- Det nærmer seg irakiske tilstander

Fem selvmordsangrep i Afghanistan på tre dager. Blodig sommer i vente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den norske journalisten og forfatteren Anders Sømme Hammer bor i Kabul sentrum, og kom til åstedet kort tid etter at et bombeangrep mot en buss drepte opp i mot 35 personer i dag tidlig.

Angrepet skal være det dødeligste i Kabul siden 2001.

- Kroppsdelene var fjernet da jeg kom, men det var blod utover et stort område og eiendeler lå spredt. Taket på bussen var skrelt av og veggene blåst bort. Det var mye politi og redningsfolk på stedet, forteller Hammer til Dagbladet.no.

Bussen var på vei til en offisiell åpning av et internasjonalt polititreningsprosjekt og var full av politiinstruktører. Flest afghanere, men også en del utlendinger. Det er uklart om bomben var plantet om bord på bussen eller om det var en selvmordsaksjon.

Taliban sparer ikke sivile i sin kamp mot det internasjonale nærværet i Afghanistan. De tre siste dagene har det vært seks selvmordangrep i Afghanistan, og ofrene har stort sett vært sivile. Det siste angrepet skjedde i Sør-Afghanistan i dag, da en bombe drepte tre soldater i koalisjonsstyrken og deres afghanske tolk. I Mazar-i-Sharaf i Nord-Afghanistan ble to sivile drept og minst 12 skadd i dag, da en selvmordsbomber angrep en NATO-konvoi.

I går sprang en bombe i Kabul, og fire sivile ble drept. I etterkant av dette åpnet en amerikansk soldat ild mot folkemengden og drepte en afghaner. Episoden skapte tilløp til opptøyer i gatene, men politiet fikk roet ned massene. En eksplosjon i Mazar-i-Sharif i går drepte én sivil.

- Alle snakker om at det blir verre her, det blir mer og mer som Irak. Det er færre biler i gatene generelt, og i dag holder folk seg inne, sier Anders Sømme Hammer.

Taliban skal ha varslet en «sommeroffensiv», så angrepene har til en viss grad vært ventet.

UTBOMBET: En afghansk politimann ved bussen der inntil 35 av hans yrkeskollegaer omkom i dag. Uklart om det var et selvmordsangrep eller en plantet bombe. Foto: REUTERS/ SCANPIX
UTBOMBET: En afghansk politimann ved bussen der inntil 35 av hans yrkeskollegaer omkom i dag. Uklart om det var et selvmordsangrep eller en plantet bombe. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

- Det ser ut som om Taliban er i stand til å trappe opp aktivitetene. Angrepene kommer i en situasjon da det politiske bildet er uoversiktlig. Jeg tror vi må belage oss på at tida framover blir verre enn tida vi har lagt bak oss, sier PRIO-forsker Kristian Berg Hartviken til TV 2 Nyhetskanalen i ettermiddag.

Han er i økende grad bekymret for Afghanistans fremtid.

- Sympatiene er i ferd med å skifte. Mange afghanere er nå i ferd med å innstille seg på at Taliban kan komme tilbake til politisk makt i en eller annen forstand, sier han.

-  Det nærmer seg irakiske tilstander
I AFGHANISTAN: Anders Sømme Hammer var på åstedet der opptil 35 personer ble drept i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer