Det norske Arbeider-party!

Jens Stoltenberg ga blaffen i budsjettkrisa og gikk på Arbeider-party for å danse med damene. Festen var så populær at Ap-folket gikk mann av huse - selv om inngangsbilletten kostet 350 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei da. Budsjettproblemene skal ikke få ødelegge festen min, konstaterte statsminister Jens Stoltenberg.

Partileder Thorbjørn Jagland åpnet ballet med å fortelle vitser. Budsjettbruddet ble regelrett ledd bort. Landsmøtefesten i Folkets Hus ble utsolgt for flere dager siden. Små og store Ap-politikere gikk mann av huse for å svinge glasset og danse med Jens.

Forhandlingsbruddet i Stortinget tidligere på kvelden kom etter at Arbeiderpartiet nektet å godta sentrumspartienes krav om total fjerning av konjunkturavgift på 7 milliarder kroner og investeringsavgiften på 6 milliarder kroner (virkning fra 2002).

Fikk gjennomslag

Ap-ledelsen tar lett på budsjettbruddet. Grunnen er enkel. De tror sentrum er i skruestikken. Senterpartiet har nemlig fått fullt gjennomslag for blant annet halv matmoms.

Ap-strategene tviler på at de våger å risikere dette ved et endelig forhandlingsbrudd. Nå videreføres forhandlingene mellom de parlamentariske lederne.

Men her kan de begå en kostbar tabbe. Både Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Hauglands stolthet er krenket. Dette kan spille en avgjørende rolle i KrFs vurdering av neste trekk. For den erfarne politikeren og fotballtilhengeren Bondevik er det nærmest utenkelig å havne på taperlaget.

Irritert

I Ap-kretser framstilles KrF-leder Haugland som svak og uten nødvendig finanspolitisk erfaring. Denne typen holdninger fra Ap får det til å svartne for Bondevik.

KrF hadde tydeligvis stått opp med feil bein i går. Bondevik var irritert og Valgerd Svarstad Haugland gjorde det ene mageplasket etter det andre.

- Ikke bitter

Dagbladet avdekket i gårsdagens avis hvordan Ap-ledelsen trekker Kjell Magne Bondeviks forhandlingsvilje i tvil, og sier at den tidligere statsministeren fortsatt er bitter etter regjeringsskiftet i mars.

- Nei! Jeg er ikke bitter, fastslo en irritert Bondevik og slo tilbake.

- Arbeiderpartiet må ikke snakke. De gikk rundt og surmulte i to år da sentrumspartiene dannet regjering. Jeg reagerer på antydninger om at vi bare driver et taktisk spill for å komme i regjering. Vi vil det beste for landet, tordnet Bondevik på pressekonferansen etter KrFs landsstyre.

CO{-2}-utslipp

Partileder Valgerd Svarstad Haugland brukte gårsdagen til å rydde opp etter egne uttalelser. Det oppsiktsvekkende budsjettkravet om CO{-2}-avgift på gasskraftverk fikk Stoltenberg til å varsle sammenbrudd i forhandlingene. På pressekonferansen i går hadde hun store problemer med å forklare hva hun egentlig mente og ville. Men kravet ble trukket.

Irettesatt

Bedre ble det ikke da hun rett utenfor finanskomiteens møterom på Stortinget ble kraftig irettesatt av Ap's Dag Terje Andersen.

- Det er rett og slett ikke sant det du sier, sa Andersen om KrF-lederens historiebeskrivelse fra budsjettforhandlingene i fjor.

Også dette endte med at Valgerd Svarstad Haugland beklaget at hun hadde sagt noe galt.<

GODT LAG: Etter bruddet i budsjettforhandlingene bar det rett på fest for denne lystige gjengen.
STORSJARMØR: Jens Stoltenberg kunne sjarmere Ellen Horn og resten av Ap-damene.
KLAR TIL FEST: Partileder Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord ankommer festen.