Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det Norge gjør på skog, kan være med å endre verden

Avskogingen i Amazonas redusert med 75 prosent siden 2004.

 GRØNN LUNGE: - Amazonas er en av verdens lunger, og den angår oss alle, sier miljøminister Bård Vegar Solhjell inne i Amazonas regnskog. FOTO: ARNE HALVORSEN.
GRØNN LUNGE: - Amazonas er en av verdens lunger, og den angår oss alle, sier miljøminister Bård Vegar Solhjell inne i Amazonas regnskog. FOTO: ARNE HALVORSEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (Dagbladet):  - Vi er svært nøye på at vår milliardbevilgning til det brasilianske Amazonasfondet ikke blir borte i korrupsjon. Gjennom fondet er vi med på verdens største klimatiltak, sier miljøminister Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.  

Ut av Amazonas regnskog, og direkte til miljømøtet Rio+20, der Dagbladet treffer Norges ferske miljøminister Bård Vegar Solhjell:

 - I 2008 gikk Norge inn i det brasilianske Amazonasfondet med løfter om fem milliarder kroner fram til 2015.

Hittil har vi bevilget 2,5 milliarder, men den brasilianske utviklingsbanken BNDES som forvalter fondet, har bare godkjent prosjekter til 900 millioner kroner. Men det er utbetalt mindre, fordi enkelte av prosjektene løper over flere år, sier miljøministeren, og legger til:

- I mine møter med visepresidenten i BNDES og min brasilianske kollega Izabella Teixeira, har vi diskutert viktigheten av at prosjektene som godkjennes er solide, slik at pengene ikke blir borte i korrupsjon, sier miljøminister Bård Vegar Solhjell.    

Norge best Han er ikke i tvil om at Norge spiller en viktig rolle i samspill med Brasil for å få ned avskogingen i Amazonas, og dermed bedre miljøet globalt:

 - Jeg var i Amazonas for 10 år siden, og det slår meg hvor stor den er, hvor mektig og ikke minst hvor viktig den er for klodens økosystem.

- Og det kan jeg si, at det Norge gjør på skog, kan være med på å endre verden.

- Våre bidrag til verdens regnskoger, ikke bare Amazonas som er den største, er med på å redusere CO2-ustlippene og dermed bedre klodens klima, understreker miljøminister Solhjell.

Kraftig redusert avskoging Han er dessuten imponert over hvor mye og hvor langt Brasil er kommet i å redusere avskogningen av Amazonas. I 2004 ble det svidd av 27.000 kvadratkilometer med regnskog, og i 2011 var avskogningen redusert til rundt 6.500 kvadratkilometer:

- Vi samarbeider utmerket med Brasil, og vi ønsker et langsiktig samarbeid med landet, sier miljøminister Solhjell.

 HELLER BRØD ENN TANKS:        Ei jente spiser et brød foran en stridsvogn dekket av bakverk i Rio de Janeiro. Det er organisasjonen World Future Council som har laget installasjonen — som et innlegg om å bruke mer av utgiftene til det militære til sosiale formål. Nå har diplomater kommet fram til et utkast til slutterklæring for FNs toppmøte Rio+20 om miljø og utvikling, som vil godkjennes av statsledere senere i uka. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters /NTB Scanpix.
HELLER BRØD ENN TANKS: Ei jente spiser et brød foran en stridsvogn dekket av bakverk i Rio de Janeiro. Det er organisasjonen World Future Council som har laget installasjonen — som et innlegg om å bruke mer av utgiftene til det militære til sosiale formål. Nå har diplomater kommet fram til et utkast til slutterklæring for FNs toppmøte Rio+20 om miljø og utvikling, som vil godkjennes av statsledere senere i uka. FOTO: Ueslei Marcelino/Reuters /NTB Scanpix. Vis mer

I dag kommer verdens statsledere, minus USAs president  Barak Obama, Storbritannias statsminister David Cameron og den tyske bundeskansler Angela Merkel, til Rio i et forsøk på å enes om en forpliktende miljøavtale.

Selv om det nå foreligger et forslag til avtale, er det få som tror at verdens statsledere, inkludert Jens Stoltenberg, klarer å enes om en felles tekst.

Til det er avstanden mellom de rike og de fattige landene for stor. Også Solhjell er skeptisk til utfallet av miljømøtet, som har samlet over 50 000 mennesker og deltakere fra over 190 land:

- Dessverre er mange land, ikke minst i Europa, mer opptatt av den økonomiske krisen som herjer, enn på tanken om miljø og utvikling. I tillegg vurderer mange u-land miljøtiltak mer som en hindring enn utvikling, sier miljøminister Solhjell. 

Grønn økonomi Han vil ikke være med i kritikken på at det offisielle Norge sender over 50 representanter til Rio+20.

