Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det mest ydmykende jeg gjør er å gå på ski

Skuespiller Pia Tjelta skulle gjerne vært som "skimødrene" på Oslo vest. Men hun er ikke alene om å være født uten ski på beina.

NATT OG DAG:  Skigåing er blitt en viktig sosial markør i noen miljøer. Dette bildet er fra en "måneskinnstur" i Skiforeningens regi i Østmarka.  
Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
NATT OG DAG: Skigåing er blitt en viktig sosial markør i noen miljøer. Dette bildet er fra en "måneskinnstur" i Skiforeningens regi i Østmarka. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også i år havnet lange, smale pakker under mange nordmenns juletrær. Men nasjonalsporten langrenn virker ikke bare samlende.

I et stort intervju i helgens utgave av Magasinet, snakker skuespiller Pia Tjelta om både teaterroller, morsrollen og samboerskapet med kollega Mads Ousdal. Hun forteller også på humoristisk vis om hvor utenfor hun føler seg i parets Marka-nære nabolag på Oslos vestkant.

- Det mest ydmykende jeg gjør er å gå på ski. Du aner ikke hvor mye friskus det er å spore her oppe i nabolaget, som kan være en stor kilde til frustrasjon. Eller egentlig er det bare min redsel for å aldri kunne bli som dem. Skimødrene, sier Tjelta, som er oppvokst i Rogaland.

Ydmykende

- I Stavanger var det ingen som gikk på ski. Ikke var det snø heller, det bare regna. Det er så ydmykende å stå der oppe på Sognsvann, prøve å holde tritt med resten av familien. Sofia lærer meg å gå på ski, sier Tjelta om datteren, som er med i Lyn skiklubb.

Generalsekretær Bente Lien i Skiforeningen skjønner godt at man kan føle seg på siden i enkelte miljøer hvis man mangler langrennsgenene. Og det har ikke blitt enklere.

- Da jeg begynte i Skiforeningen for seks år siden, leste jeg i en spalte i Dagbladet at det riktigste man kunne gjøre var å si man måtte gå tidlig hjem fra nachspiel fordi man skulle på ski morgenen etter. De siste årene har dette bare tiltatt. Å gå på ski har blitt trendy i enkelte miljøer. Jeg kan forstå at man kan føle seg utenfor hvis man ikke er med på det, sier Lien.

Lien har de siste årene registrerert en klar økning i antallet skigåere i Oslo-området, som er organisasjonens nedslagsfelt.

- Men samtidig er det morsomt å dra til Sognsvann, det kanskje aller mest tilgjengelige skistedet i Oslo, og se hva slags folk som er der. De fleste er ikke racere. De går langsomt. Og mange går i olabukse.

MOT STRØMMEN: Pia Tjelta lar seg frustrere av nabolagets "skimødre". Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MOT STRØMMEN: Pia Tjelta lar seg frustrere av nabolagets "skimødre". Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Ikke alene

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser i hvert fall at Tjelta neppe er alene om følelsen av å være en fremmed i skisporet. Den store levekårsundersøkelsen fra 2001 viser at det slett ikke er alle som springer til skogs når snøen kommer.

58 prosent av de spurte oppga at de ikke engang hadde vært en snartur på ski de siste tolv månedene. Bare ni prosent hadde mer enn ti lange turer bak seg.

- Det er ikke sånn at alle går på ski, konkluderer Lotte Rustad Thorsen i Seksjon for levekårsstatistikk, som selv er fra Sandnes.

Hun påpeker likevel at skientusiasmen trolig er større enn disse tallene viser blant unge voksne, i og med at undersøkelsen inkluderer alle over 16 år i et representativt utvalg. 

Store forskjeller

SSBs undersøkelse bekrefter også at det er store forskjeller mellom landsdelene. I snørike Trøndelag har 52 prosent av de spurte tatt seg i hvert fall én kort skitur. I Agder og Rogaland er tallet 34.

Pia Tjelta på forsiden av helgens Magasinet.
Pia Tjelta på forsiden av helgens Magasinet. Vis mer

- Forskjellene mellom landsdeler handler om tilgjengelighet, sier Lien i Skiforbundet.

- Oslo og Trondheim har marka rett utenfor byen. Mine venner fra Vestlandet har sine barndomsminner med skigåing først og fremst fra fjellturer. De møter en helt annen skikultur på Østlandet.

Penger og utdannelse

Skigåing deler også nordmenn langs andre linjer. Folk med høy utdannelse er ivrigst i skisporet, viser en annen undersøkelse SSB publiserte denne måneden.

Mens 66 prosent av dem med lang universitets- eller høyskoleutdanning sier de har gått på ski de siste tolv månedene, er tallet 24 prosent blant den med grunnskoleutdanning.

NRK utropte nylig langrenn til den nye rikmannssporten. Skiforbundet advarer mot at utstyrspresset blir alt for stort for barn og unge utøvere. Rekrutteringen har økt jevnt og trutt de siste ti årene, men nå får forbundet bekymringsmeldinger fra flere kanter av landet om at utstyrspresset får tenåringer uten pengesterke foreldre til å falle fra.

Les hele intervjuet med Pia Tjelta på Dagbladet Pluss (abonnement).

SÅ OSLO: Skigåingens posisjon varierer fra landsdel til landsdel. Bildet er fra toppen av Holmenkollbakken i Oslo. 
Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
SÅ OSLO: Skigåingens posisjon varierer fra landsdel til landsdel. Bildet er fra toppen av Holmenkollbakken i Oslo. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer