- Det nigerianske militæret torturerer sivile og barn

Ny Amnesty-rapport avslører grusomme overgrep.

BRENT MED PLASTIKK:  Denne 15-åringen ble arrestert og satt i fengselet Sector Alpha (ofte kalt Guantanamo), uten dom. Fangevokterne helte smeltet platikk over ryggen hans og tvang ham til gå barbeint over knust glass. Han ble også slått med batonger og macheter. Amnesty Internastional har avdekket utbredt tortur blandt politiet og militæret i Nigeria. De advarer nå mot store overgrep mot sivilbefolkningen. Foto: Amnesty International
BRENT MED PLASTIKK: Denne 15-åringen ble arrestert og satt i fengselet Sector Alpha (ofte kalt Guantanamo), uten dom. Fangevokterne helte smeltet platikk over ryggen hans og tvang ham til gå barbeint over knust glass. Han ble også slått med batonger og macheter. Amnesty Internastional har avdekket utbredt tortur blandt politiet og militæret i Nigeria. De advarer nå mot store overgrep mot sivilbefolkningen. Foto: Amnesty InternationalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny rapport går Amnesty International hardt ut mot brutale og bestialske torturmetoder brukt av politiet og militæret i Nigeria.

- Tortur er en del av hverdagen i Nigeria. Det er skremmende å se politistasjoner med egne torturkamre, som er spesialutstyrt for å torturere folk, sier politisk rådgiver Gerald Kador Folkvord i Amnesty til Dagbladet.

Å bekjempe vold med vold Mellom fem og ti tusen personer har siden 2009 blitt arrestert i kampen mot terrorgruppen Boko Haram. Gruppen ble allment kjent da de  tidligere i år kidnappet 200 skolejenter. Siden har de markert seg med sine voldelige og bestialske metoder.

Men overgrepene begått av Nigerias eget politi, har fått mindre oppmerksomhet.

- Under etterforskningen av den omfattende torturen i Nigeria, har vi funnet at torturen er så satt i system at politistasjonene har egne torturansvarlige. De kaller dem OC officer, for «officer in charge of torture», sier Folkvord til Dagbladet.

Plukker ut tilfeldige For å få bukt med Boko Harams vekst i Nord-Nigeria, har myndighetene gitt våpen og trening til sivile militser som kaller seg «Civil Joint Task Force» (CJTF). CJTF utfører massearrestasjoner i lokale landsbyer for å få tak i terroristene.

Men hvem som blir pekt ut som Boko Haram-medlemmer, er ifølge Amnesty svært tilfeldig. CJTF samler alle beboerne i landsbyen, og velger ut noen tilfeldige personer som må peke ut mistenkte.

De mistenkte blir så arrestert, eller drept. Videoklippet i denne saken viser hvordan militæret brutalt henretter påståtte terrorister, og dumper dem i massegraver.

HOLDT FANGET I HULL:  Musa (33) ble arrestert sammen med 180 andre i Potiskum i 2012. Han ble plassert i et hull med 12 andre fanger, uten sko, mens bunnen i hullet var dekket med glasskår. Vaktene helte smeltet plast på fangene i hullet. Senere ble han tatt med til fengselet Damaturu og torturert. Tegning: Chijioke Ugwu Clement / Amnesty International
HOLDT FANGET I HULL: Musa (33) ble arrestert sammen med 180 andre i Potiskum i 2012. Han ble plassert i et hull med 12 andre fanger, uten sko, mens bunnen i hullet var dekket med glasskår. Vaktene helte smeltet plast på fangene i hullet. Senere ble han tatt med til fengselet Damaturu og torturert. Tegning: Chijioke Ugwu Clement / Amnesty International Vis mer

Ifølge Amnesty plukker soldatene feilaktig opp hundrevis av sivile.

- De torturerer de mistenkte under en «screening»-prosess som minner om en middelaldersk heksejakt, skriver Netsanet Belay, som leder for Amnestys etterforskningsteam i Nigeria.

Grusomme soningsforhold For dem som havner i fengsel, er forholdene forferdelige. Fra de beryktede fengslene, som Sector Alpha (populært kalt «Guantanamo») og Giwa, har Amnesty samlet grusomme torturhistorier fra hundrevis av fanger, noen så unge som 12 år gamle.

