Det mystiske tankskipet har «forsvunnet»

Hva gjorde det utenfor Stockholm?

MYSTISK: Kartet viser bevegelsene til tankskipet «NS Concord» de siste dagene. Onsdag stoppet den opp utenfor kysten av Stockholm, og har ligget der fram til i går kveld.
MYSTISK: Kartet viser bevegelsene til tankskipet «NS Concord» de siste dagene. Onsdag stoppet den opp utenfor kysten av Stockholm, og har ligget der fram til i går kveld.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens ubåtjakten utenfor Stockholm pågår for fullt, spekuleres det stadig mer om den russisk-eide oljetankeren «NS Concord» som har ligget mer eller mindre stille rett utenfor den svenske hovedstaden siden onsdag.

Den Liberia-registrerte giganten på 109 000 dødvekttonn drives av det russiske rederiet SCF Novoship. Det var ifølge egne transponderopplysninger på vei til Nordsjøen da det plutselig stoppet opp utenfor Stockholms skjærgård.

Der ble den liggende helt til lørdag kveld, da Svenske Dagbladet sprakk nyheten om at signaletterretningen til det svenske Forsvaret skal ha fanget opp kryptert sambandstrafikk mellom en radiosender i Kanholmsfjärden og en radiosender i russiske Kaliningrad, der østersjøflåten har sin base. Da fikk tankskipet plutselig fart på seg.

«Mørklagt skip» Dagbladet har kartlagt tankskipets bevegelser de siste dagene ved hjelp av fartøyets eget automatiske identifikasjonssystem (AIS). Dette er en radiotransponder alle store skip er utstyrt med, som blant annet sender ut posisjon, kurs, fart og liknende.

Men samtidig som skipet satte fart i går kveld, kan det se ut til at også skipets AIS ble slått av. Siste signal ble fanget opp klokka 21.42 i går kveld, en halvtime etter at nyheten fra det Svenske Dagbladet sprakk.

Det kan være et forsøk på å «mørklegge» skipets videre ferd. I alle fall for sivile sensorer. Men det svenske sjøfartsverket har fremdeles god kontroll med skipet. I dag morges kunne de følge det på radar og melder at det holder en fart på ni knop og kurs mot Gotska Sandön i Østersjøen.

- Ikke oss Om tankskipet virkelig har noe med dramatikken som pågår i den svenske skjærgården er likevel høyst uvisst. Dagbladet har uten hell forsøkt å få det russiske rederiet i tale.

SCF Novoship har 48 skip, hvorav 45 tilhører tankflåten. 244 meter lange «NS Concord» ble bygget i Sør-Korea i 2005, og er klassifisert av Det Norske Veritas. Et skip av denne størrelsen kan lett kamuflere både undersjøiske operasjoner og bygges om til å frakte og operere miniubåter.

Russland avviser i formiddag alle påstander om at det skal være en skadet russisk ubåt i svensk farvann.

- Det har ikke vært noen avvikende hendelser eller nødssituasjoner, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

  Spekulasjoner - Opplysningene om en russisk miniubåt innebærer en alvorlig krenkelse av svensk territorialvann, sier den finske forsvarseksperten Thomas Ries, som ikke utelukker at målet har vært å legge ut miner i skjærgården.

Ries mener at opplysningene tyder på at russerne holder på med militære forberedelser som er direkte fiendtlige, ifølge Svenska Dagbladet.

Han sier også at det kan handle om at russerne legger ut for eksempel miner eller signalspaningsutstyr.

- Eller om de har lagt igjen noe der fra den kalde krigen som de vil oppdatere. Men uansett er det alvorlig, sier han til den svenske avisen. Få svar Fra det svenske forsvaret er det få svar å få om hva som skjer.

— Operasjonen har pågått i drøyt ett døgn etter informasjon fra en troverdig kilde. Jeg har derfor som operasjonsleder besluttet å øke antall enheter i området, opplyste forsvarets operasjonsleder Jonas Wikström på en pressekonferanse lørdag kveld.

Ifølge svenske medier, deltar minst 15 krigsskip og en rekke mindre fartøyer i operasjonen. I tillegg er det satt inn flere helikoptre og fly. Over 200 soldater skal være involvert. Det søkes med sensorer for å fange opp undervannsaktivitet.

Major Carl Bergqvist i det svenske luftforsvaret sier til Dagens Nyheter at en fremmed makt kan ønske å bytte ut systemer som kan ha blitt plassert i svensk farvann under den kalde krigen. Det kan ifølge ham være en forklaring på undervannsaktiviteten i Stockholms skjærgård.

Forsvarsminister Peter Hultqvist sier han vil ha større åpenhet rundt denne type krenkelser.

RARE BEVEGELSER: Bevegelsene til tankskipet utenfor skjærgården til Stockholm er mystisk. Klokka 21.42 i går kveld forsvant AIS-signalene fra skipet. Like etterpå satte det kursen mot Gotland.
RARE BEVEGELSER: Bevegelsene til tankskipet utenfor skjærgården til Stockholm er mystisk. Klokka 21.42 i går kveld forsvant AIS-signalene fra skipet. Like etterpå satte det kursen mot Gotland. Vis mer

— Jeg vil ha mer åpenhet om krenkelser og liknende hendelser. I Finland informerer man direkte om krenkelser, og det er et av de landene som vi når ser på i regjeringen, sier han til Svenska Dagbladet.

Svenske myndigheter har ikke villet si noe om mistanken retter seg mot noe bestemt land, men episoden vekker minner fra den kalde krigen da flere sovjetiske ubåter ble oppdaget i svensk farvann.

MINIUBÅT: Den svenske marinen leter angivelig etter en russisk miniutbåt av typen Triton-NN.
MINIUBÅT: Den svenske marinen leter angivelig etter en russisk miniutbåt av typen Triton-NN. Vis mer