Kristin Clemet under lansering av Frp-bok:

- Det mest nasjonalistiske eller nasjonalkonservative partiet i Norge nå, er Senterpartiet

- At Kristin Clemet prøver å stemple oss, er ikke noe nytt, svarer Vedum.

- MEST HOS SENTERPARTIET: - Det er en snill form for nasjonalisme i Norge sammenliknet med andre land, men denne typen strømninger er likevel tydeligst i Senterpartiet, sier Kristin Clemet til Dagbladet. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten / NTB Scanpix
- MEST HOS SENTERPARTIET: - Det er en snill form for nasjonalisme i Norge sammenliknet med andre land, men denne typen strømninger er likevel tydeligst i Senterpartiet, sier Kristin Clemet til Dagbladet. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under lanseringen av boka «Frp - rett fra levra», skrevet av Dagbladet-journalist Gunnar Ringheim, ble det i dag holdt en paneldebatt der Bernt Aardal, Kristin Clemet, Stein Ørnhøi og Tor Mikkel Wara diskuterte seg gjennom partiets historie.

PANELDEBATT: Bernt Aardal, Kristin Clemet,  Stein Ørnhøi og Tor Mikkel
Wara var tiln stede under lanseringen av boka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PANELDEBATT: Bernt Aardal, Kristin Clemet, Stein Ørnhøi og Tor Mikkel Wara var tiln stede under lanseringen av boka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det mest nasjonalistiske eller nasjonalkonservative partiet i Norge nå, er Senterpartiet. De har den strengeste innvandringspolitikken, de er mest imot europeisk integrasjon, og de er veldig verdikonservative. Fremskrittspartiet er fortsatt et innvandringskritisk parti, men ikke i så stor grad som Senterpartiet nå er blitt, sa Clemet.

Overfor Dagbladet utdyper Clemet at det blant annet er Senterpartiets forhold til andre land, frihandel og europeisk integrasjon som er bakgrunnen for utsagnet.

- Nasjonalorientert parti

- Når det gjelder det å forholde seg til andre land, har Frp vært tilhengere av frihandel, og også EØS-avtalen. Senterpartiet, derimot, er det eneste norske partiet som er imot EØS-avtalen, samtidig som de er skeptiske til frihandel og for en streng innvandringspolitikk overfor personer fra land utenfor EØS. De har også luftet tanken om en mer permanent grensekontroll, sier Clemet.

- Derfor er de det mest nasjonalistiske partiet i Norge?

CIVITA-LEDER: Kristin Clemet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
CIVITA-LEDER: Kristin Clemet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Begrepet «nasjonalisme» skal man være litt forsiktig med å bruke, fordi det kan vekke assosiasjoner som sporer av debatten. Jeg kan heller si at de er det mest nasjonalt orienterte partiet i Norge, sier Clemet, som også henviser til innlegget «Nasjonalismen er på fremmarsj i Europa» på sin egen blogg.

- Benekter du å ha omtalt Senterpartiet som det mest nasjonalistiske partiet i Norge?

- Nei. Nasjonalismen eller nasjonalkonservatismen brer om seg i Europa, og det betyr bare at stadig flere ønsker å bestemme mer i og over eget land. Noen partier og bevegelser er helt uskyldige - andre er mer ytterliggående. Det er en snill form for nasjonalisme i Norge sammenliknet med andre land, men denne typen strømninger er likevel tydeligst i Senterpartiet, sier Clemet og tilføyer:

- Nasjonalisme trenger ikke være noe negativt i seg selv; det kan handle om å ta på seg en bunad og rope hurra, men det kan også drives i en retning der man blir i overkant skeptisk til impulser fra og samkvem og forpliktende samarbeid med andre land.

- Tar det ikke så tungt

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier til Dagbladet at han ikke er overrasket over Clemets definisjon av partiet.

- At Kristin Clemet prøver å stemple oss, er ikke noe nytt - det er jobben hennes som leder av Civita og svoren EU-tilhenger, sier Vedum, som mener Clemet har fordommer mot Senterpartiet - og at hun har hatt det lenge:

SENTERPARTILEDER: Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SENTERPARTILEDER: Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Å kalle oss det mest nasjonalistiske partiet i Norge er et sterkt utsagn. Vi tar det imidlertid ikke så tungt når det er Clemet som sier det, for alt Senterpartiet mener er hun imot. Det som er viktig for oss, er det gode fellesskapet i Norge. Vi har tro på nasjonalstaten som ramme, mens hun og Høyre har tro på EU som en bedre og mer vellykket ramme.

Ifølge Vedum stemmer det at Senterpartiet er et parti som er glad i Norge.

- Vi vil bygge et land der alle kan delta. Vi mener fellesskapet i Norge er godt, og at det er viktig å inkludere alle i samfunnet: uavhengig av hudfarge eller om du er fattig eller rik. For å lykkes med integrering tror vi på gode rammer og forutsigbarhet over tid, samt det å dempe ned forskjellene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer