Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det nest beste kvartalet for boligbyggerne på 15 år

Farten er nå mye større enn for ett år siden, men Boligprodusentenes Forening er likevel bekymret.

BOLIG: Adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentenes Forening er bekymret for priseksplosjon til tross for at boligbyggingen steg kraftig i 4. kvartal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BOLIG: Adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentenes Forening er bekymret for priseksplosjon til tross for at boligbyggingen steg kraftig i 4. kvartal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ferske tall fra Boligprodusentenes Forening mandag viser at det ble satt i gang bygging av 25404 boliger i 2014. Det var 8,2 prosent færre enn de 27.666 boligene som det ble satt i gang bygging av i 2013.

Igangsettingen skjøt imidlertid fart i 4. kvartal, og særlig i desember, da det ble satt i gang bygging av over 5.000 nye boliger. Fra 4. kvartal 2013 var veksten på 12 prosent, og det var særlig igangsettingen av leilighetsbygg mot slutten av året som drar opp.

Statistikken viser også at det ble solgt 25949 nye boliger i løpet av 2014, noe som var ned 1 prosent fra 26218 i 2013.

- Leilighetssalget tilbake Administrerende direktør Per Jæger understreker derimot at salgsutviklingen siden juni har vist en kraftig oppadgående tendens, hovedsaklig fordi leilighetssalget for alvor har kommet tilbake etter en forholdsvis svak start på 2014.

Salget i 4. kvartal var 1,0 prosent høyere enn i samme periode i 2013, hjulpet av at over 3.000 boliger ble solgt i desember.

- Desember 2014 ble en meget sterk måned både for salg og igangsetting av nye boliger, sier Jæger.

4. kvartal alene er det nest beste foreningen har registrert siden 1999.

- Salget er 40 prosent høyere enn i tilsvarende kvartal året før. Generelt ser vi et marked med langt større fart inn i et nytt år enn vi så for 12 måneder siden, sier Jæger.

Frykter priseksplosjon Han er fornøyd med at bankene sørger for god tilgang på kreditt i boligmarkedet, både til produsenter og boligkjøpere, men er likevel bekymret over at ikke byggingen i pressområdene er høyere.

- Vi er engstelig for at boligprisene vil eksplodere om vi ikke får opp farten på boligbyggingen i pressområdene rundt de store byene, sier Jæger.

Han mener det bygges 8.000 færre boliger hvert år i Oslo-regionen enn behovet skulle tilsi.

- Det hviler derfor et ekstra stort ansvar på politikerne i dette området, samt på Stortinget, for å tilrettelegge for boligbygging og utvikling av infrastruktur, avslutter Jæger.

Flere bolignyheter - Tendenser til lokkepriser
Fem lunter som kan detonere boligbomben
Ekstremt boligsalg - smalt 3,1 millioner over takst
Mappa som kan øke prisen på boligen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media