lukter av strengere våpenkontroll

Følger Trump

På noen områder følger plattformen forslag Trump har lagt vekt på hittil i valgkampen:

 • Programmet tar til orde for en mur som dekker hele den sørlige grensa av USA. I det forrige programmet fra 2012 fantes ingen planer om en slik mur.
 • Som Trump har krevd en rekke ganger i valgkampen, tar også plattformen til orde for en «Amerika først»-strategi for handelspolitikken. Programmet tar spesifikt til orde for en tøffere holdning i forhold til Kina.

- Mest ekstreme

HØRER DU LIKHETEN? Under sin tale natt til i går brøt Melania Trump tausheten, og talte foran det republikanske partiet under landsmøtet. For åtte år siden talte Michelle Obama under demokratenes landsmøte. Talene har flere åpenbare likheter.  Video: CNN Vis mer

De fleste kommentatorer mener det republikanske partiet har tatt store steg mot høyre.

- Det mest ekstreme programmet vi kan huske, skriver New York Times i en lederartikkel og legger til:

- Forfatterne valgte helt enkelt å gå for den mest ekstreme versjonen av hver eneste posisjon. Dokumentet viser hvor sterkt det republikanske partiet er drevet av en regressiv, ekstremistisk, indre kjerne, skriver storavisa, som også mener at programmet konkurrerer med Donald Trump om å være mest sjokkerende.

- Det er en plattform som er mer reaksjonær enn visjonær med vekt på sosiale spørsmål hvor partiet er ute av takt med Amerika, skriver Washington Post på lederplass.

Det samme er gjennomgangstonen i mange aviser over hele USA.

- Med det vedtatte programmet bygger det republikanske partiet en mur rundt seg selv, skriver for eksempel Savannah Morning News.

Vil forene

Mandag ble landsmøtet rammet av kaos, kuppforsøk og anklager om at Melania Trump hadde plagiert deler av en tale fra Michelle Obama. Tirsdag klarte partiet til slutt å enes om Trump som partiets presidentkandidat.

I natt norsk tid forsøkte republikanernes mektigste ledere i Kongressen, speaker Paul Ryan og majoritetsleder i senatet, Mitch McConnell å samle partiet. Begge har tidligere vært temmelig lunkne til Trumps kandidatur.

SAMMEN FOR TRUMP: Majoritetsleder i senatet, Mitch McConnell (t.v.) og speaker Paul Ryan støtter nå begge Donald Trump i kampen om Det hvite hus. Foto: Robert Hanashiro-USA TODAY NETWORK 
SAMMEN FOR TRUMP: Majoritetsleder i senatet, Mitch McConnell (t.v.) og speaker Paul Ryan støtter nå begge Donald Trump i kampen om Det hvite hus. Foto: Robert Hanashiro-USA TODAY NETWORK  Vis mer

Nå vil de ha hele partiet til å samle seg bak ham i en kamp mot demokratenes Hillary Clinton. Begge bruker imidlertid betydelig mer tid på å tegne et særdeles negativt bilde av henne enn å skryte av Trumps storslåtte egenskaper som gjør han egnet som leder av den frie verden.

I år nølte også Ryan lenge med å støtte Trumps kandidatur.

- Vi republikanere har nå gjort vårt valg. Vi har hatt våre uenigheter i år. Jeg kaller det liv. Uenigheten betyr at vi har en levende prosess. Et delt republikansk parti er bedre enn politisk korrekte demokrater, sier Ryan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling