MÅ HOLDE HODET KALDT: Ifølge republikanske politikere jobbes det mye med å få Donald Trump til å beholde roen i den kommende debatten mot Hillary Clinton. Foto:  AP Photo / Evan Vucci / NTB Scanpix
MÅ HOLDE HODET KALDT: Ifølge republikanske politikere jobbes det mye med å få Donald Trump til å beholde roen i den kommende debatten mot Hillary Clinton. Foto:  AP Photo / Evan Vucci / NTB ScanpixVis mer

Hillary Clinton vs. Donald Trump

Det nærmer seg den første presidentdebatten: - Du kommer til å høre masse drittprat fra Donald Trump

Den første debatten kommer førstkommende mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det knytter seg ekstremt stor spenning til den første debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump, som går av stabelen førstkommende mandag.

Holde hodet kaldt

Et viktig moment for Det republikanske partiet er å få Donald Trump til å framstå på en måte som gjør at flertallet av de amerikanske velgerne anser ham for å være en mann som kan være presidenten deres.

Ifølge nyhetsbyrået AP oppgir kun 30 prosent av amerikanske velgere at de anser Trump for å være kvalifisert for jobben.

AP skriver også at Trumps rådgivere nå jobber hardt med å få Trump til holde hodet kaldt under de kommende debattene, og å unngå å la seg provosere av spørsmål fra Hillary Clinton om hans forretningsvirksomhet, rikdom eller kontroversielle uttalelser om minoriteter.

- Han kan ikke la Hillary komme under huden på seg, sier Newt Gingrich, tidligere speaker i huset og en av Trumps rådgivere.

Han en del av et lag av politikere og eksperter som roterer på å reise sammen med Trump på hans privatfly, ifølge republikanerne med kjennskap til forberedelsene.

Vil gi Clinton respekt

Trump har ikke snakket veldig mye om sin debattstrategi, men i et intervju med Fox News ga han uttrykk for at han kommer til å gi Clinton respekt, skriver ABC News.

- Jeg mener hun fortjener det og jeg skal være snill. Hvis hun gir meg respekt også, så blir det fint. Vi kommer til å ha en debatt som jeg tror folk vil respektere, men vi får se hvordan det går. Du vet aldri hvordan det kommer til å slå ut og det er derfor mange kommer til å se på, sier Trump.

Hvor aggressiv Clinton kommer til å være under debatten, gjenstår å se. Hennes visepresidentkandidat, Tim Kaine, forventer i alle fall at det er Trump som kommer til å skyte mest fra hofta.

- Du kommer til å høre masse drittprat fra Donald Trump, men Hillary er en tøff person. Hun er veldig, veldig kapabel til å håndtere det, sier Kaine.

I løpet av valgkampen har Clintons reklamekampanjer angrepet Trump for hans feide med en amerikansk-muslimsk familie, at han latterliggjorde en funksjonshemmet journalist, og antydet at han ikke er så rik som han ønsker å framstå.

- Vi er ikke i tvil om at hans rådgivere råder ham til å framstå mer dempet under debatten og prøve å undertrykke sitt sanne jeg. For hans rådgivere er tydelig enige i at det ikke er veldig presidentaktig, sier Clintons talsmann Brian Fallon.

Vil presentere «president Trump»

Trumps rådgivere er uansett overbevist om at han kommer til å holde hodet kaldt, uavhengig av hva Clinton måtte forsøke seg på.

- I forberedelsene skal vi forsikre oss om at Clinton ikke klarer å få ham bort fra sakens kjerne, sier Chris Collins, en av Trumps mest lojale tilhengere i Kongressen.

Ifølge Collins er Trump klar over hvor viktig det er å presentere «president Trump til det amerikanske folk».

De to lader opp til debatten på ulikt vis. Clinton har ryddet kalenderen og fra og med torsdag har hun ingen valgkampoppdrag. Alt dreier seg om å stille så forberedt som mulig til debatten.

Under foreberedelsene skal hun også ha liksomdebatter med en Trump-stand-in, og hun vil også gå gjennom Trumps prestasjoner i debattene fra valgkampen i Det republikanske partiet.

Sover Hillary?

Trump, som holdt to valgkamparrangementer torsdag, og har planer om flere i helga, har valgt en annen strategi.

Forskjellen i de to presidentkandidatenes oppladning til debatten fikk også Trump til nok en gang å sette spørsmålstegn ved Clintons utholdenhet.

- Hvor er Hillary i dag? De sier at hun øver seg til debatten. Noen tror at hun sover, sa Trump under et valgkamparrangement i Philadelphia.

Et gjennomsnitt av meningsmålingene de siste to ukene gir Hillary Clinton et forsprang på 2,6 prosentpoeng på Donald Trump, ifølge Real Clear Politics.

Statistikeren Nate Silver og nettstedet fivethirtyeight gir akkurat nå Hillary Clinton 60,5 prosent sjanse til å vinne valget, mot 39,5 prosent for Donald Trump.