Fangevokterne heller smeltet plast på fangene, henger dem opp i taket, slår dem i timesvis, bruker vanntortur og tvinger dem til å gå over knust glass.

VANNTORTUR:  I egne torturkamre utsettes ofrene for slag, skudd, voldtekt og andre ekstreme former for tortur, som en metode for å presse de for penger eller tvinge frem en tilståelse. Tegning: Chijioke Ugwu Clement / Amnesty International
VANNTORTUR: I egne torturkamre utsettes ofrene for slag, skudd, voldtekt og andre ekstreme former for tortur, som en metode for å presse de for penger eller tvinge frem en tilståelse. Tegning: Chijioke Ugwu Clement / Amnesty International Vis mer

- Hvis man graver et hull og utstyrer det med knust glass og spiker, og kaster en gruppe barn oppi, så er det en helt uforståelig grusom handling. Det er ingen grunn til å gjøre noe slikt, bortsett fra å skremme vettet av folk, sier Folkvord.

- Henretter regelmessig Mellom de fryktede terroristene i Boko Haram og de brutale politistyrkene, står befolkningen. Ifølge Folkvord må de velge mellom to onder.

- Sikkerhetsstyrkene og politiet blir aldri holdt ansvarlig for det de gjør. Men Nigeria er opptatt av å profilere seg som et ledende land i Afrika, og er også en viktig partner for mange vestlige land. Så vi tror det er muligheter for å forandre praksisen, sier Folkvord.

Tilståelser bragt fram gjennom timevis med mishandling, blir regelmessig brukt som fellende bevis i domstolene.

PRIVAT MILLITS:  I Nord-Nigeria har private millitser fått fullmakt til å arrestere mistenkte Boko Haram-medlemer. Millitsene kaller seg Civillian Joint Task Force (CJTF) og utfører massearrestasjoner i nigerianske landsbyer. På dette udaterte bildet slår CJTF-medler folk som er pekt ut som Boko Haram-medlemer i staten Borno. Foto: AFP Photo / Amnesty International / NTB Scanpix
PRIVAT MILLITS: I Nord-Nigeria har private millitser fått fullmakt til å arrestere mistenkte Boko Haram-medlemer. Millitsene kaller seg Civillian Joint Task Force (CJTF) og utfører massearrestasjoner i nigerianske landsbyer. På dette udaterte bildet slår CJTF-medler folk som er pekt ut som Boko Haram-medlemer i staten Borno. Foto: AFP Photo / Amnesty International / NTB Scanpix Vis mer

- Det er på ingen måte troverdig når folk tilstår under tortur. Flere tidligere fanger har fortalt oss at de fikk et blankt ark langt foran seg, som de måtte signere, og så ble tilståelsen fylt ut av politiet etterpå, sier Folkvord.

Nigerias forsvarsdepartement har tidligere uttalt at de tar anklagene fra Amnesty «veldig alvorlig». Men tortur straffeforfølges ikke i landet. 

- Tortur er ikke en gang en kriminell handling i Nigeria. Landets parlament må umiddelbart sørge for å plassere tortur innenfor straffeloven, skriver Belay.

OVERFYLTE FENGSLER:  Forholdene på politistasjonene er ofte forferdelige, ifølge Amnesty, men ofte er de militære fengslene verre. Denne tegningen er tegnet ut fra historien til "Mustafa" (30), som ble holdt i det fryktede fengslet Giwa. Mange fanger er stuet sammen i ett rom, uten toalett eller vaskemuligheter, og med minimal tilførsel av mat og vann. Tegning: Chijioke Ugwu Clement / Amnesty International
OVERFYLTE FENGSLER: Forholdene på politistasjonene er ofte forferdelige, ifølge Amnesty, men ofte er de militære fengslene verre. Denne tegningen er tegnet ut fra historien til "Mustafa" (30), som ble holdt i det fryktede fengslet Giwa. Mange fanger er stuet sammen i ett rom, uten toalett eller vaskemuligheter, og med minimal tilførsel av mat og vann. Tegning: Chijioke Ugwu Clement / Amnesty International Vis mer