Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finn Kristian Halvorsen-saken

Det mystiske tyveriet har ridd politiet som en mare siden 2002. I helga gikk de til aksjon

Sjekker nye spor i den gamle verktøytyverisaken.

MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk / Haugesunds Avis
MARERITT: På kort tid ble Finn Kristian Halvorsens liv snudd på hodet. I slutten av juli 2002 ble en buss han eide fullstendig ramponert og i august ble hans lager utsatt for innbrudd og Halvorsen frastjålet verktøy til en verdi av rundt 500 000 kroner. Foto: Alf-Robert Sommerbakk / Haugesunds Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND/OSLO (Dagbladet/Haugesunds Avis): Politiet i Stavanger gjennomførte forrige helg ransakinger i jakten på tyvegods som ble stjålet fra motorsykkelreperatør Finn Halvorsen på Karmøy for 15 år siden.

Midt i en reportasjeserie i Dagbladet og Haugesunds Avis i sommer, besluttet politimesteren i Sør-Vest politidistrikt at det skulle foretas en gjennomgang både av politiets egen håndtering av de gamle sakene, og starte etterforskning der det var mulig å gå videre på gamle spor.

Politiinspektør Ernst Kristoffer Rossebø bekrefter at det er tatt flere avhør, både av Finn Halvorsen selv og vitner.

Rossebø vil derimot ikke si noe om ransakinger på to eiendommer i helga, men andre kilder i politiet bekrefter at det «pågår aksjoner» i saken.

Tok kontakt

Eieren av en av eiendommene som politiet oppsøkte i helga har selv tatt kontakt med Dagbladet og fortalt om at politiet kom på døra, og Haugesunds Avis sitter på meldinger fra sosiale medier som bekrefter tilsvarende aksjon på en eiendom i avisas nedslagsfelt.

Det politiet leter etter er verktøy og utstyr som forsvant etter innbrudd i en stor container som Finn Halvorsen hadde stående på Husøy på Karmøy sommeren 2002.

I alle år har Finn Halvorsen hevdet at politiet viste liten interesse for å etterforske innbruddet, hvor han mistet uforsikret utstyr for en halv million kroner.

Etter gjentatte ganger å ha forsøkt å få politiet på banen, startet Finn Halvorsen sin egen etterforskning, som resulterte i at han tre år senere ble dømt som hovedmannen bak frihetsberøvelse av to menn i Sveio i et forsøk på å skaffe informasjon om innbruddet.

Rettet søkelys mot politislektning

Ikke før Dagbladet og Haugesunds Avis i samarbeid brukte et helt år på å gjennomgå Finn Halvorsens historier, bestemte politiet seg for at noe måtte gjøres med saken.

Tidligere visepolitimester Trond Sekkingstad uttalte at Finn Halvorsen og hans sak hadde ridd det lokale politiet som ei mare gjennom alle år siden innbruddet, og at han forsto at politiets håndtering av etterforskningen og senere oppfølging kunne gi grunnlag for «Halvorsens konspirasjonsteorier».

Finn Halvorsen mener politiets manglende inngripen i saken har skyldtes at han rettet søkelyset mot en nær slektning av en politileder.

Halvorsen påviste at mannen han mistenkte, kjørte uten førerkort da han forsøkte å presse ham ut av veien i stor fart.

Politiet i Haugesund unnlot å etterforske dette, til tross for direkte etterforskningsordre fra statsadvokaten.

- Vi jobber

Sør-Vest politidistrikt jobber nå med å gjennomgå alle de gamle sakene som involverte Finn Halvorsen.

- Vi jobber oss fram mot en konklusjon i spørsmålet om politiet gjennom årene har gjort det vi skulle. Det vil ende opp i en oppsummeringsrapport. Om svaret på spørsmålet blir nei, kan det bli aktuelt å sende saken videre til Spesialenheten for politisaker, sier politiinspektør Rossebø.

Parallelt foregår det en etterforskning av de gamle sakene, hvor politiet ser om det er mulig å komme videre fra det arbeidet som ble gjort for 15 år siden, da politiet i Haugesund henla to innbrudd og et skadeverk mot Halvorsen uten å ha avslørt noen gjerningspersoner.

Rossebø er ordknapp om den etterforskningen, men bekrefter at Finn Halvorsen selv er avhørt, og at flere personer også er avhørt som vitner i saken.

Ransakingene sist helg vil politiinspektøren derimot ikke si noe om, ei heller bekrefte.

Flere politimenn jobber med etterforskningen, som Rossebø opplyser også involverer flere politidistrikt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!