- Det norske folk har gitt sentrum en nøkkelrolle

- En god kveld for Norge og Krf, sa Knut Arild Hareide fra talerstolen i kveld.

JUBLET: Knut Arild Hareide kunne i kveld konstatere at Krf nærmer seg seks prosent oppslutning og vil trolig gjøre et bedre valg enn i 2009. Foto: Elisabeth Sparre Alnes
JUBLET: Knut Arild Hareide kunne i kveld konstatere at Krf nærmer seg seks prosent oppslutning og vil trolig gjøre et bedre valg enn i 2009. Foto: Elisabeth Sparre AlnesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Knut Arild Hareide gikk på talerstolen til stormende jubel blant sine egne i kveld, med valgdagsmålinger i ryggen som viser at partiet ligger ant til nesten seks prosent oppslutning.

- Dette er ut til å bli en god kveld. Både for Norge og Krf, sier Hareide.

Han mener alt nå tyder på at partier har lykkes med å bidra til et regjeringsskidte.
- Vi vil bidra til et skifte. Vi har vært en garantist for en skifte. Og det løftet vil vi selvfølgelig innfri. Det norske folk har vært kloke. De har gitt sentrum en nøkkel i dette valget her, sier Hareide.

Partilederen høstet latter da han kommentere hva partiet har oppnådd med en relativt begrenset valgkampkasse.

- Krf sitt valgbudsjett, det er på størrelse med Rødt sitt. De grønne har hatt et dobbelt så stort valgkampbudsjett som oss - men vi har hatt dere!, sa Hareide til Krf-erne.
- Kribler Det var god stemning på Posthallen i Oslo da Kristelig Folkeparti åpnet dørene for sin valgvake i kveld. Kveldens popband startet passende nok med låta «Son of a preacher», og festpyntede Krf-ere koser seg nå med tapas mens de spent venter på valgresultatene.  
Jubelen stod i taket da de første valgprognosene viste at det blir et borgerlig flertall, og at Høyre og Frp vil trenge hjelp fra både KrF og Venstre for å danne regjering. Prognosene viser at KrF får 5,9 prosent av stemmene, altså ti mandater.

FORNØYD: Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, jublet når valgdagsmålingen ble offentliggjort på Kristelig Folkeparti sin valgvake i Posthallen i Oslo i kveld.
Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
FORNØYD: Nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, jublet når valgdagsmålingen ble offentliggjort på Kristelig Folkeparti sin valgvake i Posthallen i Oslo i kveld. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer

- Det kribler veldig. Dette handler både om å få et regjeringsskifte, og hvilke partier som blir store og ikke, sier Dagrunn Eriksen, nestleder i Krf.  

- Tung start Eriksen forteller at valgkampen i begynnelsen var veldig tung, fordi det bare handlet om Jens og Erna.  

- Men så brøt vi gjennom lydmuren.  

- Vi har brukt tida fra 2009 veldig klok. Partiet har samlet seg og det er veldig ro rundt regjeringsforhandlingene, sier Eriksen. 

 Hun sier Krf vil være med i en ny regjering om de får famile- og menneskeverdet på plass.  

- Altså det sosiale hjertet, sier hun.  

- Venter på julekvelden Valgvakelokalene er beskjedent pyntet med gule Krf-bannere og lys på bordene.

- KrF har gjort en god valgkamp. Knut Arild har stått fram og bekreftet at han er den lederen vi håpet at han skulle bli. Hvis han ikke når fram er det drakampen om regjeringsmakten som har tatt alt fokus, sier Einar Steensnæs.
Hans Olav Syversen, førstekandidat og stortingsrepresentant, mener det nå bare er å vente.  

- Nå har vi levert det vi kan. Nå venter vi bare på dommen, sier han.  

Han er enig med Eriksen i at valgkampen har handlet mye om Jens og Erna, men mener det var som forventet.  

- Vi måtte selvfølgelig forvente at det ble mye Erna og Jens, men nå handler det bare om å vente på julekvelden, sier han.