Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det nærmer seg totalitære tendenser

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen er rystet over ordførere som vil sparke antiabortleger.

- TOTALITÆRE TENDENSER: Hans Olav Syversern er sjokkert over at ordførere vil sparke leger som vil reservere seg mot å henvise til abort, og ber helseminister Bent Høie ta signalene. Nå krever Syversen en nasjonal løsning på regjeringens abortforslag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- TOTALITÆRE TENDENSER: Hans Olav Syversern er sjokkert over at ordførere vil sparke leger som vil reservere seg mot å henvise til abort, og ber helseminister Bent Høie ta signalene. Nå krever Syversen en nasjonal løsning på regjeringens abortforslag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå forventer Syversen at helseminister Bent Høie (H) trekker kommunenes mulighet til å stoppe reservasjonsretten lokalt.

KrFs fungerende parlamentariske leder, mens Knut Arild Hareide er i pappaperm, er rystet over det foreløpige utfallet av helseminister Bent Høies forslag om en reservasjonsrett for fastleger ved henvisning til abort.

Kan få sparken I går skrev Dagbladet at en rekke ordførere kan komme til å sparke leger som ikke vil hjelpe kvinner med å sett inn spiral eller henvise til abort.

- Dette sier noe om at det for alle parter er lurt å roe det ned, og vurdere hva man sier nei eller ja til. Det nærmer seg en form for totalitære tendenser. Det vil jeg faktisk si, hvis det er slik at man skal sparke leger på grunn av deres oppfatning og sterke overbevisning. Det er ikke Norge verdig i 2014, sier Syversen til Dagbladet.

- Et sterkt signal Han mener ordførernes holdning beviser hvor problematisk det er at kommunene skal bestemme selv.

- Dette er et eksempel på hvor problematisk en sånn innretning kan bli. Høyre bør også merke seg at flere av ordførerne sier at de ikke er interessert i den delegeringen av myndighet. Det er et sterkt signal som jeg tar med meg, sier Syversen.

På spørsmål om det da blir bedre for KrF å opprettholde dagens ordning enn denne nye løsninger, sier han følgende:

-Jeg har ikke behov for å forskuttere handlingsalternativer. Når høringen er avsluttet og vedtaket utformet har vi nok maktet å komme til enighet.

- Må ha nasjonal løsning Nå gjør Syversen det klart at helseminister Bent Høie må komme på banen med en nasjonal løsning - og ikke en lokal - på den framforhandlede avtalen KrF har inngått med regjeringspartiene.

- Jeg vil ikke spekulere i ulike scenarier. Vi ønsker en nasjonalt bestemt reservasjonsmulighet. Jeg legger til grunn at også Høyre lytter til de signalene som kommer fra Kommune-Norge.

Til Dagbladet har helseministeren følgende kommentar:

- Nå er saken på høring og kommunenes rolle vil det sikkert komme mange synspunkter på. Etter høringen vil vi oppsummere dette før saken fremmes til Stortinget. Til slutt er det Stortinget som vil bestemme dette, sier Bent Høie.

VIL OPPSUMMERE: Helseminister Bent Høie vil ikke forskuttere hva som endelig kan komme ut av forslaget fra regjeringen når Stortinget skal vedta en reservasjonsrett for fastleger ved henvisning til abort. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL OPPSUMMERE: Helseminister Bent Høie vil ikke forskuttere hva som endelig kan komme ut av forslaget fra regjeringen når Stortinget skal vedta en reservasjonsrett for fastleger ved henvisning til abort. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hele Norges coronakart