- Det mest krevende halvåret KrF har hatt

Olaug Bollestad er midlertidig KrF-leder i fire dager til. Helgas landsmøte vil handle om å samle partiet.

SE TV LIVE: Partiledelsen i KrF inviterer til pressemøte i forkant av helgens landsmøte. Video: NTB Scanpix Vis mer

Olaug Bollestad åpnet pressekonferansen med å snakke om det grufulle terrorangrepet på Sri Lanka.

- Grinende unger, fortvilte foreldre. Folk som hadde sin gudstjeneste og var i sitt ferieparadis, de fikk dette ødelagt. Verden der ute angår oss alle. Fordi det handler om folk, om mennesker. Det har jeg faktisk tenkt ganske mye på, innledet Bollestad.

Den fungerende KrF-lederen gikk videre til å snakke om at dette er det første landsmøtet på 14 år der partiet sitter i regjering - og det første etter veivalget 2. november.

- 2018 var ikke bare et veivalg, men et felles politisk prosjekt som hele KrF står bak. Det ble vårt mandat inn på Granavolden. Vi fikk noen gjennomslag vi er stolte av, sier Bollestad og viser til økt barnetrygd, fritidskort og likeverdsreform, blant annet.

Bollestad avsluttet med å si at KrF er viktig for norsk politikk.

- Jeg tror at om KrFs stol står tom, er det noen verdier det ikke blir snakket om slik som KrF gjør.

- KREVENDE: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier at det siste halvåret kanskje har vært det mest krevende i partiets historie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
- KREVENDE: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier at det siste halvåret kanskje har vært det mest krevende i partiets historie. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Ropstad: - Krevende

Påtroppende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad innrømmer at det har vært tøffe tak i partiet siden sist de møttes 2. november.

- Vi har vært gjennom en krevende tid som parti. Det å se hverandre og diskutere sakene blir bra, innleder Ropstad.

- Jeg er veldig takknemlig for den tilliten valgkomiteen har vist meg. Dette har vært en mellomperiode for partiet. Det blir bra å på en måte starte på nytt. Vi har et krevende utgangspunkt. Det har kanskje vært det mest krevende halvår i partiets historie.

- Så jeg regner med å få spørsmål om hvorfor vi kun har 3,5 prosent på målingene og hva vi skal gjøre for å løfte partiet. Dette er ikke noe enmannsprosjekt, dette blir hardt lagarbeid. Det er bare når vi jobber sammen om de politiske sakene og løsningene at vi klarer å løfte partiet. Så har vi et viktig valg om kort tid, og vi ser at vi gjør det bra noen steder på målingene. Vi er helt avhengig av å gjøre et godt valg i 2021, sier Ropstad.

Ropstad fikk spørsmål om veivalget som ble tatt i fjor høst også gjelder inn mot 2021.

- Jeg mener at samarbeidsvalget er tatt. Vi har en tydelig retning. Det er en fordel inn mot 2021. Så vet vi at mye kan skje i politikken. - Så tror jeg vi vil få spørsmål om dårlige målinger også fremover, sier Ropstad.

Spørsmål om Syria-barna

På spørsmål fra pressen om hva barneminister Ropstad vil gjøre for barna som er i Syria, svarte den påtroppende KrF-lederen som følger:

- KrF i regjering har et stort engasjement for at ungene som ikke skal lide på grunn av foreldrene, de skal hjem. Men en veldig krevende oppgave. Foreløpig har regjeringen varslet at de som er foreldreløse skal hjelpes hjem. Så mener KrF at vi skal hente hjem alle, svarer Ropstad.

Bollestad ble konfrontert med sin tale til landsstyret for noen uker tilbake, der hun var tydelig på at KrF ønsker å hente hjem alle barna fra Syria.

- Jeg står ved det jeg sa i landsstyretalen. KrF tar alltid ungenes parti. Det er aldri ungenes feil at foreldrene tar feil valg. Det akter jeg å stå på uansett. Så har det vært jobbet i regjeringen over tid for å finne løsninger for ungene.

- De enkleste å få ut er å få ut de foreldreløse først. Dette handler om foreldrene og mange andre vanskelige ting. Dette handler om å finne et mulighetsvindu, sier Bollestad.

Ny ledelse

Kristelig Folkeparti avholder sitt landsmøte i Stavanger nå til helga, og da kan endelig KrF-kronprins Kjell Ingolf Ropstad bli leder av partiet.

Ropstad gikk seirende ut av den intense maktkampen i partiet mellom høyre- og venstresiden. Partiet gikk som kjent til høyre - og inn i Erna Solbergs regjering i januar. I samme øyeblikk trakk taperen Knut Arild Hareide seg fra ledervervet og erklærte seg uaktuell til å fortsette som parlamentarisk leder på Stortinget.

Ved siden av Ropstad er nåværende leder Bollestad innstilt til å bli første nestleder, mens Ingelin Noresjø ligger an til å bli andre nestleder. Noresjø blir dermed den eneste i den nye partiledelsen fra «rød› side, som ønsket at KrF skulle følge Hareide og gå til Arbeiderpartiet.

Kristelig Folkepartis største seier ved å gå inn i regjering har så langt vært at såkalt tvillingabort ikke lenger skal være selvbestemt. Inngrepet skjer etter uke 12, men har fram til nå vært bestemt av kvinnen selv. Det blir det nå en slutt på med KrF i regjering, og kvinnene - noen få i året - må nå møte i nemnd.

Krisemålinger

KrF har siden maktkampen i partiet begynte fått svært dårlige tilbakemeldinger fra velgerne på meningsmålingene. De seks siste månedene har KrF vært under sperregrensen på et gjennomsnitt av målingene. Målingene har aldri vært dårligere i moderne tid.

På Dagbladets siste måling fikk KrF 2,5 prosent, som ville gitt ett mandat til Stortinget.

Det er ikke bare velgerne som vender KrF ryggen, også en rekke toppolitikere har meldt seg ut. Aftenposten skriver at de inkluderer tidligere fylkesledere Anne Marit Bagstad Jøranli, Karin Nordstad og Morten Halling. Med seg ut døren har de tidligere nestleder Odd Anders With, tidligere KrFU-nestleder Nikolai Skogan og tidligere KrF Kvinner-leder Randi Gran Tørring.

Siden nyttår har også 2150 medlemmer forlatt partiet.

- Men husk, vi har nå lagt bak oss kanskje det mest krevende halvåret i KrFs historie. Uavhengig av hvilken side som ble valgt, så ville noen forlate partiet, sier Ropstad til Aftenposten, som kaller det en naturlig avskalling.

Lokalpolitisk manifest

Det er altså «nye» KrF som skal holde landsmøte, der lokalpolitikk står øverst på agendaen med et eget manifest. Det er gjenkjennelig KrF-politikk som skal vinne velgerne tilbake med økt fleksibilitet for familiene med kombinasjon av kontantstøtte og barnehage, i tillegg til gjennomslagene i regjering for økt barnetrygd og fritidskort for barn.

KrF ønsker også å gi kommuner økt mulighet til å skattlegge bruk av naturressurser, og at utrykningstid til helsehjelp i distriktene skal få krav på samme måte som det i dag er for politi.