Det norske Amerika-brevet

Marie Simonsen kommenterer valget i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Du kan se for deg George W. Bush ved frokostbordet i går morges. Han åpner Washington Post, og der er det et brev adressert til ham. Herr president, står det. Hilsen bekymrete borgere i Norge. Han ser over på Laura.

-  Hvor pokker er Norge? spør han. -  Er det en stat vi kan tape?

Laura, som er utdannet bibliotekar, sier at Norway riktignok er en by i South Carolina, men ikke en ukjent 51. stat. Norge er en av USAs allierte, minner hun ham om.

-  Det var det jeg trodde. Nevnte jeg dem ikke til og med i min tale om rikets tilstand. Og dette er takken, mumler George.

BREVET VAR IKKE

videre høflig heller. Det var ikke noe Dear Mr. President, nei, men rett på sak. Det lød mer som et rosa inkassobrev, tredje gangs varsel. Neste gang kommer vi og henter TV-en din.

George er ikke bekymret. Han kan betale for seg. Men han er sikker på at John Kerry står bak. Det gjør han ikke.

AKSJONEN

TellHim, som i går rykket inn en helsides annonse i Washington Post, er et initiativ fra SV - for å renvaske Norge, som Inga Marte Thorkildsen sier til Dagbladet. Hun er i New York på studietur til FN. Annonsen kostet 340 000 kroner, som er samlet inn i løpet av noen måneder.

Kunstnere som Frans Widerberg og Morten Krogvold har auksjonert bort arbeider til formålet.

TUSENVIS AV UNDERSKRIFTER

er samlet inn. Alt for å fortelle den amerikanske presidenten at Norge ikke er med i koalisjonen av villige, hvis statsminister Kjell Magne Bondevik skulle ha gitt det inntrykket.

Og det kan det synes som han har.

Presidenten var i hvert fall forvirret nok til å nevne Norge som en av sine støttespillere i Irak i sin årlige tale til Kongressen.

Al-Qaida synes å leve under den samme villfarelsen, hvis det da ikke var Carl I. Hagens Levende Ord som utløste vreden.

ANNONSEN GÅR RETT INN

i et av de heteste stridsspørsmålene i valgkampen. Kerry beskylder Bush for alenegang i utenrikspolitikken, Bush sier han har mange på sin side.

Han har foreløpig bare lært seg navnet på Polens statsminister, men Kristin Krohn Devolds navn sto antakelig i fare for å bli radbrukket i kveld.

HVIS DET IKKE

hadde vært for annonsen. Inga Marte Thorkildsen mener timingen var perfekt.

-  USAs gode navn og rykte er blitt et viktig tema i debatten. Jeg føler at vi har sendt en liten brannfakkel inn i valgkampen. Særlig når det kommer fra en nasjon som hittil bare har sagt ja og ha, sier hun.

DET ER RIKTIG AT

Bushs lonesome cowboy-image av USA er en av Kerrys mange anklager, men Bush har lett match i media når han slår tilbake mot Kerrys vage alternativ: Skal han sette seg ned med dem som er mot krigen og be dem være med i en krig han selv ikke tror på?

THORKILDSEN ER ENIG

i at Kerrys prosjekt med å få flere villige med seg er tvilsomt.

-  Det virker som det handler mer om kostnader enn om idealisme. Han vil ha noen til å dele regningen. Demokratene har heller ingen lang tradisjon med å støtte opp om FN, men det er positivt hvis han nå binder seg opp for framtida, mener hun.

Valgkampen har ikke gitt henne nytt håp om at USA vil endres under Kerry.

-  Det er skremmende å se supermakten røre på seg på nært hold. Det synes som amerikanerne er ensidig opptatt av å bruke makt for å demonstrere overlegenhet. Den religiøse retorikken understreker det. De gir blanke i omverdenen, sier hun.

EN SIDES ANNONSE

vil neppe endre det. Ikke i en valgkamp hvor Kerry blir latterliggjort av sine motstandere, fordi han snakker flytende fransk. I seg selv et suspekt feminint og upatriotisk talent.

Men noen vil nok være misunnelig over at Norge ved en semantisk tilfeldighet har fått copyright på en hardtslående web-adresse. TellHim.no. Det er nei på et språk George forstår.

VALGKOMMENTATOR: Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen.
E-POST: Med FN-bygningen i ryggen viser SV-politikeren Inga Marte Thorkildsen fram annonsen fra TellHim.no, som ble rykket inn i Washington Post. Ved en semantisk tilfeldighet har Norge fått copyright på en hardtslående web-adresse som George W. Bush forstår. Kunstnere som Frans Widerberg og Morten Krogvold har auksjonert bort noen av sine arbeider til støtte for aksjonen.