ORIGINAL OG KOPI: Ravkammeret var opprinnelig et tysk kunstverk som ble donert til tsaren Peter den store i 1716, og besto av en rekke ulike kunstverk. Veggene var av rent rav, og var igjen dekorert av speil, edelstener og detaljer i gull. Nå spekuleres det i om nazi-toget kan inneholde skattene fra rommet. Til venstre er det originale rommet. Til høyre er Kronprins Haakon og Mette-Marit på besøk i kopien utenfor St. Petersburg i 2003. Foto: Special Collections, UC Santa Cruz / NTB Scanpix
ORIGINAL OG KOPI: Ravkammeret var opprinnelig et tysk kunstverk som ble donert til tsaren Peter den store i 1716, og besto av en rekke ulike kunstverk. Veggene var av rent rav, og var igjen dekorert av speil, edelstener og detaljer i gull. Nå spekuleres det i om nazi-toget kan inneholde skattene fra rommet. Til venstre er det originale rommet. Til høyre er Kronprins Haakon og Mette-Marit på besøk i kopien utenfor St. Petersburg i 2003. Foto: Special Collections, UC Santa Cruz / NTB ScanpixVis mer

Det mystiske nazi-toget kan løse gåten om det legendariske rav-kammeret

Ble stjålet under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For en uke siden ble det kjent at to skattejegere hevdet å ha funnet et gammelt nazi-tog lastet med gull. Onsdag kom ny informasjon fram i saken da myndighetene i polske byen Walbrzych innkalte til pressekonferanse, og forklarte at ja, de hadde funnet noe.

Det er nå bekreftet at informasjonen som ledet til funnet kom fra en person som lå på dødsleiet, og at det er av det militæret slaget med både våpen og pansring.

Dette har fått de allerede spenstige spekulasjonene om hva toget inneholder til å nå nye høyder, og siste mann inn i debatten er Tom Bowyer, forfatteren av boka «Nazi Gold: the Full Story of the Fifty-Year Swiss-Nazi Conspiracy to Steal».

Rav-kammeret Han tror og håper toget kan gi svar på mysteriet om hva som skjedde med det legendariske «rav-kammeret» som forsvant fra Katarinapalasset under krigen.

I et intervju med Sky News forteller Bowyer at toget kan inneholde alt fra kunst til edelstener.

- Dersom det er snakk om et kunst-tog kommer det til å være store mengder malerier. Det kommer til å være diamanter, rubiner og andre edelstener. Men kanskje også noe som har vært savnet lenge - «rav-kammeret».

Da nazi-styrkene inntok St. Petersburg i 1941 hadde russerne forsøkt å skjule rommet bak paneler med vanlig tapet, men dette ble rast gjennomskuet. Rommet ble så demontert og flyttet til Königsberg, det som i dag er den russiske enklaven Kaliningrad.

- Jeg synes det er uhyre interessant å tenke seg at det kan finnes om bord på toget, sier Sawyer.

3,5 milliarder Rommet var opprinnelig et tysk kunstverk som ble donert til tsaren Peter den store i 1716, og besto av en rekke ulike kunstverk. Veggene var av rent rav, og var igjen dekorert av speil, edelstener og detaljer i gull.

FUNN: Det er nå bekreftet at informasjonen som ledet til funnet kom fra en person som lå på dødsleiet, og at det er av det militæret slaget med både våpen og pansring. Foto: NTB Scanpix
FUNN: Det er nå bekreftet at informasjonen som ledet til funnet kom fra en person som lå på dødsleiet, og at det er av det militæret slaget med både våpen og pansring. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge svenske Aftonbladet kunne rommet verdsettes til 3,5 milliarder norske kroner.

I 1979 ble det bestemt at det skulle lages en replika av det opprinnelige rommet i Katarinapalasset utenfor St. Petersburg. Det sto ferdig i 2003.

Rommet ble som nevnt satt opp igjen i Königsberg, men hva som skjedde mot slutten av krigen er mer uklart. Enkelte hevder at det ble demontert og gjemt i kjelleren på slottet, andre at det ble ødelagt da sovjetiske styrker bombet byen og slottet sønder og sammen med tungt artilleri.

Men noen hevder at nazistene tok det med seg da de trakk seg tilbake. Det skriver Daily Mail. Det er disse Sawyer lener seg på når han nå håper at tog-funnet kan gi svar.

Advarer Viseordfører Zygmunt Nowaczyk i byen Walbrzych, hvor skattejegere har strømmet til for å leite etter toget, ba torsdag folk gi opp jakta.

Mange er interessert i å få fingrene i det som trolig befinner seg i tunnelen i nærheten av Ksiaz-borgen, omkring tre kilometer fra byen Walbryzch, og det polske kulturdepartementet har vært ute og advart skattejegere om de yndede andre verdenskrig-ruinene. 
 
- Dette er en oppfordring til at man venter med å undersøke ytterligere fram til vi har fullført de nødvendige prosedyrene for å sikre stedet, sa han. 

I lokalavisa Gazeta Wroclawaska advares det også mot at toget kan være minebelagt. 

- Jeg er sikker på at det er farlig materiale fra Andre verdenskrig på toget. Det er stor sannsynlighet for at det er minebelagt, sa Zuchowski til avisa.

Nettverk Mye tyder på at funnet har blitt gjort i en del av det store tunnelnettverket nazistene gravde ut nettopp i fjellene i det sørvestlige Polen. Et av de største byggeprosjektene satt i gang av Det tredje rike.

ADVARER: Mange er interessert i å få fingrene i det som trolig befinner seg i tunnelen i nærheten av Ksiaz-borgen, omkring tre kilometer fra byen Walbryzch, og det polske kulturdepartementet har i dag vært ute og advart skattejegere om de yndede andre verdenskrig-ruinene Foto: NTB Scanpix
ADVARER: Mange er interessert i å få fingrene i det som trolig befinner seg i tunnelen i nærheten av Ksiaz-borgen, omkring tre kilometer fra byen Walbryzch, og det polske kulturdepartementet har i dag vært ute og advart skattejegere om de yndede andre verdenskrig-ruinene Foto: NTB Scanpix Vis mer

De lokale myndighetene i Walbrzych har ikke oppgitt hvor de har gjort funnene sine, eller hvem de to skattejegerne som hevdet å stå bak oppdagelsen - og krevde ti prosent finnerlønn - er.

Man vet ikke sikkert hva som er grunnen til at tunnelene ble gravd ut i utgangspunktet, og så lenge formålet er svøpt i mystikk er det de som hevder at nazistene kan ha brukt de som lagringsplass for store verdier.

Der andre peker på at manglende dokumentasjon er problematisk med tanke på sannhetsgehalten, argumenterer de troende historikerne med at verdiene har vært så store at hemmelighold har trumfet kravene om at alt skulle nedtegnes.

TUNNELER: Mye tyder på at funnet har blitt gjort i en del av det store tunnelnettverket nazistene gravde ut nettopp i fjellene i det sørvestlige Polen. Et av de største byggeprosjektene satt i gang av Det tredje rike. Foto: NTB Scanpix
TUNNELER: Mye tyder på at funnet har blitt gjort i en del av det store tunnelnettverket nazistene gravde ut nettopp i fjellene i det sørvestlige Polen. Et av de største byggeprosjektene satt i gang av Det tredje rike. Foto: NTB Scanpix Vis mer