Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finansdebatten

- Det normale er at borgerlig samarbeid bryter sammen

- Budsjettprosessen har fått fra vondt til verre under Erna Solberg, mener Jonas Gahr Støre.

NYTT FLERTALL:  Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte regjeringen for "ikke trygg politisk styring" av landet i finansdebatten i formiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
NYTT FLERTALL:  Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserte regjeringen for "ikke trygg politisk styring" av landet i finansdebatten i formiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten om statsbudsjettet for neste år preges av at det er den siste finansdebatten før valgkampen og stortingsvalget.

- Ikke trygg styring

Ap-leder Jonas Gahr Støre slo i sitt innlegg fast at landet trenger nytt flertall, ny kurs og ny regjering.

- Det vi har opplevd i høst, er ikke trygg politisk styring. Det er talende at det var brudd, kabinettspørsmål og regjeringskrise var tema like før enighet lørdag kveld.

- Det er bra det på overtid ble enighet mellom partiene som har flertall på Stortinget. Et borgerlig sammenbrudd hadde kastet Norge ut i en politisk krise et halvt år før valget.

Budsjettprosessene i denne perioden har gått fra vondt til verre i denne perioden. Det normale er at borgerlig samarbeid bryter sammen, sa Støre.

- Lite klokt

I likhet med lederen i finanskomiteen, Hans Olav Syversen (KrF), og flere andre representanter kritiserte Støre regjeringen for å komme til Stortinget med «et svært lite klok ultimatum».

- Slik bygger man ikke tillit mellom partier, sa Støre. Han sa det har vært mye uro og usikkerhet om budsjettbehandlingen og det borgerlige samarbeidet i høst.

- Slik styrer man ikke et land. Det vi har opplevd i høst, er ikke trygg politisk styring, sa Støre.

Han viste til utviklingstrekk i andre land med økende ledighet, forskjeller og mistro til politikken.

Økte forskjeller

- Det er farlig for demokratiet når politikken ikke gir svar. Vi har klart oss bedre i Norge. Men vi er ikke skjermet. Arbeidsløsheten har økt, og det skapes få, nye arbeidsplasser, ulikhetene øker, utslippene går opp. Dette er utfordringer Norge kan løse, men det krever gode politiske svar og trygg politisk styring. Mange har mistet tillit til politikken på grunn av rot. Vi trenger et nytt politisk flertall som kan samarbeide om en ny politisk kurs, sa Støre

Han kritiserte regjeringen for å svikte kampen mot arbeidsløsheten, og for å bruke for mye oljepenger. Og han anklaget regjeringen og samarbeidspartiene for å ramme pasienter og sykehusansatte ved å ta milliarder fra sykehusene for å få enigheten til å gå opp.

Strid om skatt

- Ap kritiserer oss for å ikke prioritere. Men Ap prioriterer ingenting utover økte skatter. Det eneste velgerne kan være sikre på, er at de rødgrønne øker skattene til næringslv og folk flest, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland i replikkrunden.

- Når Høyre setter ned skattene, kaller de det moderate skattekutt. Når vi setter skattene moderat opp, kaller Høyre det kraftfullt. Hvis lettelsene til Trond Helleland er moderate, er våre skatteøkninger dobbelt moderate, sa Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!