Det moderate ansikt

De ultrakonservative kristne ble holdt unna Bush-landsmøtet. Det er de usikre som skal vinnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Arnold Schwarzenegger ble republikaner av å høre Richard Nixon snakke.

-  Å lytte til Nixon var som å trekke inn frisk luft. Jeg spurte min venn hvilket parti han tilhørte. Han svarte at Nixon var republikaner. Da er jeg også republikaner sa jeg til ham.

Dette fortalte California-guvernøren til stormende jubel fra publikum i Madison Square Garden. Så lett er det altså å bli tilhenger av George W. Bushs parti. For Rudolph Giuliani og Michael Bloomberg var det også enkelt. Det var bare å skifte side.

Alle har de betydelig star power, men en annen grunn til deres framstående rolle på det nyss avsluttede partikonventet i New York, var at de er moderate, de signaliserer et parti med plass til mange. Dette ansiktet er det som skal vises fram nå, parallelt med at støvet er børstet av merkelappen «konservative som bryr seg».

Derimot ble selve grunnfjellet i det republikanske partiet, de som Det hvite hus kaller «basen», holdt langt unna talerstoler og tv-kameraer. Dette er de evangeliske kristne, konservative katolikker og velgere som ser troen som politikk. De er troppene i kulturkrigen mot abort, skilsmisse og homofile ekteskap. På landsmøtet ble de henvist til å holde sine arrangementer i lukkede fora utenfor møteplanen.

På disse møtene og seminarene ble det diskutert forslag som å innføre en lov som påbyr alle leger å tilby smertestillende midler til fosteret når en kvinne søker abort og slått fast at enhver som stemmer for en presidentkandidat som er for abort, «er skyldig i formelt samarbeid med ondskapen», alt bak lukkede dører.

SLIK KUSTUS

hadde ikke USAs 41. president George H.W. Bush. Presidentens far slapp de kristne kjernetroppene ut i fri dressur på partikonventet i 1992. Dette er seinere vurdert som en av grunnene til at han tapte overfor Bill Clinton.

Den sjansen tar ikke sønnen. Møtet i New York var religiøst neddempet, selv om både scene og talerstol på subtil måte indikerte fasongen på et kors. Bushs sikre velgere vet at han er født-igjen-kristen, at han anser Jesus som historiens største filosof og at han ikke søker råd hos sin far, men hos far i himmelen.

DET ER FÅ

velgere det står om denne gangen. Noen usikre sjeler i noen få stater. Presidenten satser alt på ett kort, terror. Dick Cheney slo an den tonen i Oregon i helga:

-  Terroren er en fiende som må knuses og med George W. Bush som vår øverstkommanderende er det akkurat det vi skal gjøre, sa visepresidenten.

En valgkamp med en sittende president på valg har ofte vært en slags folkeavstemning om han fortjener fire nye år. Det er ikke mulig for Bush. Hans resultater etter fire år egner seg ikke for valgkamp.

1,7 millioner jobber er blitt borte, 1,4 millioner flere mennesker er uten helseforsikring og tallet på fattige er økt med 1,3 millioner. Terror og trygghet er enklere.

DET VIRKER OGSÅ,

allerede dagen etter partilandsmøtet hadde presidenten gjort et hopp oppover på meningsmålingene. 52 prosent for Bush. Et alvorlig tall for Kerry, som fortsatt ligger nede etter sverte- og hevnangrepene fra vietnamveteranene. Riktignok har han slått tilbake og omrokert til mer slagkraftig bemanning i kampanjen sin, men det kan være for seint. Situasjonen er så absurd som bare amerikansk valgkamp kan være: Den høyt dekorerte krigsveteranen Kerry er på defensiven og må forsvare seg mot Bush og Cheney, som begge brukte sine forbindelser til å komme seg unna hele tjenesten.

FLIPFLOPSANDALER

ble delt ut i folkemengden i Madison Square Garden, et Kerry-symbol som vakte stor jubel. Mens bildet av Bush skal nagles fast til trygghet, skal opponenten Kerry uavbrutt beskrives som en flipfloper, en som skifter mening og skifter side. I en langs senatskarriere er det ikke vanskelig å finne vingling. Denne karakteristikken er i ferd med å klebe ved John Kerry. Da mediene brakte bilder av ham på seilbrett i Nantucket denne helga, kommenterte kveldsshow-verten Jay Leno det slik:

-  Til og med hobbyen hans er avhengig av hvilken vei vinden blåser.