Ifølge Storhjell har de alle en oppgave, og Norge spiller en viktig rolle: - For meg er det aller viktigste at vi får klare mål for bærekraftig utvikling og grønn økonomi. Jeg vet at det strides om definisjon på en grønn økonomi. Jeg kan beskrive den gjennom et eksempel:

- Indonesia har satt seg mål å ha en økonomisk vekst på 7 prosent i 2020, samtidig som landet skal redusere CO2-utslippene med 25-40 prosent, sier  miljøminister Bård Vegar Solhjell.    

Norges posisjon Norge har en viktig rolle å spille, ikke minst med tanke på at det var vår tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, som var med på å organisere Rio-konferansen for 20 år siden.

Mange er skeptiske til Rio+20 som avholdes i disse dager og frykter at den ender i en gedigen fiasko. Noe vil nok statslederne bli enige om, men problemet er at verdens rike land ønsker en mer forpliktende avtale enn det mange u-land ønsker.

Her er noen av Norges mål: •Konkrete mål for en mer rettferdig fordeling. I dag bor de fleste fattige i verden i mellominntektsland som India, Kina og Brasil. Bedre fordeling vil løfte mange ut av fattigdommen.

Grønn strøm til alle, slik også FNs generalsekretær har tatt til orde for. Elektrisitet er avgjørende for å skape vekst i fattige land.

At alle får tilgang til nok mat, gjennom blant annet bedre jordbruk som tåler klimaendringer.

Økt bevissthet om at de tjenestene naturen gir oss har en økonomisk verdi. Dette handler for eksempel om ren luft, rent vann og skog. Det må koste for dem som ødelegger.

 FORAN RIO+20:  Urbefolkning fra Maraiwatsede-reservatet i Xavante besøker en Greenpeace-båt ved kai i Rio de Janeiro før miljøtoppmøtet. FOTO: Silvia Izquierdo, AP/NTB SCANPIX.
FORAN RIO+20: Urbefolkning fra Maraiwatsede-reservatet i Xavante besøker en Greenpeace-båt ved kai i Rio de Janeiro før miljøtoppmøtet. FOTO: Silvia Izquierdo, AP/NTB SCANPIX. Vis mer

Likestilling mellom kvinner og menn: Dette handler både om rettigheter, men like mye om at veksten øker når kvinner deltar på lik linje med menn i alle deler av samfunnslivet. I tillegg støtter Norge forslaget om å utvikle nye bærekraftsmål som kan samle verdens innsats for bærekraftig utvikling i mange år fremover. Slike mål vil utfylle tusenårsmålene, og gi både fattige og rike land, også Norge, noe å strekke seg etter.            

Største noensinne Med over 50.000 deltakere blir miljø- og utviklingstoppmøtet i Rio de Janeiro trolig det største FN-møtet noensinne. Det er først og fremst forholdet mellom miljøhensyn og økonomisk utvikling som tas opp på konferansen.
Miljøorganisasjoner som Greenpeace og WWF er svært skeptiske til forslaget til slutterklæring. — Vi tilbys en felles visjon om uvirksomhet og ødeleggelse, sier politisk direktør Daniel Mittler i Greenpeace International til nyhetsbyrået AFP. - Veldig svake formuleringer Han får støtte fra Lasse Gustavsson i WWF som mener teksten etter to år med forhandlinger bare lover at prosessen kommer til å rulle videre. — Dette er en betydelig skuffelse. Formuleringene er veldig svake, og utfallet av denne konferansen vil ikke være i nærheten av det befolkningen og planeten trenger, sier han. Høynivådelen på FN-toppmøtet varer fra onsdag til fredag. Det er ventet at 100 stats- og regjeringssjefer vil slutte seg til konferansen. Ikke Obama og Merkel Statsminister Jens Stoltenberg representerer Norge sammen med Solhjell og Holmås.

Det er også ventet at Frankrikes president François Holland, Kinas statsminister Wen Jiabao og hans indiske kollega Manmohan Singh kommer til Rio de Janeiro. USAs president Barack Obama og den tyske statsministeren Angela Merkel er blant dem som har valgt å droppe møtet i den brasilianske storbyen, melder NTB.

 LEVENDE ELVER:  Organisasjonen Amazon Watch lager et menenskelig banner med "Rivers for life" på Flamengo-stranda i Rio de Janeiro foran miljøtoppmøtet Rio+20. FOTO: Victor R. Caivano, AP/NTB SCANPIX.
LEVENDE ELVER: Organisasjonen Amazon Watch lager et menenskelig banner med "Rivers for life" på Flamengo-stranda i Rio de Janeiro foran miljøtoppmøtet Rio+20. FOTO: Victor R. Caivano, AP/NTB SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media