Corona-gjenåpning:

- Det mest sårbare i samfunnet

Espen Rostrup Nakstad mener at åpningen av utesteder kan føre til en økt smitterisiko.

SKJENKESTOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om skjenkestopp, og faren smitte på utesteder. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 32.37% Første dose: 63.42%

Det siste døgnet har det blitt registrert 108 nye smittetilfeller i Norge, og 26 nye smittetilfeller i Oslo. Det mener assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, er en positiv utvikling.

- Smittetrenden den siste uka har vært ganske stabil. Det ser ut som om utviklingen er veldig god. Og vi kan tilsi at dette er på grunn av at flere er vaksinert, sier Nakstad til Dagbladet.

Han forklarer at selv om vi er mer i kontakt med andre nå, så har ikke smitten fått betingelser som gjør at den har spredd seg i noe særlig økende omfang de siste ukene.

Nå har regjeringen åpnet for trinn tre av gjenåpningen, som innebærer at utestedene nå kan åpne igjen. Det innebærer da at det er et innslipp-stopp midnatt, så serveringsstedene kan fortsette å skjenke, men bare til de gjestene som allerede er der klokka 24.00. Det kan være en potensiell smitterisiko, ifølge Nakstad.

Sårbart

- Det at vi har mer kontakt med hverandre, også det at man kan være mer på fest ute på byen, vil øke kontakten mellom mennesker, og det øker smitterisikoen, sier han.

Imidlertid understreker han at det er flere som er vaksinert, og at det i utgangspunktet er veldig lite smitte nå.

- Det er nok utesteder og steder der hvor folk samles, og gjerne innendørs - hvor promillen etter hvert kan bli høy - som er det mest sårbare i samfunnet nå. Da vet vi at avstanden blir litt mindre og da vet vi at smitterisikoen kan øke. Det har vi sett mange eksempler på, sier den assisterende helsedirektøren, og legger til:

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener det er bra at smitten går nedover. Likevel er han litt bekymret for at smitten kommer til å øke når folk begyner å dra ut. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener det er bra at smitten går nedover. Likevel er han litt bekymret for at smitten kommer til å øke når folk begyner å dra ut. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Vi er avhengige av at både kunder, men også serveringssteder, følger reglene nøye og legger til rette for god avstand sånn som reglene er. Hvis alle gjøre det, og man i tillegg bruker de mulighetene som er utendørs, så tror vi at dette fortsatt kan gå fint nå inn mot sommeren.

Overgang til det gamle

Nå kan du ha opp til 20 stykker på besøk, og skal du ha et arrangement, for eksempel på et offentlig sted sånn som et bryllup, så kan du altså være opp til 100 stykker nå.

- Det høres jo mye ut, og det er jo sånn at man er ikke i bryllup hver dag heller. Summen av kontakt som du har med andre, selv om den er høyere nå enn det var for noen uker siden for de fleste, så er det fortsatt sånn at det er en gradvis overgang til det gamle vi kjenner, sier Nakstad.

Han understreker også at den økte kontakten, og etter hvert økte mobiliteten i Norge, vil kunne gå bra så lenge vi er forsiktige og følger de rådene som tross alt gjelder, og at vaksinasjonen går framover.

- Så ser dette ut som at det faktisk kan gå ganske fint nå innover mot sommeren, sier han.

- Kan risikere massesmitte-hendelser

Nakstad forklarer at han imidlertid ikke er så bekymret for større arrangementer så lenge de er utendørs.

- Når man da i tillegg bruker coronasertifikatet på de aller største arrangementene. Det vil si at dersom du er vaksinert eller testes seinest 24 timer før for eksempel en stor fotballkamp, da er risikoen veldig liten. Også fordi man har god avstand når man sitter på tribunen, sier han.

Selv om han ikke er så bekymret for arrangementer utendørs, understreker han at det kan bli en smitterisiko idet folk trekker innendørs i lokaler.

- Det er klart at etter hvert, når det kan være flere innendørs, og kanskje i mer sosiale sammenhenger, så kan vi risikere at vi får noen massesmitte-hendelser fortsatt. Det er ikke helt utelukket, sier Nakstad og legger til:

- Vi så jo tidligere i pandemien at det var flere sånne massesmitte-hendelser på utesteder, og for eksempel i en ishall i Halden der nesten 100 personer ble smittet. Det er sånne ekstreme smittesituasjoner som viser at det er smitterisiko innendørs.

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer