- Det motsatte av korrupsjon

Advokatkrangel om Frp-toppens innblanding i barnevernsak.

Krangler: Advokatene John Christan Elden og Mette Yvonne Larsen er uenige om Morten Wolds innblanding i en barnevernsak på vegne av en bekjent kan omtales som korrupsjon. Foto: Benjamin Ward / Bjørn Langsem / Scanpix
Krangler: Advokatene John Christan Elden og Mette Yvonne Larsen er uenige om Morten Wolds innblanding i en barnevernsak på vegne av en bekjent kan omtales som korrupsjon. Foto: Benjamin Ward / Bjørn Langsem / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet avslørte i går hvordan Frps stortingsrepresentant Morten Wold truet Modum kommune med ramsalt kritikk i mediene dersom de valgte å anke en barnevernsak. Wold er en gammel bekjent av kvinnen som er part i saken.

Stortingsrepresentantens inngripen på vegne av den bekjente fikk i går kommunens advokat, Mette Yvonne Larsen, til å si dette:

- Wold har ingen ting med å mene noe om en sak som dette. Når han til og med kjenner den aktuelle personen som er part i saken kommer man vel ikke nærmere korrupsjon i Norge.

I følge Larsen prøvde Morten Wold å legge press på kommunen på vegne av en klient. Han skrev blant annet:

«Jeg kan nesten ikke sitte stille og se på den urett som XX må gjennomgå, og jeg kan som en følge av dette ikke love at jeg ikke kommer til å framsette enda mer ramsalt kritikk av barnevernstjenesten gjennom media.»

Wold vil ikke si at setningen er en trussel. Det eneste han har beklaget er at han signerte brevet som stortingsrepresentant, og sendte det fra sin e-postkonto på Stortinget.

Forstår ikke
Påstanden om at stortingsrepresentantens handlinger tangerer korrupsjon får den andre partens advokat til å reagere. Wolds bekjente gjennom 30 år er nå representert av advokat John Christian Elden.

- Dette er så langt fra korrupsjon som det er mulig å komme. Han henvender seg åpent og gir klart uttrykk for hva han mener, uten at noen har betalt ham noe for å drive buskagitasjon. Han presiserer at han uttaler seg om en sak han kjenner godt og en familie han har kjent i over 30 år. Han er modig, og sier fra når han mener kommunen hans bør stanse en rettstvist etter at tingretten var uenig med barnevernet. Det er det motsatte av korrupsjon. En advokat kan ikke bare slenge rundt seg med slike begreper uten å forstå hva de betyr, sier han.

Advokaten mener Wolds engasjement følger opp politikernes tillitsmannrolle, som Carl I. Hagen var den fremste representanten for.

- Elden bør gå inn på Wikipedia og lese om korrupsjon. Jeg tror det er han som ikke forstår begrepet. Korrupsjon er missbruk av makt og det er det Morten Wold gjør i denne saken, sier Larsen.

Hun viser til at hun leder Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg.

- Der opererer vi med et vidt korrupsjons-begrep.  Det handler ikke bare om penger, sier Mette Yvonne Larsen.