Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det mest skremmende

Religions- og livssynskampen spisser seg til på begge sider av Atlanteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en støtfanger

i Danmark så jeg et klistremerke som gjorde varig inntrykk: «Alle som tror de har Gud på sin side, er helvetes farlige,» sto det. Det var en slags fyndig og kortfattet analyse av verdenspolitikken etter den kalde krigen.

Den newzealandske forfatteren Michael Baignet, en av opphavsmennene til boka «Hellig blod, hellig gral», sa her i avisa på lørdag at religion og politikk sammen danner en ekstremt farlig kombinasjon. Han baserer refleksjonen på de to tusen åra med maktkamp rundt Jesu historie og kvinnens plass i Bibelen.

Sammensvergelsen

er ofte sentral når makt og religion går sammen. Komplotter og hemmelige selskaper er alltid skremmende. I dem ferdes tilsynelatende rasjonelle, velutdannede og fornuftsstyrte mennesker som via sine moderne roller fremmer en middelaldersk religiøs agenda. Forfatteren av boka «Da Vinci-koden», Dan Brown, kjenner denne angsten, frykten for at alt er annerledes enn det ser ut til. I «Da Vinci-koden» har det katolske nettverket Opus Dei fått denne rollen, og i «Engler og demoner» er det den opprinnelig vitenskapelig orienterte gruppen Illuminati som er den bærende bjelken i fortellingen.

Her i landet er de skumle gruppene på den andre siden. Det er Dagbladet og Human-Etisk Forbund som utgjør de lumske nettverkene. -  I dag foregår det et formidabelt angrep på vår kristne kulturarv, sier Dagfinn Høybråten og henviser til Dagbladets ledere, mens Kjell Magne Bondevik ser humanetikerne som verre. Noen sider lenger bak i avisa sier Bondevik at Kristelig Folkeparti ikke vil settes i samme bås som George W. Bushs korstog for verdier. Jo da, Bush er tøffere, mer skremmende.

Aller mest skremmende

i feltet religion og makt er Margaret Atwoods roman «Tjenerinnens beretning», som kom på norsk i 1987. I denne boka beskriver den kanadiske forfatteren et framtidsteokrati hvor de religiøse lederne har all makt, skrevet lenge før Taliban iverksatte sitt horror-regime i Afghanistan. Vi er i USA eller Europa etter en krig. Et totalitært religiøst regime hvor menn har all makt. Kvinner er redusert til bare reproduksjon. Mye arvestoff er ødelagt og få fødedyktige kvinner finnes. De blir holdt i strengt fangenskap og må gå i røde kjoler for å signalisere sin fruktbarhet.

Det er ikke det verste.

Da kvinnene ser at teokratiet kommer, forsøker de å rømme, kjøpe flybilletter eller fylle opp med bensin. Da oppdager de at samtlige kredittkort med kvinnelig kjønnsindikator i personnummeret med et tastetrykk er gjort ugyldige. Jeg kan ennå huske kulden som steg oppover ryggen min da jeg leste dette. Seinere har Margaret Atwood fortalt at kvinner verden over reagerte på samme måte. Ingen annen episode i hele hennes forfatterskap hadde ført til en slik global feminin frykt, den var det aller mest skremmende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media